Als je je carrière vooruit wilt helpen en je professionele doelen wilt bereiken, denk je misschien aan de juiste opleiding hebben, hard werken en netwerken met de juiste mensen. Maar een vaak over het hoofd gezien aspect dat de sleutel kan zijn om carrière te maken, is ervoor te zorgen dat je werkt voor een werkgever met bedrijfswaarden die overeenkomen met je eigen persoonlijke waarden. 

66% van de respondenten zegt dat de verbintenissen van een bedrijf belangrijk zijn bij het solliciteren

Waarom zijn afgestemde waarden zo belangrijk? 

Twee derde (66%) van de mensen zegt dat de duurzaamheidsinitiatieven van hun potentiële werkgever 'belangrijk' of 'zeer belangrijk' voor hen zijn. Dat blijkt uit ons recente MichaelPage Duurzaamheidsonderzoek onder 4.755 werknemers en werkzoekenden op het Europese vasteland, uitgevoerd tussen mei en juni 2022. 64% van de respondenten die duurzaamheid als 'belangrijk' of 'zeer belangrijk' aanmerken, zeggen ook dat de afwezigheid van een duurzaamheidsprogramma hun beslissing om een baan aan te nemen zou beïnvloeden (42% van alle respondenten). 

Als je persoonlijke waarden overeenkomen met die van je werkgever, ben je waarschijnlijk gelukkiger en meer geïnspireerd om je best te doen. Als je werkethiek op één lijn ligt, kun je het gevoel hebben dat je een positieve impact hebt op een manier die voor jou van belang is, wat leidt tot een hogere wellbeing van het hele team.  

Je bent niet alleen gemotiveerd door je salaris, maar ook intrinsiek gemotiveerd om de beste prestaties te leveren en je werkgever te helpen het goed te doen. 

De eerste stap om dit te bereiken is begrijpen wat je motiveert en wat je waarden zijn. 

Hoe definieer je loopbaansucces? 

Succes in je carrière kan voor veel mensen iets anders betekenen. Naar de buitenwereld kan succes synoniem zijn voor een hoog salaris, een auto van de zaak, business class reizen, een mooie titel of een snelle promotie - en hoewel het niet te ontkennen valt dat deze dingen aantrekkelijk kunnen zijn, kan voor jou het gevoel van succesvol zijn zeer persoonlijk en minder voor de hand liggend zijn - en het zal waarschijnlijk in de loop van de tijd veranderen.  

Enkele van die minder voor de hand liggende factoren die je kunnen helpen je succesvol te voelen in je carrière zijn jouw dagelijkse rol en de voldoening die deze brengt, evenals het gevoel dat je jezelf kunt zijn op het werk.  

Flexibiliteit is belangrijk voor 64% van de mensen, die zeggen dat ze bedrijven waarderen die "open staan voor flexibele werkomstandigheden" en die een gezonde werk-privé balans bieden, waarbij werknemers ook een leven naast het werk hebben dankzij een hybride werkomgeving of werken op afstand. Onze Nieuwjaarsenquête (2022) geeft aan dat 40% van de Nederlandse beroepsbevolking flexibele werktijden verwacht en 23% wil de mogelijkheid hebben om op afstand te werken.  

Genderdiversiteit is een ander belangrijk thema: 69% van de deelnemers aan ons onderzoek vertelde ons dat het voor hen belangrijk is deel uit te maken van een bedrijf dat diversiteit en inclusiviteit toepast. Meer dan de helft (52%) van de vrouwen zegt voorstander te zijn van positieve discriminatie om een evenwichtiger verdeling tussen mannen en vrouwen in hun bedrijf te bevorderen.  

Organisaties die op deze punten goed presteren, worden door de werknemers hoog gewaardeerd. Natuurlijk zijn dit slechts enkele van de meest genoemde factoren die bijdragen tot een succesvolle carrière. Die van jou kunnen heel anders zijn. Wat belangrijk is, is dat je de tijd neemt om na te denken over jouw eigen waarden en definitie van loopbaansucces. 

Weten hoe je een baan kiest die overeenkomt met je persoonlijke kernwaarden 

Dus hoe zorg je ervoor dat je een baan kiest bij een organisatie die aansluit bij je eigen persoonlijke waarden? Laten we het stap voor stap doen. 

Stap 1: Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Neem de tijd om jouw eigen persoonlijke waarden lijst op te stellen om precies te begrijpen wat je belangrijk vindt. Dit hoeft echt niet ontmoedigend te zijn, dus probeer er wat plezier aan te beleven.  

  1. Print deze waardenkaarten en spreid ze uit op tafel. Leg de 'belangrijk voor mij' en 'niet belangrijk voor mij' kaarten aan weerszijden van je. 

  1. Sorteer de waarden kaarten en leg ze onder de ‘belangrijk’ of ‘niet belangrijk’ kaart. 

  1. Zodra je klaar bent met sorteren, leg je alle kaarten in de categorie 'niet belangrijk' aan de kant. 

  1. Leg nu de kaarten 'belangrijk voor mij' en 'zeer belangrijk voor mij' op tafel. 

  1. Sorteer je resterende kaarten en wijs ze toe aan een van beide rubrieken.  

  1. Verwijder de 'belangrijk voor mij' kaarten, en kies vervolgens je top 5 waarden uit de 'zeer belangrijk voor mij' verzameling. 

  1. Ontbreekt er iets? Gebruik een blanco kaart om het op te schrijven, zodat je het kunt toevoegen aan je top 5 waarden. 

  1. Vergeet niet dat er geen goed of fout is - alleen wat voor jou belangrijk is, wat heel persoonlijk en individueel is. 

Een andere optie (kies er een of beide!) is om je eigen visiebord te maken van hoe je zou willen dat je leven eruitziet. Dit kan vooral nuttig zijn als je meer een visuele denker bent. Verdeel je visiebord in categorieën die voor jou belangrijk zijn, zoals carrière, gezondheid, rijkdom, familie en levensstijl. Je kunt de onderstaande afbeelding gebruiken als inspiratie of je eigen afbeelding maken. 

Vul het visiebord in met beelden, woorden of een combinatie van beide en hang het ergens op waar je het regelmatig ziet om jezelf eraan te herinneren wat je hoopt te bereiken. 

Vision board om mensen te helpen hun waarden te identificeren. Van loopbaanontwikkeling tot hobby's.

Stap 2: Wat zijn de 'niet-onderhandelbare eisen' voor je carrière? 

Gebruik je persoonlijke waarden en/of je visiebord als leidraad, maak een lijst van niet-onderhandelbare eisen die je aan je werkgever stelt. Als een van jouw persoonlijke waarden bijvoorbeeld acceptatie is, zou een uitgebreid diversiteits- en inclusiebeleid een niet-onderhandelbare eis kunnen zijn. Of, als een van jouw persoonlijke waarden avontuur is, zou een niet-onderhandelbare eis aan je werkgever de mogelijkheid om te reizen of verschillende soorten werk te ervaren kunnen zijn. Als jouw visiebord een luxeleven laat zien, is het misschien belangrijk voor je dat je goed betaald wordt voor je werk, en als jouw visiebord laat zien dat je veel tijd doorbrengt met je gezin, is dat misschien iets om prioriteit aan te geven. 

Ga op zoek naar wat jou motiveert en bedenk wat jij in je privé en werkleven belangrijk en minder belangrijk vindt. En maak dan voor jezelf ook onderscheid in ‘onderhandelbaar’ en ‘niet onderhandelbaar’. Is jouw belangrijkste kernwaarde bijvoorbeeld flexibiliteit? Dan is dat dus ‘niet onderhandelbaar’ en kun je het best zoeken naar een werkgever die diezelfde kernwaarden heeft. 

- Joost Fortuin – Senior Managing Director bij PageGroup Nederland 

 

Stap 3: Wat is de bedrijfscultuur van het bedrijf en sluit deze aan bij mijn persoonlijke waarden en doelen? 

Hier moet je jouw eigen onderzoek doen om erachter te komen hoe de bedrijfscultuur is, en of je je gesteund zult voelen in je functie. Enkele manieren om dit te doen zijn: 

Kijk op de website van het bedrijf en zoek naar de bedrijfswaarden. Dit kan op de 'over ons' pagina staan, of bovenaan op de homepage. Hoewel dit misschien niet altijd de dagelijkse cultuur van een bedrijf weerspiegelt, is het een goede plek om te beginnen, en een echte waarden gestuurde organisatie zal haar waarden duidelijk zichtbaar uitdragen. 

Controleer personeelsbeoordelingen op websites als Glassdoor en Indeed om te zien hoe een organisatie wordt beoordeeld. Een handvol slechte beoordelingen is niet per se iets om je zorgen over te maken, maar als hetzelfde probleem consequent opduikt en niet lijkt te veranderen na verloop van tijd, kan dit betekenen dat het bedrijf niet luistert naar feedback of niet de middelen heeft om het probleem op te lossen. 

Controleer de commitments op de LinkedIn-pagina van het bedrijf, die hen de mogelijkheid biedt om publiekelijk hun waarden te delen samen met andere betekenisvolle content als rapporten, certificeringen, artikelen, blogs en video's. Je kunt op LinkedIn ook zoeken naar bedrijven die commitments hebben die voor jou relevant zijn. Een bedrijf dat de tijd neemt om zijn waarden op LinkedIn te delen is een goed begin, maar controleer ook of ze overeenstemmen met de jouwe. 

Je kan ook enkele tips bekijken over hoe je naar een groene baan kan zoeken en hoe je 'greenwashing' kan herkennen in deze video

Een carrière bij een organisatie die aansluit bij je persoonlijke kernwaarden kan het verschil betekenen tussen elke ochtend met moeite of met plezier uit bed stappen. Het kan ertoe leiden dat je gelukkiger bent, niet alleen in je werk, maar in alle aspecten van je leven omdat je je gesteund, gevierd en vervuld voelt.  

Als dat niet is waar je nu bent, is dat oké. Het is nooit te laat om een positieve verandering in je carrière en je leven aan te brengen. Maak gebruik van bovenstaande oefeningen en zet een stap naar een betere manier van werken. De veranderingen in je leven zullen de moeite waard zijn. 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen