De software architect heeft een complexe en vaak veeleisende functie en is verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van softwareoplossingen volgens de specifieke instructies van het bedrijf of de klant. Het is een functie waarin vaak de disciplines worden gecombineerd die nodig zijn in alle fasen van de ontwikkeling en implementatie van de software. Het vereist deskundige kennis van de levenscyclus van softwaretoepassingen.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een software architect?  

Een software architect heeft verschillende belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • het identificeren van softwareoplossingen die de eindgebruiker ten goede komen;  
  • het leiding nemen over softwareontwikkelingsprojecten en het communiceren van de voortgang aan het hogere management;  
  • het ontwikkelen van talent binnen het softwareteam en het creëren van een cultuur van continue verbetering;  
  • het bieden van ticketondersteuning aan belanghebbenden en vastleggen van alle fasen van de softwareontwikkeling;  
  • het controleren en testen van projectcode en uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij mogelijke fouten;  
  • het werken met de juiste tools en technologieën voor het verbeteren van systemen en processen; 
  • het binnen budget- en tijdslimieten blijven en toch de gewenste resultaten behalen.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle software architect beschikken?  

Er bestaat niet zoiets als een gemiddelde software architect, dus kandidaten moeten laten zien dat zij de beste willen zijn in hun vakgebied. Dit is een functie die past bij mensen met een creatieve inslag, maar die ook analytisch zijn en goed onder druk kunnen werken, vooral wanneer de stress begint toe te nemen en verschillende belanghebbenden eisen stellen aan de persoon.  

De software architect zal op verschillende momenten moeten samenwerken met collega’s en eindgebruikers uit andere delen van het bedrijf, dus communicatieve vaardigheden van topkwaliteit zijn een must. Deze vaardigheden komen ook van pas bij het presenteren van concepten en resultaten aan leden van het hogere management, die soms niet even technisch onderlegd zijn als de spreker.  

Succesvolle software architects zijn in staat om problemen te analyseren en snel oplossingen voor te stellen, zodat verstoringen in de bedrijfsvoering tot een minimum worden beperkt. Ze beschikken ook over sterke leiderschapskwaliteiten die van pas komen wanneer ze leidinggeven aan teams van technisch bekwame specialisten.  

Opleiding en competenties - Hoe word je software architect?  

Dit is een zeer complexe functie en een succesvolle kandidaat moet een goed inzicht hebben in specialistische tools die zijn ontworpen om software architects in alle sectoren te helpen. Voorbeelden zijn Enterprise Architect, Lucidchart, Visual Paradigm, Mermaid, Graphviz en Microsoft Visio.   

Realistische kandidaten voor de functie van software architect hebben een universitair diploma, meestal in een vakgebied als informatica, software engineering, informatietechnologie of informatiesystemen. Er zijn enkele specifieke certificeringen die ook kunnen helpen bij sollicitaties, waaronder SOA Architect en IT Architect.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een software architect? 

Er zijn verschillende functies die kunnen leiden tot de functie van software architect. Dit zijn functies zoals Developer, Senior Developer, Technical Lead, Associate Architect en Junior software architect. In een latere fase kan het carrièrepad leiden tot Technical Manager, Senior Developer, IT Architecture Manager, CIO of Technical Director.  

Salaris - Hoeveel verdient een software architect?  

Dit wordt terecht gezien als een belangrijke functie in het bedrijfsleven, dus software architects kunnen rekenen op een zeer goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen