De werkdruk onder zzp’ers is de laatste jaren flink toegenomen. Bijna twee derde van de interimmanagers geeft aan dat ze meer moeten doen in een korter tijdbestek. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Michael Page.

De uitkomsten van het onderzoek hangen nauw samen met de aantrekkende arbeidsmarkt, zegt Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page. “Tijdens de crisis hebben organisaties flink moeten snijden in het personeelbestand. Nu het economisch weer iets beter gaat, hebben bedrijven snel nieuwe mensen nodig. Die plekken worden, zeker op de korte termijn, ingevuld door interim-krachten. Tegelijkertijd hebben organisaties onder druk van de crisis een efficiëntieslag gemaakt. Dat betekent dat dezelfde hoeveelheid werk door minder mensen gedaan moet worden. Er wordt dus meer van interimmanagers verwacht.”

Zwaardere functies

Zelfs als de economie straks weer op volle toeren draait, zal de werkdruk voor interim-krachten niet afnemen, vermoedt Voogt. “Daarvoor is de bedrijfsvoering te veel veranderd. Onderdelen van bedrijven zijn naar elkaar toegegroeid. Zo vloeien de financiële en (delen van) de IT-afdeling op dit moment in elkaar over. Dat betekent dat je als interimmanager niet meer gespecialiseerd kunt zijn op één specifiek gebied. Er wordt meer van je verwacht. Daardoor worden de functies zwaarder.” 

De werkdruk van interimmanagers is overigens wel lager dan gemiddeld. Wereldwijd geeft bijna 80 procent van alle interimmanagers aan dat de werkdruk is toegenomen. Ook voor tijdelijke krachten die geen managementfunctie bekleden is de werkdruk hoger: in Nederland geeft 60 procent van de flexwerkers aan dat dat ze minder tijd krijgen om hun taken uit te voeren. Wereldwijd is dat bijna 70 procent.

Positief over hun rol

Ondanks de toegenomen werkdruk is de overgrote meerderheid van de interim-kandidaten positief over hun rol. “Interimmanagement is voor veel kandidaten nog altijd een zeer lucratieve optie”, zegt Voogt. “Zeker in de ICT of sectoren als finance en inkoop is er een grote vraag naar goede kandidaten. Daarbij is de arbeidsmarkt voor interimmanagers in Nederland veel verder ontwikkeld dan in de meeste landen. Waar kandidaten elders nog weleens als interimmanager aan de slag gaan omdat ze geen vaste baan kunnen vinden, kiezen in Nederland de meeste kandidaten bewust voor die functie. Onze interim-kandidaten hebben vaak al jarenlang ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en zien dit als een volgende stap in hun carrière.”

Bent u op zoek naar een interim professional? Ontdek wat Michael Page voor u kan betekenen. Klik hier voor veel gestelde vragen omtrent de wet DBA. 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Is uw salaris marktconform?

Onze salarisvergelijker geeft u een uitgebreid overzicht van sectorspecifeike salarissen in Nederland

Bereken nu

Populaire artikelen