In elk Nederlands bedrijf dat zichzelf serieus neemt, speelt IT een sleutelrol. "Het hoofd van de IT-afdeling praat nu mee over de strategie van het bedrijf en geeft advies over innovatie, automatisering, datamanagement en de tools om bedrijfsstrategieën mogelijk te maken," zegt Ricardo van Dijk van Michael Page.

In dit artikel zet Michael Page zes trends op een rij die komende drie jaar een belangrijke rol spelen in de IT-sector. We bespreken de factoren die ten grondslag liggen aan de veranderingen en geven een aantal tips aan IT-professionals om hun huidige potentieel volledig te benutten en onmisbaar te worden voor toekomstige werkgevers.

Aanjagers van veranderingen in IT

Er zijn veel vacatures voor Architects, Project Managers en leidinggevende profielen in Data, Security en IT, maar waar moet een IT-professional in op letten als hij bij een nieuwe werkgever solliciteert? En hoe zorg je ervoor dat jouw functie niet wordt weggeautomatiseerd?

Wat er ook gebeurt: snel kunnen schakelen tussen verschillende projecten leidt tot grotere promotiekansen, voor wie tot de voorhoede van technologische verandering behoort, zijn het boeiende nieuwe tijden.

  • Zoek naar mogelijkheden om met nieuwe technologieën te werken
  • Wees een persoonsgedreven probleemoplosser
  • Kun je projectmatig werken?
  • Laat zien dat je inzicht hebt in complexe structuren
  • Kijk wat mogelijkheden zijn om snel promotie te maken
  • Volg je eigen passie en interesse

Zoek naar mogelijkheden om met nieuwe technologieën te werken

Kandidaten in IT kunnen vaak uit meerdere aanbiedingen van bedrijven kiezen. Een belangrijke reden om voor een nieuw bedrijf te kiezen – behalve het salaris – de belofte is om te kunnen werken met nieuwe technologieën: "Veel mensen kijken terecht naar wat voor een technologie de werkgever momenteel gebruikt, en wat zijn visie is. Tegelijkertijd kijken kandidaten voor een leidinggevende IT-functie naar de impact die zij op een organisatie kunnen hebben. Als je over de leiderscapaciteiten beschikt om ondernemingen door een proces van verandering te leiden, dan heb je de banen voor het uitkiezen."

Topkandidaten zijn zich normaliter terdege bewust van de dynamische markt en beoordelen elk bedrijf op zijn bereidheid om in nieuwe technologie te investeren. "Ga op zoek naar werkgevers waar je met de nieuwste technologieën kunt werken," is zijn advies. "Niemand wil lange tijd vastzitten aan één technologie. Telkens wanneer ik met topkandidaten praat, vragen ze me: waar is de groei, wat is de visie voor deze functie en hoe kan ik een impact op de organisatie maken?"

Wees een persoonsgedreven probleemoplosser

Er worden momenteel veel technologieprofielen gezocht, maar wie de sector op de voet volgt, weet dat dit snel kan veranderen. Alexandra Levit, auteur en werkfuturist, waarschuwt dat IT-professionals die zich niet blijven ontwikkelen het slachtoffer zouden kunnen worden van automatisering: "Het is belangrijk om precies te weten hoe de sector zich ontwikkelt," vertelt Levit aan PageGroup.

"Menselijke vaardigheden zijn altijd goed: sterke vaardigheden in het oplossen van conflicten, diplomatie, empathie, oordeelsvorming, intuïtie, creativiteit en innovatie. Dat zijn gebieden die machines vooralsnog niet kunnen overnemen," merkt ze op.

Wil je meldingen van alle interessante vacatures in IT ontvangen? Maak hieronder simpel een account aan:

Kun je projectmatig werken?

In de toekomst zal er steeds vaker projectmatig gewerkt worden. “Het gaat om een groep die bij elkaar komt voor een kortlopend project en vervolgens weer wordt ontbonden," beschrijft Levit. "Dergelijke teams komen steeds vaker voor. Ik maak momenteel deel uit van een team voor een project bij een klant, met mensen waar ik nog nooit mee heb samengewerkt, en die ik hierna waarschijnlijk nooit meer zal zien."

"Projectmatig werken is een typisch onderdeel van de wereld van de techconsultants. Je moet snel een goede werkrelatie tot stand kunnen brengen," aldus Ricardo van Dijk van Michael Page. "Daarnaast zijn de teams vaak internationaal, zodat je veel op afstand met elkaar moet werken. Dat maakt het moeilijker om elkaar goed te leren kennen." Hij voegt toe: "Er is ook niet genoeg tijd om af te tasten hoe je het beste samenwerkt. Vaak wordt verwacht dat je meteen resultaten behaalt."

Laat goed zien dat je inzicht hebt in complexe structuren

Wie op zoek is naar een functie in een multinational moet niet alleen laten zien dat hij of zij goed is in projectmanagement, maar ook bewijzen goed inzicht te hebben in de structuur van het bedrijf. "De laatste grote bedrijven waar ik ben geweest, zijn zeer complexe omgevingen'. Je moet alles weten over de merken, de functies en de categorieën," zegt George Kuan, Global CIO van Estee Lauder.

"Het is belangrijk om iemand te vinden die in een complexe omgeving zijn weg kan vinden, iemand met sterke leiderscapaciteiten die alle verbanden ziet en met solide communicatievaardigheden. We zijn op zoek naar mensen die zich in zo'n omgeving thuis voelen."

"Je kunt je als IT-professional niet langer in afzondering werken van de rest van het bedrijf," zegt Ricardo van Dijk. "Je moet de behoeften van het bedrijf kunnen begrijpen, en een oplossing kunnen bieden op basis van de bedrijfsstrategie."

Terug naar boven ↑

Kijk wat mogelijkheden zijn om snel promotie te maken

Een internationaal bedrijf dat kansen biedt op snelle promotie heeft een streepje voor heeft bij IT-kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe werkgever. "Je moet potentiële werkgevers selecteren op basis van wat zij kunnen bieden op het vlak van persoonlijke en professionele groei, en de mogelijkheid om binnen de organisatie verschillende projecten te leiden."

Volg je eigen passie en interesse

Een van de sleutels tot succes is jezelf begrijpen en goed kunnen formuleren in wat voor een klimaat jij optimaal tot je recht komt. "Zorg ervoor dat je weet wat voor jou belangrijk is en wat je voornaamste motivering is," adviseert George Kuan, Global CIO van Estee Lauder.

Ricardo van Dijk van Michael Page voegt toe: "Om succesvol te worden in je werk moet je weten waar je passie ligt. Als je jezelf goed kent, is het gemakkelijker om de juiste organisatie te kiezen waar jij je jezelf kunt ontplooien. Een kandidaat en een onderneming die goed bij elkaar passen, kunnen samen schitterende resultaten behalen."

Candidate Relevancy gauge

Probeer onze nieuwe applicatie om de perfecte baan te vinden!

Populaire artikelen