De functie van Software Developer of software-ontwikkelaar is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd, net als het belang ervan voor commerciële bedrijven wereldwijd. De focus in bedrijfsorganisaties ligt vooral op het maken en aanpassen van computerprogramma’s, al is dat uiteraard een wat simplistische omschrijving. Hun takenpakket kan betrekking hebben op een reeks toepassingen, waaronder programma’s, processen, netwerken, upgrades, patches, migraties, DevOps en testen.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een Software Developer?  

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een Software Developer zijn:  

  • Het aanmaken van een specifieke code en de daaropvolgende tests;  
  • Het samenwerken met klanten over de vereiste briefings en toezicht houden op het proces dat deze briefings omzet in realiteit;  
  • Het gebruiken van een reeks ontwikkelingstools om processen en systemen gebruiksvriendelijk te maken;  
  • Het in kaart brengen van het ontwerp van een softwaretoepassing en het gebruik van stroomschema’s om elke fase van het proces te markeren;  
  • Het regelen van upgrades en reparaties voor bestaande softwaretoepassingen;  
  • Het communiceren over de voortgang met het hogere management via rapportages, vergaderingen en presentaties.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle Software Developer beschikken?  

Werken in de softwareontwikkeling kan stressvol zijn, dus het vermogen om goed te presteren onder druk is een pré. Je moet zowel alleen als in teamverband kunnen werken, dus deze functie is geschikt voor mensen met een groot aanpassingsvermogen die zichzelf kunnen blijven motiveren wanneer dat nodig is. De beste Software Developers beschikken over een groot probleemoplossend vermogen en een sterk analytische aanpak.  

Afhankelijk van de sector waarin de functie wordt uitgeoefend, moeten succesvolle kandidaten een helder inzicht hebben in de algemene bedrijfsstructuur en de manier waarop het bedrijf wil werken. Verschillende sectoren bieden uitstekende kansen voor getalenteerde Software Developers, waaronder systeemontwerp, productie, financiën, uitgeverij en engineering.  

Er zullen momenten zijn dat deadlines snel naderen, dus het vermogen om met tijdslimieten om te gaan is een voordeel. En natuurlijk zal elke Software Developer een scherp oog hebben voor detail en houden van nauwkeurigheid.  

Opleiding en competenties - Hoe wordt u Software Developer?  

Niet alle Software Developers hebben een bachelordiploma, maar degenen die dat wel hebben, hebben zich meestal gespecialiseerd in vakgebieden als informatica, softwareontwikkeling, programmeren, informatietechnologie of geavanceerde wiskunde. Degenen die geen diploma hebben, hebben meestal veel ervaring in soortgelijke functies bij vorige werkgevers.  

In een doorsnee Software Developer-vacature staat dat succesvolle kandidaten inzicht moeten tonen in verschillende technische toepassingen, waaronder processen zoals Git, Kubernetes, Docker en Jira. Zoals wel vaker geldt: hoe meer een kandidaat weet, hoe groter de kans op het vinden van een geschikte functie op de arbeidsmarkt.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een Software Developer?  

Wie is doorgestroomd als Junior Software Developer kan rekenen op een lonend carrièrepad. In een later stadium kunnen zich verschillende aantrekkelijke mogelijkheden voordoen, waaronder de kans om te werken als Senior Software Developer, Lead Software Developer, Technical Architect, Software Development Manager, Chief Technology Officer en Director of IT. 

Populaire artikelen