Tech contractor met IT soft skills

Als IT-freelancer zou je de opdrachten op dit moment voor het kiezen moeten hebben, aangezien er veel meer functies dan kandidaten beschikbaar zijn. Maar alleen hard skills, ofwel technische skills, zijn niet meer genoeg om de beste opdracht te krijgen - je hebt ook IT soft skills nodig. 

Wat is eigenlijk het verschil tussen soft skills en hard skills? 

Hard skills zijn de kernvaardigheden of de technische kennis die je nodig hebt om je baan uit te voeren, bijvoorbeeld je kennis van en ervaring met IT-beveiligingstechnologie voor een functie als Information Security Officer. Aan de andere kant zijn de belangrijkste soft skills voor IT-professionals de niet-technische vaardigheden die je nodig hebt. IT soft skills zijn bijvoorbeeld communicatie, je probleemoplossend vermogen en de vaardigheid om kritisch na te denken. 

Vind IT-contract

Wat zijn soft skills voor IT? 

Een soft skill gaat meestal over interpersoonlijke vaardigheden, oftewel people skills: de vaardigheden waardoor je makkelijker met anderen kunt samenwerken of waardoor je je sneller kunt aanpassen aan nieuwe of veranderende situaties. 

Lees ook: De toekomst van IT: Carrièreadvies voor IT-Professionals.

Waarom heb ik soft skills nodig in technologie? 

Dit is met name relevant voor IT-freelancers die grote veranderingen moeten doorvoeren binnen een bedrijf of die worden aangenomen voor senior projectmanagementfuncties of leidinggevende functies.

Mustapha Bokhizzou, Senior Executive Manager bij Michael Page 

Zo moet een Chief Information Security Officer de beveiligingsambassadeur zijn binnen een bedrijf en goed kunnen communiceren waarom het voor alle stakeholders belangrijk is om een goede veilige informatie-omgeving te hebben. 

Ricardo van Dijk, Senior Executive Manager Technology Michael Page, zegt hierover: “Tegenwoordig is iedereen op zoek naar sterke, communicatieve kandidaten die goed zijn in het leggen van de verbinding tussen de commercie en IT.” 

De belangrijkste soft skills: 

Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste soft skills voor IT-professionals waarmee je je kunt onderscheiden van je concurrenten. 

Doeltreffende communicatievaardigheden  

Dit is de belangrijkste soft skill voor IT-freelancers, aangezien zij aan verschillende stakeholders binnen het bedrijf moeten kunnen uitleggen waarom en hoe ze dingen doen, in duidelijke en begrijpelijke taal. 

Flexibiliteit of aanpassingsvermogen 

Dit gaat over de mate waarin je in staat bent effectief te werken in een omgeving die voortdurend verandert. Je moet ruimdenkend en flexibel genoeg zijn om wijzigingen op het laatste moment te kunnen accepteren en van het ingeslagen pad te kunnen afwijken indien nodig. "De aard van freelancen brengt met zich mee dat je meteen aan de slag moet zodra je binnenkomt en dat je in iedere rol kunt aarden, zonder dat je veel training of begeleiding nodig hebt,” zegt Van Dijk. “Je moet veerkrachtig zijn en makkelijk samenwerken in ieder team.” 

Kritisch nadenken en beschikken over probleemoplossend vermogen 

Wervende managers willen weten hoe jij als IT-professional tot creatieve oplossingen komt om problemen op te lossen die je van tevoren niet eens had voorzien. Kritisch denken is ook belangrijk omdat je hiermee problemen op een logische en gestructureerde manier kan aanpakken. 

Omdat freelancers ook het perspectief van een buitenstaander met zich meebrengen stellen zij vaak de juiste vragen en brengen zij op essentiële onderdelen een deskundig oordeel in - een zeer nuttige soft skill.  

Timemanagement vaardigheden 

Time management is voor freelancers van essentieel belang. Zij moeten hun taak volbrengen en resultaten boeken in een afgebakende en vaak korte periode, dus het is van het grootste belang dat zij prioriteiten stellen en resultaat gedreven zijn. 

Projectmanagement 

Voor bepaalde opdrachten is het vermogen om projecten en teams aan te sturen en zaken in beweging te krijgen bijna net zo belangrijk als de technische skills. 

Sociale vaardigheden 

Zelfs als je op afstand werkt - wat veel freelancers tegenwoordig doen - is de mate waarin een persoon klikt met andere teamleden nog steeds enorm belangrijk, ook als je alleen via Zoom met elkaar contact hebt.  

Opleidings- en onderwijsvaardigheden 

Een van de IT soft skills die jou volgens Van Dijk als IT-freelancer interessant maken is de bereidheid om je vaardigheden te delen met of over te dragen aan het interne team. Dit betekent dat het team over de kennis beschikt om verder te gaan wanneer jij de organisatie weer verlaat. 

IT talent soft skills

Hoe ontwikkel je soft skills? 

Hoe kan je je soft skills ontwikkelen en tijdens je sollicitatie of gesprek benadrukken? 

Persoonlijke ontwikkeling is altijd belangrijk, dus overweeg eens om online workshops te volgen om je soft skills te ontwikkelen. 

Ook een ervaren wervings- en selectiebureau kan je helpen om vast te stellen over welke soft skills jij beschikt en je adviseren over het structureren van je sollicitatiebrief of je CV om je sterke punten zo goed mogelijk naar voren te brengen. 

Op welke manier leg ik voor een opdracht de nadruk op mijn technische vaardigheden en op mijn soft skills? 

Uiteindelijk zijn je harde vaardigheden het belangrijkst als je solliciteert voor een bepaalde IT-functie, maar om de meest gewilde opdrachten binnen te halen is het wel belangrijk om voorbeelden te noemen van hoe en wanneer je blijk hebt gegeven van goede soft skills in vorige opdrachten of in het dagelijkse leven. 

Zorg dat je deze en andere soft skills in je CV en in je sollicitatiebrief benadrukt, en vervolgens tijdens de gesprekken met de wervende managers. 

Hoe ga jij je volgende IT-interim project vinden?  

Bij Michael Page hebben we een klantennetwerk met zowel grote als kleine bedrijven die op zoek zijn naar kandidaten voor hun IT-functies. Als ervaren recruiter koppelen we de beste kandidaten aan onze klanten voor de mooiste tijdelijke IT-opdrachten in alle sectoren en markten.  

De beste nieuwe opdrachten liggen op je te wachten. Ben jij er klaar voor om deze te gaan ontdekken?  

Vind IT-contract

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen