Hoe is het mogelijk dat de meeste landen ter wereld nog steeds geen vrouwelijke leider aan het roer hebben staan? Vooral omdat we de meeste leiderschapskwaliteiten juist associëren met vrouwen.

Een aantal jaar geleden vroeg Brits communicatiebureau WPP 32.000 mensen in 13 verschillende landen om 125 leiderschapskwaliteiten onder te verdelen in de categorieën mannelijk, vrouwelijk of neutraal. De top 10 bleek vrijwel geheel te bestaan uit vrouwelijke eigenschappen, waaronder redelijkheid, flexibiliteit, plannen voor de toekomst, geduld, samenwerking en trouw.

Dus misschien is het tijd dat we beter naar het advies van onze vrouwelijke leiders gaan luisteren. Hieronder een aantal inspirerende lessen van machtige vrouwen:

1. De toekomst hangt af van wat u vandaag doet

Was het toeval dat bij de enige IJslandse bank die tijdens de crisis in 2008 niet omviel, een vrouw CEO was? Drie van de belangrijkste banken van dat land gingen failliet, waardoor het eiland achterbleef met een schuld die meer dan 10 keer groter was dan zijn BBP. Waarom? Omdat de CEO's van deze banken bereid waren enorme risico's te nemen zonder na te denken over de mogelijke gevolgen voor de toekomst. En dat allemaal om snel geld te verdienen. Halla Tómasdóttir, de vrouwelijke oprichter van de bank Audor, koos voor een duurzamere strategie. Zij dacht namelijk niet alleen aan vandaag, maar ook aan de toekomst. Zodoende maakte ze zich hard voor risicobewustzijn in plaats van puur risico's nemen binnen beleggingen. Zo te zien was dat een slimme zet.

2. Samen staan we sterker

Als Chief Operating Officer bij Facebook weet Sheryl Sandberg als geen ander dat werknemers de grootste troef van een bedrijf zijn.  Hoe beter u inspeelt op hun sterke kanten, des te sterker uw team. Dit is haar advies aan leiders die willen dat mensen simpelweg doen wat hen gezegd wordt, in plaats van met hun personeel samen te werken om het beste resultaat te bereiken:  “Bij Facebook proberen we de baan aan te passen aan de persoon, niet andersom. Wij concentreren ons op de sterke punten van de persoon en besteden als management onze tijd aan het zoeken naar manieren waarop zij hun sterke kanten elke dag optimaal kunnen inzetten.”

3. Geduld is een schone zaak

De Forbes-lijst van de rijkste 'self-made' vrouwen is een van vele lijsten waarin ze hoog genoteerd staat: Oprah Winfrey. Ze is ervan overtuigd dat ze deze positie niet puur op haar talent heeft bereikt, maar ook met eindeloos geduld en doorzettingsvermogen: “Doe hetgene waarvan je denkt dat je het niet kunt. Ga de fout in. Probeer het nog een keer. Doe het de tweede keer beter. De enige mensen die nooit onderuit gaan, hebben nooit iets geprobeerd.”

4. Blijf trouw aan uzelf

Trouw zijn aan collega's, vrienden en familie is een groot goed, maar het is net zo belangrijk om trouw te blijven aan uzelf. Als u onder druk staat om een besluit te nemen, is het maar al te makkelijk om uw eigen overtuigingen los te laten. Anne Sweeney, lid van de Raad van Bestuur van Netflix, waarschuwt hiervoor: “Definieer voor uzelf wat succes inhoudt, houd u aan uw eigen regels en bouw een leven op waar u trots op bent."

Op zoek naar carrièremogelijkheden? Bekijk hier onze laatste vacatures.

Als u op zoek bent naar een baan, ga dan naar de kandidatensectie.
 

Geef een vacature op

Populaire artikelen