IT project managers spelen een cruciale rol in elke bedrijfsorganisatie. Zij houden toezicht op en organiseren de invoering, implementatie en goede werking van alle aspecten van de IT-infrastructuur van het bedrijf. Het kan gaan van standaard softwarepakketten tot en met de installatie en uitrol van uiterst complexe hardware en software die elk aspect van de functionaliteit van de organisatie beïnvloeden. Enterprise Resource Planning (ERP) speelt vaak een belangrijke rol bij het verbeteren van de efficiëntie van de hele onderneming.

Verantwoordelijkheden - Wat doet een IT project manager?  

De IT project manager heeft een uitgebreid takenpakket dat bestaat uit:  

  • het leiden van projectplanningsvergaderingen met het hogere management, afdelingshoofden en relevante teamleden;  
  • het zorg dragen voor het volledig uitvoeren van projecten, binnen het budget en binnen de vooropgestelde termijnen;  
  • het toezien op de voortgang van projecten en het rapporteren van potentiële problemen aan de juiste mensen;  
  • het gebruiken en interpreteren van de relevante documenten, onder andere van contracten, blauwdrukken en tekeningen;  
  • het samenwerken met klanten, belanghebbenden, leveranciers en aannemers om processen te stroomlijnen;  
  • het beoordelen van voltooide installaties om de uitvoering van toekomstige projecten te verbeteren;  
  • het managen van teams, zowel binnen als buiten het bedrijf, om de prestaties te optimaliseren en mogelijke problemen tot een minimum te beperken;  
  • het kennis nemen van alle relevante lokale en internationale wetgeving, die van invloed kan zijn op de rechtmatigheid van IT-projectimplementatie.  

De kwaliteiten die je nodig hebt  

Succesvolle IT project managers hebben meestal enkele jaren ervaring in een dergelijke functie en formele kwalificaties in een discipline zoals engineering, informatica, bedrijfskunde of business management. Praktische kennis van de algemeen in de IT toegepaste methodes voor projectmanagement, zoals Agile, Waterfall en Scrum, is ook vereist. Soortgelijke functies zijn bijvoorbeeld Program Manager, Operations Manager en IT Planner.  

Er zijn verschillende persoonlijke kwaliteiten die je zullen helpen in deze functie. Je bent in staat om te presteren op het hoogste niveau, zelfs als de druk groot is, en je bent goed in het zien van het grote geheel. Oog voor detail is een must, en een methodische aanpak is een pré.   

Goede communicatieve vaardigheden zijn een must in deze functie, of het nu gaat om het rapporteren over de voortgang van projecten met bedrijfsdirecteuren of het omgaan met een toeleveringsketen die niet doet wat hij zou moeten doen. Op sommige momenten zullen je leiderschapsvaardigheden op de proef worden gesteld, dus je vermogen om rustig te blijven onder druk zal je goed van pas komen. Daarnaast moet je weten wanneer je het voortouw moet nemen en wanneer je moet delegeren.  

Gefocust blijven en je eigen tijd en die van het team kunnen beheren terwijl je veel bordjes in de lucht houdt, maakt natuurlijk deel uit van de functie van een Project Manager.  

Opleiding en competenties - Hoe word je IT project manager?  

Aangezien zowel IT- als projectmanagementvaardigheden relevant zijn voor de functie van IT PM, is er een reeks kwalificaties die relevant kunnen zijn voor de functie.  

Tot de IT-kwalificaties kunnen Microsoft- of Cisco-certificeringen behoren, terwijl mensen met een ondersteunende achtergrond een CompTIA- of gelijkwaardige certificering kunnen hebben.  

Gewilde projectmanagementkwalificaties zijn onder andere: PRINCE2, Scrum en PMP-certificering.   

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een IT project manager (IT PM)?  

IT PM-functies zijn beschikbaar op junior, intermediair en senior niveau, en de meest ervaren personen werken vaak als Senior of Lead IT project manager. Na dit niveau zijn carrièrestappen als CIO, Head of IT of zelfs Chief Technical Officer (CTO) mogelijk.  

Salaris - Hoeveel verdient een IT project manager?  

Zoals het een topfunctie in een stressvolle omgeving betaamt, kan een IT project manager rekenen op een zeer goed salaris, vaak met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Het salaris hangt natuurlijk af van de ervaring en de parameters van de eigenlijke functie, maar de beloningen kunnen indrukwekkend zijn.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen