De wereld van de interimspecialisten is zo breed en gevarieerd als de arbeidswereld zelf. Met een talentpool van enthousiaste kandidaten die in veel gevallen meteen aan de slag kunnen, is de vraag: hoe kan uw bedrijf zijn voordeel doen met gespecialiseerde interimkrachten? 

Michael Page en onze gespecialiseerde recruitmentconsultants zijn er om al uw vragen te beantwoorden en om u tijdens het hele wervingsproces van interimkrachten te begeleiden. 

Welke rol is er weggelegd voor interimspecialisten?

Stel u voor: u hebt al een team van vaste medewerkers en u bent tevreden over hun prestaties. Maar we weten allemaal dat het enige wat in het bedrijfsleven altijd hetzelfde blijft, is dat alles altijd verandert. En hoe u met die verandering omgaat, heeft een invloed op uw team en op de prestaties van uw bedrijf. 

Interimspecialisten kunnen voor een werkgever op zo veel verschillende manieren nuttig zijn, afhankelijk van uw behoeften en operationele doelstellingen. 

"Interimspecialisten kunnen uw team aanvullen met nieuwe vaardigheden, of helpen om bestaande vaardigheden aan te scherpen of op te bouwen," aldus Meta de Koning, Executive Associate bij Michael Page. "U krijgt zo de tijd om te evalueren welke vaardigheden u nodig hebt om uw team naar een hoger niveau te tillen, of gewoon voor de volgende levering," zegt ze. "En wat erg belangrijk is, is dat ze voor u een uiterst kosteneffectieve manier zijn om de immer veranderende behoeften en prioriteiten van uw bedrijf te beheren, want u betaalt namelijk alleen voor wat u gebruikt."

Zijn interimspecialisten iets voor u?

Het algemene beeld van interimspecialisten is dat ze bijzonder geschikt zijn om medewerkers te vervangen die afwezig zijn wegens ziekte, zwangerschap of om andere redenen. Er zijn echter nog tal van andere redenen waarom interimspecialisten waarde aan uw team kunnen toevoegen. Wat doet u bijvoorbeeld als een belangrijke klant erop staat dat zijn bestelling eerder wordt geleverd? 

Volgens Meta de Koning is flexibiliteit in het personeelsbestand voor elk bedrijf een pre. "Je zou natuurlijk bestaande teamleden elders kunnen inzetten om de werklast te herverdelen, maar wat gebeurt er in de tussentijd met hun eigen werklast?" vraagt ze. "De vaardigheden en ervaring die een bekwame interimkracht meebrengt naar uw team zijn zeker meetbaar, onder andere in stress, deadlines halen, kosteneffectiviteit en ontwikkeling van vaardigheden." 

Wat voor een profiel hebt u nodig?

Interimspecialisten geven werkgevers zoals uzelf de kans om nieuwe technische en menselijke vaardigheden in het kader van uw team uit te testen, om een beter inzicht te krijgen in hoe u de productiviteit verder kunt verhogen. 

"Als de interimkracht goed in de groep ligt, en zijn of haar vaardigheden toegevoegde waarde bieden voor het bedrijf, dan kan het statuut van interimkracht eventueel worden omgezet in een statuut van vaste werknemer," zegt Meta de Koning. "Als de interimkracht niet goed bij het bedrijf past, kunt u beslissen om het contract na afloop gewoon niet te verlengen, en kunnen beide partijen op zoek gaan naar een beter geschikte baan of kandidaat," besluit ze. 

Ook voor start-ups en ngo's kunnen interimspecialisten erg nuttig zijn, want zij kunnen helpen om zonder dure vaste werknemers meer mankracht in te zetten wanneer het bedrijf bijvoorbeeld wacht op verdere financiering of een kapitaalinbreng. 

Wanneer is het voor uw bedrijf een goed idee om interimspecialisten in te zetten?  

De globale rol van interimspecialisten in elk bedrijf is in het algemeen enorm veel breder geworden. Zoals Meta de Koning uitlegt: de functies en verantwoordelijkheden van een interimkracht zijn de laatste jaren veranderd. "Aanvankelijk namen ze minder goed betaalde functies voor hun rekening, bijvoorbeeld als assistent of algemeen administratief medewerker. Nu zijn er interimspecialisten in tal van functies: boekhouding, marketing, IT-engineering, management, ... De lijst is bijna even lang als die van de permanente functies," zegt ze. 

De enige echte vraag is: wanneer gebruikt u interimkrachten om te helpen uw doelstellingen te verwezenlijken? 

Hierna geven we enkele specifieke voorbeelden van klanten die ons hebben gevraagd om op zoek te gaan naar interimkrachten om hun bedrijf te helpen: 

Afwezigheid

 • Ziekte, zwangerschapsverlof, een sabbatsjaar enz.

Uitvoering van een project

 •  ERP, een specifieke discipline, reorganisatie, outsourcing, fusies en overnames, start-ups, wetgeving enz.

Piekmomenten

 • Seizoensgebonden activiteiten: eindejaarsafsluiting, kerstperiode enz. 

Overgangsperiode

 •  Ook wel: de periode waarin we 'het allemaal even afwachten'

Tijdelijke wervingsstop

 •  Interimkrachten zijn een tijdelijke oplossing tot er een vaste medewerker kan worden aangeworven

Interimspecialisten inzetten om bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken

Gebruik onze checklist met vragen om erachter te komen of u klaar bent voor een interimkracht
Met deze vragen krijgt u een beter inzicht in uw behoefte aan interimspecialisten, door hun aanwerving te kaderen in de behoefte van de afdeling en uw reden om interimkrachten in te zetten. 

 • Hebt u voor het project specifieke vaardigheden of een specifiek profiel nodig? 
 • Beschikt u over voldoende personeel voor uw geplande projecten?
 • In welke situaties doet u een beroep op interimkrachten? 
 • Hoeveel interimkrachten werft u jaarlijks aan? 
 • Wat is het percentage interimkrachten in uw bedrijf?
 • Welke afdelingen maken in uw bedrijf het meest gebruik van interimkrachten? 
 • Wat zijn de belangrijkste redenen om in uw organisatie een beroep te doen op interimkrachten? 
 • Wat is de gemiddelde duur van een interimopdracht in uw bedrijf? 

Wilt u Interimspecialisten inzetten om uw bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken? Neem hier contact met ons op

Op zoek naar kandidaten?

Wilt u uw wervingsbehoeften met ons bespreken?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen