Heeft u er vertrouwen in dat u een nieuwe baan vindt? Weet u waar u moet beginnen met zoeken en waar u precies op moet letten?

Iedereen heeft een idee over wat belangrijk is bij het zoeken naar een baan. Deze tips zijn hopelijk een aanvulling op wat u al weet over het zoeken naar een nieuwe baan online en in de echte wereld.

Veel kanalen die helpen bij het zoeken naar een baan zijn enkel nog in digitale vorm beschikbaar. LinkedIn is met meer dan 5 miljoen gebruikers in Nederland het meest gebruikte online platform, waar zowel recruiters als managers die op zoek zijn naar kandidaten gebruik van maken. Als u optimaal gebruik maakt van de tool vergroot u uw kansen op het vinden van een baan.

1. Start sterk

Om opgemerkt te worden door recruiters moet u uw online profiel optimaliseren. Houd alle informatie up-to-date. Geef specifieke details over vorige functies en gebruik vaktermen of kernwoorden. Vermeld alle technische en sociale vaardigheden. Geef aan welke talen u spreekt en welke diploma's u heeft behaald. Vraag uw huidige en voormalige collega's om aanbevelingen en referenties.

Lees ook: Hoe overleeft u zoektocht naar een baan?

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij u past

2. Gericht zoeken naar een baan

U kunt de zoekfunctie afstemmen op uw ervaring, vaardigheden en de door de beoogde functie. Gebruik trefwoorden die relevant zijn voor uw ervaring en vaardigheden en zoek niet te beperkt; dus als uw huidige functie Finance Manager is, zoek dan ook op Finance Coordinator. Bent u bereid te verhuizen? Selecteer dan diverse standplaatsen om meer opties te hebben. 

Lees ook: 

3. Wees geduldig en lees aandachtig

Neem de tijd bij het doorzoeken van vacatures en staar u niet blind op de functietitel. In het ene bedrijf kan het Marketing Manager zijn, terwijl het in een andere onderneming Marketing Strategist, Coördinator of zelfs Executive wordt genoemd. Lees functiebeschrijvingen zorgvuldig door, zodat u niets over het hoofd ziet.

4. Abonneer u op nieuwsbrieven

Meldt u aan om vacatures te ontvangen van recruitmentbureaus, zoals Michael Page. Als u filters kiest, verbreed dan zoveel mogelijk de opties door dezelfde regel te hanteren als bij het kiezen van trefwoorden.

5. Neem contact op met recruiters

Dankzij een LinkedIn-functie weten recruiters dat u open staat voor een nieuwe baan. U hoeft alleen een button in uw instellingen in te schakelen. Als u bang bent dat uw huidige werkgever meekijkt, is het wellicht beter deze button niet te activeren. Hoewel het platform zijn best doet om deze informatie af te schermen voor uw huidige werkgever, kan LinkedIn dit niet garanderen.

6. Verruim uw blikveld

Abonneer u op online communities en bedrijfsnetwerken die specifiek gericht zijn op uw bedrijfstak, zelfs op platformen zoals Facebook. Controleer regelmatig feeds om te zorgen dat u bijblijft.

Klassiekers doorstaan de tand des tijds

Netwerken is altijd een goede manier geweest om een baan te vinden, en zal dat altijd blijven. Netwerken gaat niet over het aantal contacten op LinkedIn of tegen wie u "hallo" zegt, maar over hoeveel goede relaties u hebt. Deze relaties kunnen u voorstellen aan anderen, vooral aan recruiters, managers of beleidsmakers binnen bedrijven.

Het helpt dus als u een uitgebreid sociaal netwerk hebt. Hoewel het voor sommigen, met name introverte mensen, lastig kan zijn sociale contacten aan te gaan, kunt u uw sociale en netwerk-vaardigheden vrij eenvoudig verbeteren.

Begin met uw 'inner circle'

Als u het niet direct ziet zitten om contact te leggen met onbekenden, begin dan met de mensen die het dichtst bij u staan. Verspreid de boodschap onder uw vrienden en familieleden en vraag ze om hun vrienden en familieleden te laten weten dat u een baan zoekt.

Traditionele media

Sta er niet raar van te kijken dat  bedrijven nog altijd vacatures publiceren in gedrukte media. Lees: landelijke dagbladen, met speciale aandacht voor de personeelsadvertenties, evenals vaktijdschriften en lokale bladen, om te weten welke kansen zich aandienen, en waar. Door het lezen van kranten krijg tevens een goed beeld van de sector, verwerft u inzicht in bedrijven die op zoek zijn naar talent, en blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen uw bedrijfstak.

In onze adviesrubriek vindt u meer praktische tips om het beste uit uw zoektocht naar een baan te halen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Is uw salaris marktconform?

Onze salarisvergelijker geeft u een uitgebreid overzicht van sectorspecifeike salarissen in Nederland

Bereken nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen