Heb je er vertrouwen in dat je een nieuwe baan vindt? Weet je waar je moet beginnen met zoeken en waar je precies op moet letten?

Iedereen heeft een idee over wat belangrijk is bij het zoeken naar een baan. Deze tips zijn hopelijk een aanvulling op wat je al weet over het zoeken naar een nieuwe baan online en in de echte wereld.

Veel kanalen die helpen bij het zoeken naar een baan zijn enkel nog in digitale vorm beschikbaar. LinkedIn is met meer dan 5 miljoen gebruikers in Nederland het meest gebruikte online platform, waar zowel recruiters als managers die op zoek zijn naar kandidaten gebruik van maken. Als je optimaal gebruik maakt van de tool vergroot je je kansen op het vinden van een baan.

1. Start sterk

Om opgemerkt te worden door recruiters moet je je online profiel optimaliseren. Houd alle informatie up-to-date. Geef specifieke details over vorige functies en gebruik vaktermen of kernwoorden. Vermeld alle technische en sociale vaardigheden. Geef aan welke talen je spreekt en welke diploma's je hebt behaald. Vraag je huidige en voormalige collega's om aanbevelingen en referenties.

Lees ook: Hoe overleef je je zoektocht naar een baan?

Lees ook: 5 tips om de baan te vinden die bij jou past

2. Gericht zoeken naar een baan

Je kunt de zoekfunctie afstemmen op je ervaring, vaardigheden en de door de beoogde functie. Gebruik trefwoorden die relevant zijn voor je ervaring en vaardigheden en zoek niet te beperkt; dus als je huidige functie Finance Manager is, zoek dan ook op Finance Coordinator. Ben je bereid te verhuizen? Selecteer dan diverse standplaatsen om meer opties te hebben. 

3. Wees geduldig en lees aandachtig

Neem de tijd bij het doorzoeken van vacatures en staar je niet blind op de functietitel. In het ene bedrijf kan het Marketing Manager zijn, terwijl het in een andere onderneming Marketing Strategist, Coördinator of zelfs Executive wordt genoemd. Lees functiebeschrijvingen zorgvuldig door, zodat je niets over het hoofd ziet.

4. Abonneer je op nieuwsbrieven

Meld je aan om vacatures te ontvangen van recruitmentbureaus, zoals Michael Page. Als je filters kiest, verbreed dan zoveel mogelijk de opties door dezelfde regel te hanteren als bij het kiezen van trefwoorden.

5. Neem contact op met recruiters

Dankzij een LinkedIn-functie weten recruiters dat je open staat voor een nieuwe baan. Je hoeft alleen een button in je instellingen in te schakelen. Als je bang bent dat je huidige werkgever meekijkt, is het wellicht beter deze button niet te activeren. Hoewel het platform zijn best doet om deze informatie af te schermen voor je huidige werkgever, kan LinkedIn dit niet garanderen.

6. Verruim je blikveld

Abonneer je op online communities en bedrijfsnetwerken die specifiek gericht zijn op je bedrijfstak, zelfs op platformen zoals Facebook. Controleer regelmatig feeds om te zorgen dat je bijblijft.

Klassiekers doorstaan de tand des tijds

Netwerken is altijd een goede manier geweest om een baan te vinden, en zal dat altijd blijven. Netwerken gaat niet over het aantal contacten op LinkedIn of tegen wie je "hallo" zegt, maar over hoeveel goede relaties je hebt. Deze relaties kunnen je voorstellen aan anderen, vooral aan recruiters, managers of beleidsmakers binnen bedrijven.

Het helpt dus als je een uitgebreid sociaal netwerk hebt. Hoewel het voor sommigen, met name introverte mensen, lastig kan zijn sociale contacten aan te gaan, kun je je sociale en netwerk-vaardigheden vrij eenvoudig verbeteren.

Begin met je 'inner circle'

Als je het niet direct ziet zitten om contact te leggen met onbekenden, begin dan met de mensen die het dichtst bij jou staan. Verspreid de boodschap onder je vrienden en familieleden en vraag ze om hun vrienden en familieleden te laten weten dat je een baan zoekt.

Traditionele media

Sta er niet raar van te kijken dat  bedrijven nog altijd vacatures publiceren in gedrukte media. Lees: landelijke dagbladen, met speciale aandacht voor de personeelsadvertenties, evenals vaktijdschriften en lokale bladen, om te weten welke kansen zich aandienen, en waar. Door het lezen van kranten krijg je tevens een goed beeld van de sector, krijg je inzicht in bedrijven die op zoek zijn naar talent, en blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen je bedrijfstak.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips om het beste uit je zoektocht naar een baan te halen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen