Time to move on? 6 tips for resigning gracefully

Op goede voet ontslag nemen vergt voorbereiding, tact en professionalisme. Door onderstaande tips in acht te nemen wanneer je je ontslag indient, kun je je reputatie als betrouwbare en attente professional versterken.

Zorg dat je volledig achter je beslissing staat

Zorg voordat je aankondigt dat je ontslag gaat nemen en dat jouw besluit vast staat. Door open te zijn over je redenen, kun je zelfverzekerd opstappen en word je minder snel verleid door een tegenbod. Zorg dat je een schriftelijk aanbod hebt van je nieuwe werkgever, kijk na wat je opzegtermijn is en oefen je uitleg van tevoren. Zo kun je je verhaal beter vertellen en eenvoudiger anticiperen op eventuele vragen n.a.v. je ontslag.

Vraag een gesprek aan met je manager

Ontslag nemen kun je het beste persoonlijk en zo vroeg mogelijk doen. Kies een geschikt moment voor een gesprek met je manager voordat je je collega's inlicht. Leg kort en beleefd uit waarom je vertrekt, blijf professioneel en laat blijken dat je je huidige projecten graag wilt afronden in de resterende tijd bij de organisatie. Maak een vervolgafspraak om je ontslagbrief te overhandigen en de werkoverdracht te bespreken.

Dien een ontslagbrief in

Dien na je bespreking een beknopte brief in waarin je je beslissing om op te stappen bevestigt. Noem de datum en tijd van het gesprek met je manager, je huidige functie en de datum van je laatste dag. Je kunt eventueel nog een paragraaf wijden aan de reden van vertrek, maar dit hoeft niet per se. Indien van toepassing kun je ook nog aangeven wat je in je rol geleerd hebt. Sluit de brief positief af; bijvoorbeeld met een bedankje voor de kansen die je hebt gekregen of door je vertrouwen uit te spreken in een succesvolle toekomst voor de organisatie.

Rond aflopende werkzaamheden af

De indruk die je achterlaat nadat je bent opgestapt kan je toekomstige referenties sterk beïnvloeden. Probeer daarom zoveel mogelijk werkzaamheden af te ronden tijdens je opzegtermijn. Wees bereid je opvolger te trainen, losse eindjes aan relevante collega's toe te vertrouwen en/of een gedetailleerd overdrachtsdocument te schrijven. Informeer je professionele contacten dat je het bedrijf gaat verlaten en vertel hen – indien mogelijk - wie na je vertrek hun contactpersoon wordt. Stuur deze contacten tevens connectieverzoeken voor LinkedIn als je nog niet “gelinkt” bent.

Laat een positieve indruk achter

Als je ontslag neemt is het belangrijk om je professionele relaties in stand te houden - anders riskeer je dat je harde werk voor niets is geweest. Misschien wil je managers of collega's in je netwerk houden, of heb je in de toekomst aanbevelingen van hen nodig. Het kan bovendien ook zijn dat je later in je carrière weer met dezelfde mensen zult moeten werken. Zorg daarom dat je relatie met de werkgever positief blijft door op integere en professionele wijze te vertrekken.

Vraag om aanbevelingen

Het is cruciaal om een aanbevelingsbrief te ontvangen (of je manager te vragen om een mondelinge referentie te geven), zelfs als er al een nieuwe baan op je wacht. Als je (en je referentie) een profiel heeft op LinkedIn, kun je om een digitale referentie vragen. Zorg dat deze op je profiel zichtbaar zijn. Vraag in de laatste week van je werkzaamheden om een referentie en bedank belanghebbenden voor hun leiderschap, enthousiasme, steun, etc. Denk verder dan alleen je manager - vraag ook aanbevelingen van cliënten, leveranciers, collega's of mensen waarmee je tijdens je functie regelmatig contact had en die je kunnen aanbevelen.

Ontslag nemen kan lastig zijn, maar zorg ervoor dat je om de juiste redenen opstapt, blijf positief denken en vertrek op goede voet. Op die manier kun je met een goed gevoel bij je nieuwe werknemer aan de slag.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen