Een vrouwelijke IT Contractor/Interim Manager verantwoordelijk voor een server.

Als je jouw IT carrière wilt verbeteren, moet je serieus overwegen om als interim manager aan de slag te gaan.

Het aantal vacatures voor interim is van 2021 tot 2022 met 26% gestegen en het aantal tijdelijke interim functies blijft stijgen.

Maar wat levert het op?

Werken als IT interim manager is een geweldige manier om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te groeien als specialist in een dynamische omgeving. Het kan je in de frontlinie van technologische innovatie plaatsen en je de flexibiliteit geven om te werken op een manier die bij jou past.

Hoewel tijdelijke interim functies de indruk kunnen wekken dat ze geen zekerheid bieden, zorgt het grote tekort aan kandidaten in de IT-sector ervoor dat dit niet echt het geval is. In feite biedt interim binnen IT vaak uitstekende netwerkmogelijkheden en gunstige loonvoorwaarden.

Lees verder om te leren hoe jij jezelf kunt beschermen tegen een aantal veelvoorkomende valkuilen en succes kunt boeken met interim binnen IT.

Wat je moet weten voordat je een IT interim professional wordt

Voordat je aan de slag gaat als interim professional, is het belangrijk om het volgende in overweging te nemen:

 1. Specialisering
  Maak van jezelf een expert. Terwijl bedrijven voor vaste werknemers vaak een brede set vaardigheden eisen, richten ze zich op interimmers die een diepgaande technische ervaring op een specifiek gebied bezitten. Bedenk welke vaardigheden en kennis op dit moment gevraagd worden voordat je jouw unique selling point ontwikkelt.
   
 2. Pragmatisme
  Stel realistische tarieven op en begin met projecten die aansluiten bij je vaardigheden en ervaring; je moet meteen aan de slag kunnen en waarde kunnen toevoegen. Uiteindelijk zul je meer verdienen, maar begin met het opbouwen van je CV voordat je na verloop van tijd je tarieven verhoogt.
   
 3. Aanpassingsvermogen
  Doe grondig onderzoek naar potentiële werkgevers en probeer te begrijpen wat de kern is van een functie. Gebruik deze kennis om je snel aan te passen aan een nieuwe bedrijfscultuur en manier van werken. Bouw zakelijke relaties op en maak contact met anderen terwijl je vertrouwen houdt in jouw eigen capaciteiten.
   
 4. Beveiliging
  Ja, de interim markt is kandidaatgedreven, maar dat betekent niet dat het een zekere gok is. Onvoorspelbare inkomsten door gaten tussen contracten en fluctuerende contractlengtes betekenen dat het essentieel is om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je genoeg spaargeld hebt voor een paar maanden en bestudeer altijd de kleine lettertjes van nieuwe contracten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ga niet meteen voor het hoogst haalbare; begin met opdrachten die aansluiten bij je ervaring en waarvan je het gevoel hebt dat je direct een bijdrage kunt leveren. Uiteraard moet je jezelf niet onderwaarderen, maar probeer eerst met het opbouwen van je CV voordat je na verloop van tijd je tarieven verhoogt.

Olaf Roos, Senior Executive Director

De populairste rollen als IT-interim professional in Nederland

Weet je niet zeker waarin je jezelf moet specialiseren? Hieronder vind je enkele van de populairste rollen als IT-interim professional in Nederland.

Projectmanager

Interimmers die als Projectmanager werken vereisen een grondige kennis van projectmanagementmethoden en IT-systemen. Hun verantwoordelijkheden omvatten projectplanning, het coördineren van teaminspanningen, budgetbeheer, risicobeoordeling en nog veel meer.

Salarisschaal: €100 – €120 per uur

Consultant cyberbeveiliging

IT-beveiligings- of cyberbeveiligingsprofessionals worden vaak op kortetermijncontracten aangenomen om de digitale verdediging van een bedrijf te versterken. Zij beoordelen doorgaans bestaande beveiligingsmaatregelen, identificeren kwetsbaarheden en implementeren robuuste cyberbeveiligingsstrategieën.

Salarisschaal: €90 – €120 per uur

IT Business Analyst

IT Business Analysts helpen de kloof te overbruggen tussen de IT-mogelijkheden van een organisatie en de bedrijfsdoelstellingen. Het is essentieel dat ze zich snel aanpassen aan complexe bedrijfsomgevingen voordat ze processen stroomlijnen en de efficiëntie verbeteren.

Salarisschaal: €80 – €100 per uur

IT Manager/Digital Transformation Leader

IT-managers en digital transformation leaders helpen bedrijven zich aan te passen aan het digitale tijdperk. Hun verantwoordelijkheden omvatten het ontwikkelen van strategische overzichten, het evalueren van technologische trends, het implementeren van innovatieve oplossingen, het managen van IT-teams en het afstemmen van IT-strategieën op algemene bedrijfsdoelen.

Salarisschaal: €100 tot €135 per uur

Data Scientist

Data scientists blinken uit in programmeertalen als Python en R en hebben een grondige kennis van statistische analyse, machine learning en datamining. Hun verantwoordelijkheden omvatten het verzamelen, analyseren en interpreteren van ingewikkelde gegevens om organisaties te ondersteunen bij het nemen van goed geïnformeerde beslissingen.

Salarisschaal: €85 tot €100 per uur

Hoe haal je het meeste uit een IT interim functie

Wil je er zeker van zijn dat je  het meeste haalt uit een interim rol? Volg deze vijf kernprincipes:

Kies het juiste project

Geef prioriteit aan projecten die in lijn liggen met jouw carrièredoelen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de duur van het contract, de reputatie van de klant en alle vaardigheden die je kunt ontwikkelen terwijl je aan het project werkt.

Wees flexibel

Ongeacht of je op afstand, op kantoor of met een hybride systeem werkt, de klant wil misschien dat je teamvergaderingen bijwoont. Als je laat zien dat je bereid bent om hun leven gemakkelijker te maken, wordt dat later vaak beloond.

Blijf de concurrentie een stap voor

Blijf op de hoogte van trends in de sector en maak jezelf vertrouwd met de nieuwste technologieën. Woon relevante workshops en conferenties bij en overweeg certificeringen te volgen die je helpen uw vaardigheden te ontwikkelen.

Communicatie

Houd een open lijn met belanghebbenden en blijf eerlijk over alle aspecten van het project. Effectieve communicatie draagt bij aan vruchtbare relaties die deuren kunnen openen naar verdere mogelijkheden.

Vraag hulp aan experts

Als je niet bekend bent met alle processen die komen kijken bij interim, kan het overweldigend zijn. De oplossing? Ga op zoek naar een gerespecteerd wervingsbureau met deskundige consultants. Zij kunnen je helpen de juiste kansen te vinden, gunstige voorwaarden te bedingen en waardevol advies te geven.

Succes bij interim garanderen

Michael Page heeft een uitgebreid netwerk van gerespecteerde klanten die steeds vaker interim professionals inhuren voor hun volgende projecten. Onze consultants beschikken over diepgaande technologische expertise en kennis van de markt, en bieden uitgebreide ondersteuning vanaf het wervingsproces tot en met de oplevering van het project.

Wij zorgen voor volledige transparantie en bieden je een direct beschikbare gespecialiseerde consultant die je kan helpen bij het vinden van het juiste project, je informatie kan geven over best practices en eventuele financiële twijfels kan wegnemen. Bovendien garanderen we dat je op tijd betaald krijgt - ongeacht de betalingsstiptheid van de klant.

Ontgrendel jouw volledige potentieel als interim manager met Michael Page.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen