Lijst van ESG-rollen om de SDG-doelstellingen in 2023 te helpen bereiken.

Een baan is meer dan alleen een salaris. Meer dan ooit willen werknemers het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen en een verschil maken voor de wereld.  

Een steeds populairdere manier waarop je voldoening uit je werk kunt halen is door middel van duurzaamheid. Uit onze recente Duurzaamheidsonderzoek blijkt zelfs dat 66% van de ondervraagden de inspanningen van een bedrijf op dit gebied belangrijk vindt bij het solliciteren naar een baan.  

De sollicitant rekent een werkgever af op visie, gedrag en uitvoer van duurzaamheid. Een duurzaam beleid in de breedste zin is vandaag zelfs noodzaak; van klimaatdoelstellingen tot een divers werknemersbestand

- Joost Fortuin, Senior Managing Director, PageGroup Nederland 

 
Door deze mentaliteitsverandering winnen duurzaamheidsbanen aan populariteit. Veel van deze banen zijn gericht op het behalen van ESG-doelen (Environmental, Social en Corporate Governance). ESG-professionals bieden ondersteuning aan bedrijven in het verminderen van hun impact op het milieu, het bevorderen van duurzame praktijken en het teweeg brengen van een positieve sociale verandering.  

Is dit iets wat jou aanspreekt, dan ben je misschien geïnteresseerd in de verschillende soorten ESG-banen die er zijn. Hieronder volgen enkele voorbeelden, met een specifieke link naar een aantal van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.  

 

Wat zijn de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen? 

Maar eerst wat achtergrondinformatie. De 17 SDG's (Sustainable Development Goals) zijn een reeks doelstellingen die de VN beschouwt als de blauwdruk voor een betere en duurzamere wereld. Deze variëren van het uitbannen van honger tot het bevorderen van gendergelijkheid en het produceren van schonere energie. 

Interessant gegeven is dat, bij de vraag aan onze respondenten welke doelstellingen zij het belangrijkst vonden, de antwoorden zeer uiteenlopend waren. Niettemin was de top drie: 

  • Goede gezondheid en welzijn (34%) 
  • Verantwoorde consumptie en productie (32%) 
  • Schoon water en energie (32%) 

Om die doelstellingen te bereiken, is er een grote rol weggelegd voor ESG-functionarissen. Als zogeheten "Goalkeepers" wordt van hen verwacht acties te ondernemen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te helpen realiseren. Als Goalkeeper heb je een 'purpose' en kun je een echte bijdrage aan een betere wereld leveren.  

Wil je ook weten hoe je een bijdrage kunt leveren aan een of meer van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen? Hieronder volgt een opsomming van enkele doelstellingen, samen met voorbeelden van ESG-functies die daarop een impact kunnen hebben. Lees ze aandachtig door en kijk of ze je aanspreken! 

ESG-banen die het verschil maken 

Lijst van ESG-rollen om de SDG-doelstellingen in 2023 te helpen bereiken.