De functie van Applicatiebeheerder

Er zijn veel manieren waarop een Applicatiebeheerder van invloed kan zijn op het succes van een commercieel bedrijf. Dit is een functie die verschillende belangrijke disciplines betreft, die allemaal te maken hebben met de manier waarop het bedrijf IT-systemen gebruikt om efficiënter en winstgevender te worden. De functie past het best bij personen die goed specifieke taken kunnen uitvoeren zonder daarbij het grotere geheel uit het oog te verliezen.

Verantwoordelijkheden - Wat doet een Applicatiebeheerder?

De functie van Application Manager omvat verschillende belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:

  • het onderzoeken en inkopen van softwaretoepassingen die bijdragen aan het succes van het bedrijf;
  • het installeren, configureren, opvolgen en onderhouden van die applicaties wanneer en waar nodig;
  • het opstellen van protocollen voor softwaretoepassingen en ervoor zorgen dat deze gebruiksvriendelijk zijn voor anderen;
  • het toezicht houden op upgrades voor servers, hardware en software;
  • het rapporteren over de voortgang van operationele kwesties aan het hogere management, eindgebruikers en belanghebbenden;
  • het beheren van de financiële budgetten voor zowel specifieke projecten als het dagelijks beheer van specifieke afdelingen.

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle Applicatiebeheerder beschikken?

Dit is een functie die past bij mensen met uitstekende IT-vaardigheden, die kunnen focussen op zeer technische vraagstukken. Applicatiebeheerders moeten laten zien dat ze een goede kennis hebben van de bestaande hardware- en softwareprocessen en dat zij de producten die nog op de markt moeten komen scherp in de gaten houden. Ook inzicht in de algemene bedrijfsvoering is een groot voordeel.

Succesvolle Applicatiebeheerders moeten ook verschillende persoonlijke eigenschappen bezitten. Ze moeten goed zijn in zowel tijd- als personeelsmanagement, sterke leiderschapsvaardigheden tonen en goed kunnen presteren onder druk. Deze functie kan passen bij mensen die van nature nieuwsgierig zijn en zeer analytisch. Het is erg belangrijk om goed te zijn in het oplossen van problemen.

Opleiding en competenties - Hoe wordt u Applicatiebeheerder?

Over het algemeen hebben succesvolle Applicatiebeheerders een uitgebreid academisch curriculum in gerelateerde vakgebieden zoals informatietechnologie, computerwetenschap, webdesign of informatiesystemen. Ervaring in functies zoals UX Designer, UI Designer, Systems Developer en Project Implementation Specialist kan ook een pre blijken voor kandidaten. Ook aantoonbare kennis van en ervaring met systeemontwerp, databases en de methodiek van projectmanagement levert relevante ervaring op.

Hoewel de functie van Applicatiebeheerder per bedrijf verschilt, zijn er verschillende vaardigheden die overal worden gevraagd. Hierdoor is het relatief eenvoudig om kennis en ervaring van de ene sector naar de andere over te dragen. Een uitgebreide kennis van databasebeheersoftware is echter in elke sector noodzakelijk.

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een Applicatiebeheerder?

Wie in deze functie succesvol is, wordt vaak Lead of Senior Applicatiebeheerder. Hogerop de ladder kunnen er mogelijkheden zijn om te werken als CIO, systeemdirecteur, communicatiedirecteur of Senior Project Manager, en in principe elke functie te vervullen waarin tijdmanagement en de ontwikkeling van succesvolle beste praktijken een rol spelen.

Salaris - Hoeveel verdient een Applicatiebeheerder?

De functie van Applicatiebeheerder is erg belangrijk en deze verantwoordelijkheid uit zich dan ook in het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen