Door de uitstekende digitale infrastructuur is Nederland een van de koplopers op het gebied van flexibel werken.  Dat is dan ook een van de redenen dat Nederland bij HR-professionals in de top 10 hotspots staat

HR ondergaat een digitale revolutie. Volgens het onderzoek Digital Workplace in Europe heeft gemiddeld 38 procent van de grote Europese bedrijven al een groot deel van zijn HR-processen gedigitaliseerd. Nederland is een van de koplopers in Europa, vooral op het gebied van het implementeren van de flexibele werkomgeving. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau IDC heeft 67 procent van alle Nederlandse bedrijven een zogeheten 'Bring Your Own Device'-beleid (BYOD), wat werknemers in staat stelt om thuis te werken. Dit percentage ligt veel hoger dan het Europese gemiddelde van iets meer dan 50 procent in de rest van Europa.

Goed ontwikkelde digitale infrastructuur

Een van de redenen hiervoor is de goed ontwikkelde internet-infrastructuur in Nederland. Een recent rapport van McKinsey & Company noemde Nederland als voorbeeld van een van de eersten die deze digitale technologie hebben omarmd. Door deze ontwikkeling is het land een aantrekkelijke bestemming voor HR-professionals. Volgens de enquête van Michael Page staat Nederland bij HR-specialisten op de 9e plaats van wereldwijde hotspots. Tegelijkertijd is er veel vraag naar goede kandidaten. Volgens de laatste cijfers van Michael Page groeit zowel het aantal permanente als het aantal interim-banen binnen de Human Resources.

HR-innovaties: gezichtsuitdrukkingen ontcijferen

De top 10 van hotspots bestaat globaal uit Europese en Noord-Amerikaanse markteconomieën die na de wereldcrisis van 2008 weer een levendige economie, stabiele regering en commercie zien. Daarmee zijn dit aantrekkelijke bestemmingen voor een carrièrestap of voorkeurslocaties om een carrière in de HR te starten.

In Europa is Duitsland één van de meest aantrekkelijke landen. Het is dan ook geen verrassing dat de internationale Theta Award 2017 voor het beste idee voor de verbetering van HR en recruitment ter wereld door een Duitse innovatie in de wacht werd gesleept. Andreas Kopp, een Duitse student uit Nürnberg, won de internationale wedstrijd met een masterscriptie over een zogeheten 'gezichtsactiecodeersysteem' waarmee recruiters de gezichtsuitdrukkingen van kandidaten kunnen ontcijferen om zo betere selectiebeslissingen te maken.

De Theta Award werd in 2013 in Duitsland opgericht om bedrijven te helpen met nieuwe HR-technologieën. Door de sterke economie is er veel vraag naar goede kandidaten, en dus ook naar nieuwe HR-technieken en strategieën. Daarmee is Duitsland een van de meest interessante plekken voor internationale HR-professionals. Vooral multinationale bedrijven ontwikkelen hun HR-organisatie steeds verder. Daarbij concentreren ze zich op het verbeteren van de analysecapaciteit voor HR-gegevens.

Leren van internationale methodes

Het Verenigd Koninkrijk is koploper wat betreft het ontwerp van digitale strategieën, maar het migratieproces blijft achter. Dit komt mogelijk door het grote aantal dienstverleners die SaaS van nature langzamer oppakken (bedrijven met veel medewerkers die minder gewend zijn aan nieuwe, ontwrichtende technologieën). Duitsland is een laatbloeier met het klaarstomen van de beroepsbevolking voor het toekomstige werken, maar staat klaar om toonaangevend te worden als digitale strategie bij sectoren en bedrijven eenmaal standaard is geworden.

Opmerkelijk genoeg nemen bedrijven in Europa het voortouw bij het vormgeven van de werkvloer van de toekomst. In Frankrijk is de openheid voor cloud computing, vooral binnen de ontwikkeling, marketing en HR (binnen het SaaS ecosysteem is 49,5% voor deze drie gebieden), een belangrijk voordeel. Maar op het gebied van de ondersteuning van op afstand werken of leveringen op basis van een SLA zijn er nog flink wat verbeterpunten.

Wereldwijd een uitdagende sector

 Overal ter wereld zijn HR-methodes in verschillende markten flink aan het veranderen. En nergens meer dan in Latijns Amerika, waar internationale projecten en bedrijven, nieuwe en uitdagende belanghebbenden, nieuwe werkomgevingen en een beter begrip van best practices een regionale revolutie hebben ontketend.

Het aandachtsgebied en de ervaring van HR-afdelingen verschilt enorm door heel Latijns Amerika. Brazilië heeft hierdoor een lange, sterke band met vakbonden en werknemers opgebouwd, terwijl HR-richtlijnen in Argentinië de nadruk legden op talentmanagement binnen het bedrijf, opleidingsprogramma's en de acquisitie van talent.

Wat we tien jaar geleden in Azië zagen, gaat nu in Latijns Amerika gebeuren - het ontstaan van regionale knooppunten, de opkomst van belangrijke namen met betere economische prestaties dan hun regionale concurrenten, en een hernieuwde focus op wervingspatronen en -methodes om te zorgen dat lokale talenten in hoge managementfuncties terechtkomen.

Wereldwijd de beste hotspots voor HR-professionals

Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld.

Van de 1195 HR-professionals die aan het onderzoek meededen, was meer dan 65% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.

Lees meer over de andere sector trends:

Ga terug naar Trend Watch

 

 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen