Het is niet eenvoudig om een goede baan te vinden. De meeste mensen hopen dat hun 'perfecte' baan gepaard gaat met een topsalaris en de werkgever een beroep doet op hun technische expertise en sociale vaardigheden. Neem de tijd om na te gaan of de waarden van een organisatie overeenkomen met die van jou, zodat je wat je droombaan betreft niet van een koude kermis thuiskomt.

Wat verstaan we onder een bedrijfscultuur?

Bedrijfscultuur is: “geheel van normen, waarden, omgangsvormen e.d. in een bedrijf”(bron: Van Dale Online).

Waarom doet de bedrijfscultuur ertoe?

Hieronder hebben we een paar redenen opgesomd waarom de bedrijfscultuur voor jou van belang zou moeten zijn:

  • Productiviteit neemt toe in een prettige omgeving
  • Nauw samenwerken met gelijkgestemden komt je professionele ontwikkeling ten goede
  • De meeste organisaties benadrukken teamwerk; als je het niet goed kunt vinden met je team, kan dat de kwaliteit van je werk nadelig beïnvloeden

Wat werkt het beste voor jou?

Voordat je een bedrijfscultuur kunt beoordelen, moet je van jezelf weten in wat voor soort omgeving je het beste gedijt. Zoek je een formele werkomgeving? Of iets creatievers? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde – je bent de enige die weet wat het beste in jou naar boven brengt.

Lees ook; 5 gouden regels om een droombaan te vinden

Kom goed beslagen ten ijs

Neem een kijkje op de website van het bedrijf. Een interactieve site en een heldere 'customer journey' duidt op een organisatie die waarde hecht aan online klanten en investeert in online marketing.

Geef je ogen goed de kost tijdens het sollicitatiegesprek. Is de kantoorruimte open, wat een gemoedelijke sfeer bevordert? Zo ja, dan is de kans groot dat het bedrijf teamwerk hoog in het vaandel heeft staan.

Lees ook: 7 redenen waarom je de baan niet hebt gekregen

Is de dresscode informeel? Als je wilt werken in een creatieve omgeving, voel je je waarschijnlijk meer op je gemak als de dresscode niet formeel is. Informeer tijdens het sollicitatiegesprek naar de missie van het bedrijf. Richten ze zich op winst maken, of op maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zit het bedrijf op één lijn met je waarden en verwachtingen?

Zou je graag een van onze gespecialiseerde recruitment consultants willen spreken, neem dan contact op met het Michael Page-kantoor bij jou in de buurt. Bekijk gerust ook onze openstaande vacatures.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen