Op zoek naar kandidaten?
Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?
Pas op voor oplichting! Meer info.
Als je op een middag de ene na de andere sollicitant langs ziet komen voor een vacature op je afdeling, is je grootste zorg waarschijnlijk of je de juiste kandidaat eruit weet te pikken. Je hebt waarschijnlijk een aantal vergelijkbare sollicitanten, dus hoe kun je nu onderscheid tussen hen maken en er zeker van zijn dat je de beste persoon voor de functie kiest?
Tijdens je ontmoeting met elke sollicitant zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste vragen die in je opkomen:
Met gedragsgerichte sollicitatiegesprekken kunnen selectiemanagers de prestaties van sollicitanten beoordelen aan de hand van vragen die dieper ingaan op hun ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld hoe ze zijn omgegaan met moeilijke situaties of lastige mensen. Gedragsgerichte vragen stellen je in staat om bewijs te krijgen van de daadwerkelijke ervaring en werkwijze van een kandidaat en dat is nu juist vaak de beste indicator van hoe hij of zij op de werkvloer zal functioneren.
Lees ook: werven en selecteren op afstand
Om je te helpen de beste persoon voor de baan te vinden, zijn er drie belangrijke aspecten waar je tijdens het sollicitatiegesprek inzicht in moet krijgen: technische vaardigheden, culturele fit en houding. Stel voordat je het sollicitatiegesprek afneemt een lijst op met essentiële eigenschappen waarover een succesvolle kandidaat moet beschikken en pas je vragen daarop aan.
Afhankelijk van het functieniveau waarvoor je werft, zul je vrijwel zeker op zoek gaan naar bewijs dat de sollicitant ervaring heeft met iets vergelijkbaars. Je moet weten of deze de uitdagingen van de functie aankan.
Het is belangrijk om iemand met het juiste vaardigheidsniveau aan te nemen. Als deze persoon te weinig ervaring heeft, ben je immers te veel tijd aan opleiding kwijt. Omgekeerd betekent te veel ervaring dat de kandidaat zich gemakkelijk kan vervelen en misschien weer te gauw weg is.
Enkele voorbeelden van gedragsgerichte vragen die je kunt gebruiken om de vaardigheden van een kandidaat te ontdekken.
Vaak kunnen werkgevers kiezen uit twee mensen met dezelfde kwalificaties en ervaring. De persoon met het meeste enthousiasme voor de functie springt eruit.
Inzicht krijgen in hoe je kandidaat zich in bepaalde situaties gedraagt is essentieel om te bepalen of hij of zij goed in je team en de organisatie als geheel past. In sommige gevallen is het gemakkelijker om het type persoon te identificeren dat niet bij de organisatie past!
Tijdens het sollicitatiegesprek moet je vragen stellen over hoe de persoon omgaat met directe teamleden, collega's in het algemeen en managers.
Een aantal gedragsgerichte vragen die je kunt gebruiken om de culturele fit van de kandidaat op proef te stellen:
Lees ook: de 4 beste manieren om toptalent aan te trekken
Een positieve houding is aanstekelijk en een grote aanwinst voor elk team. Mensen die bovendien een goed arbeidsethos hebben, wekken op het werk bewondering op. Het is dus belangrijk dat je een persoon met de juiste werkhouding aanneemt en niet iemand waar iedereen moe van wordt. Vaak kunnen werkgevers kiezen uit twee mensen met dezelfde kwalificaties en ervaring. De persoon met het meeste enthousiasme voor de functie springt eruit.
Hier zijn enkele gedragsgerichte vragen om de werkhouding van een kandidaat te beoordelen: