Het vinden van een nieuwe baan kan lastig zijn en lang duren, zelfs voor de meest ervaren professional. Voor de beste kans op een fantastische nieuwe baan moet u veel tijd, energie en inspanning investeren. Hier zijn een paar tips om tijdens het zoeken gefocust, optimistisch en productief te blijven.

Accepteer dat het tijd kost

Hoe goed je ook voorbereid bent, het vinden van een nieuwe functie duurt waarschijnlijk langer dan verwacht. Het vinden, en krijgen, van een geweldige baan kan maanden duren, vooral op senior-niveau. Accepteer dit feit van begin af aan, zodat je perspectief houdt en niet ontmoedigd wordt als het niet meteen loopt zoals u wilt.

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij je past

Lees ook: Hoe vind je online (en offline) een baan?

Probeer positief te blijven

Het vinden van een nieuwe baan kan lastig zijn, dus is het essentieel dat je probeert positief te blijven, zowel voor je eigen emotionele welzijn als voor de indruk die u bij potentiële werkgevers achterlaat. Zorg dat het zoeken naar een baan niet je hele leven opslokt. Probeer een gezond evenwicht te bewaren. Maak tijd voor vrienden, om regelmatig te bewegen, uit te rusten en voor ontspanning. Denk regelmatig aan je eerdere prestaties en de unieke talenten die je een potentiële werkgever te bieden hebt. Bedenk dat jouw zoektocht naar een baan doeltreffender verloopt als je positief, gezond en optimistisch bent.

Focus op wat je kunt beïnvloeden

Helaas kunt je niet beïnvloeden hoe snel een potentiële werkgever je terugbelt en of je al dan niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Maak je geen zorgen over dingen waar je geen controle over hebt en richt je energie op zaken die je wel kunt beïnvloeden. Denk aan het bijschaven van je CV, verbreden van je netwerk, leren van nieuwe vaardigheden of het op de hoge blijven van ontwikkelingen in je sector. Zo kun je voortgang boeken in jouw zoektocht naar een baan en gebruikt je je tijd nuttig.

Vind een routine en volg deze op!

De beste manier om je zoektocht naar een baan georganiseerd en productief te houden is om een plan te maken en je daar aan te houden. Beschouw het zoeken ook echt als werk – iets met elke dag een 'starttijd’ en een 'eindtijd’. Stel dagelijkse doelen vast en volg of je vooruitgang boekt, zodat je aan het eind van de week weet wat je hebt bereikt. Een vaste routine en dagstructuur helpen je om zowel efficiënt als positief te blijven.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips om het beste uit jouw zoektocht naar een baan te halen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen