Door de combinatie van een sterke financiële sector, goede internetvoorzieningen en een innovatieve instelling is Nederland een aantrekkelijke markt voor de fintech sector. De banen die deze bedrijven met zich meebrengen zullen talenten van over de hele wereld aantrekken.

Wereldwijd liggen de populairste bestemmingen voor finance-expats nog steeds elders in Europa en de Verenigde Staten. Londen is een van de meest prominente FinTech-steden ter wereld. Maar ook Nederland is een potentiële hotspot. Volgens een onderzoek van Price Waterhouse Coopers (PwC) is Nederland een zeer aantrekkelijke locatie. Dat komt door meerdere factoren waaronder de infrastructuur, de internationale instelling en de taalvaardigheid van de beroepsbevolking. Een andere factor is het feit dat de Nederlandse overheid stimulerende belastingregelingen biedt voor bedrijven.

Amsterdam staat internationaal bekend om zijn FinTech start-up gemeenschap. “Er is veel kennis en we zijn gemiddeld genomen vlot bij nieuwe ontwikkelingen,” zegt Peter Kwakernaak, CEO van fintechbedrijf AcceptEmail, in een interview met online magazine Emerce. “Dat zie je aan succesvolle bedrijven als internetkassa Adyen, Fox-IT met cybersecurity en Innopay met consultancy in de financiële sector.”

P2P-leningen

Volgens een onderzoek door het Cambridge Centre for Alternative Finance is Nederland samen met Frankrijk en Duitsland een van de grootste markten voor P2P-leningen, gevolgd door Finland, Spanje, België en Italië.

Bart Klompenmaker: “In Nederland heb je start-ups zoals Jungo en Monefy. Over het algemeen zijn dit soort bedrijven op zoek naar twee 'soorten' kandidaten: IT-professionals en professionals met een algemener profiel die in de financiële sector hebben gewerkt. Deze laatste categorie is vaak opgestapt bij hun voormalige werkgever omdat ze vonden dat de benodigde veranderingen te langzaam werden doorgevoerd.”

Prominente FinTech-steden

 Wereldwijd liggen de populairste bestemmingen voor finance-expats nog steeds elders in Europa en de Verenigde Staten. Londen is een van de meest prominente FinTech-steden ter wereld. Maar bedrijven op zoek naar expertise kunnen ook voor andere opkomende centra kiezen. In Continentaal Europa staan Amsterdam en Berlijn ook bekend om hun FinTech start-ups, net als bijvoorbeeld New York en Toronto.

Samenleving zonder cash

Een ander ontluikend FinTech-centrum ligt in Zweden. Dit land, dat op nummer 10 staat van de meest populaire bestemmingen, wordt naar verluidt de eerste samenleving ter wereld waar geen cash geld meer gebruikt wordt, maar waar geheel op mobiele apps en betaalkaarten wordt vertrouwd. Swish, een zeer populaire app die ontwikkeld werd in samenspraak met de belangrijkste banken, waaronder in Zweden, gebruikt telefoonnummers om iedereen met een smartphone in staat te stellen om geld in real-time van de ene naar de andere bankrekening over te maken.

Swish is al door bijna de helft van de Zweedse bevolking in gebruik genomen, en verwerkt momenteel meer dan 9 miljoen betalingen per maand. Contante betalingen zijn goed voor slechts 2% van de waarde van alle betalingen die in Zweden worden gedaan. Veel banken hebben niet eens meer contant geld in huis. Deze verschuiving van de perceptie van finance op basisniveau en de snelheid van innovatie wijzen er sterk op dat finance-kandidaten met een vooruitziende blik van ver buiten de landsgrenzen op dit land af zullen komen.

Wereldwijde hotspots voor finance professionals

Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld. Van de 1935 ingenieurs die aan het onderzoek meededen, was 73% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.

Lees meer over de andere sector trends:

Ga terug naar Trend Watch

Populaire artikelen