Bio-hacking: de menselijke grenzen voorbij

Wat betekent "voorbij de menselijke grenzen" precies? De verwachting is dat het in de nabije toekomst normaal wordt om elektronica aan ons lichaam toe te voegen om onze prestaties te verbeteren. Het is een trend die de manier waarop we werken, communiceren en onszelf ontspannen dramatisch zal veranderen.

Het is op dit moment al niet meer ongebruikelijk om microchips in het lichaam van werknemers te implementeren, waarmee ze kunnen betalen, deuren openen en inloggen op hun laptops. Dit is waarschijnlijk pas het begin van technologische toevoegingen aan het lichaam, die werknemers in staat zullen stellen taken sneller en beter uit te voeren.

Intelligente implantaten, hoogwaardige prothesen en componenten die het geheugen verbeteren zullen straks zo normaal zijn als een mobiele telefoon of een tablet. Uit verschillende voorbeelden blijkt dat deze "toekomst" dichterbij is dan je zou denken.

“Wanneer mensen waarde willen blijven toevoegen aan de economie, zullen ze zichzelf moeten verbeteren door een fusie van menselijk brein samen met artificiële-intelligentie," aldus, Elon Musk, de oprichter van Tesla en Space X. Musk is een groot voorstander van technologische toevoegingen aan het lichaam om onze prestaties te verbeteren.


 

Gezondheid digitaal monitoren

Draagbare technologie, zoals smartwatches, Google Glass 2.0 of technologie die de gezondheid monitort, is slechts het begin. Het zal niet lang meer duren dat dit soort apparatuur ook onze manier van werken beïnvloedt.

Draagbare technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de gezondheid van werknemers te monitoren. Wat eten ze tussen de middag? Slapen ze genoeg? Hoeveel lichaamsbeweging krijgen ze op een dag? Werkgevers kunnen vervolgens helpen om betere gewoonten aan te leren.

Zo heeft de verzekeringsgroep Aetna haar werknemers beloond voor het feit dat ze iedere nacht genoeg slapen. Vrijwilligers krijgen een draagbaar toestel dat is gelinkt met een softwareprogramma dat hun slaappatronen registreert. Als je meer dan zeven uur per nacht slaapt, krijg je een bonus uitgekeerd. In 2016 namen hebben zo´n 20.000 werknemers aan het experiment deelgenomen.

Sommige bedrijven gaan een stap verder, door technologie in werknemers te implementeren. De werknemers van het Amerikaanse bedrijf Three Square Market kunnen een geïmplementeerde chip gebruiken om veiligheidsdeuren te openen, in te loggen op computers of om eten en drinken te kopen.

Fusie tussen mens en machine

Het idee dat er grenzen zijn aan onze fysieke en intellectuele vermogens, raakt langzaam achterhaald. Meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat we met behulp van prothesen en implantaten een soort mens 2.0 kunnen creëren: een fusie tussen mens en technologie.

Een voorbeeld is de BioStamp, een soort digitale tattoo - ontwikkeld door de Amerikaanse firma MC10 - waarin een groot scala aan data kan worden opgeslagen. Deze tattoo, die rechtstreeks op de huid wordt gezet, verzamelt gegevens over bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur, het vochtgehalte in je lichaam en hoeveel je bent blootgesteld aan UV-straling. De volgende stap is een sensor die je kunt inslikken, en die vervolgens data vanuit het lichaam doorstuurt naar de digitale tattoo. Deze technologie wordt momentreel uitgetest in de gezondheidszorg, waar kwantificeerbare gegevens over het welzijn van de patiënt van onschatbare waarde zijn. Zoals met meer van dergelijke technologieën in de medische sector, staan we nog maar aan het begin.

Het boek "Beyond Human" van auteur Eve Herold, gaat over soortgelijke nieuwe medische technologie die gebaseerd is op een combinatie van dataverzameling, gentherapie en robotica. Volgens Eve Herold neemt onze levensverwachting drastisch toe dankzij deze nieuwe technologieën.

Volgens de Catalaans-Britse kunstenaar Neil Harbisson zullen al deze technologische ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot een nieuw soort wezen: de "cyborg". De cyborg, die we kennen uit science-fictionfilms, is half mens half robot.  Neil Harbisson, die zichzelf ziet als een cyborg, is onderdeel van een beweging die de identiteit en de rechten van cyborgs wil vastleggen binnen een wettelijk kader. De toekomst is, met andere woorden, dichterbij dan we misschien denken.

Betere werkomstandigheden – maar tegen welke prijs?

Biometrische gegevens die via draagbare apparatuur of implantaten kunnen worden verzameld, stellen bedrijven in staat de werkomgeving aan te passen aan de lichamelijke behoeften van hun werknemers.  Zo presteren sommige werknemers misschien beter bij een bepaald suikergehalte in hun bloed, of zijn ze beter geconcentreerd op een bepaald tijdstip van de dag, of bij ander licht.  Door al deze gegevens te verzamelen, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers altijd optimaal presteren.  

Maar voorzichtigheid is geboden. Werknemers zullen niet zo maar persoonlijke informatie afstaan. Mocht het zover komen, dan zullen werknemers eerst de garantie moeten krijgen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die ze afstaan

Om sommige taken in de toekomst goed uit te kunnen voeren zal het noodzakelijk zijn om technologie te implementeren. De ontwikkeling van artificiële intelligentie gaat snel, en werknemers zullen meer en meer afhankelijk worden van technologie om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt.

 

Wat zijn de belangrijkste trends en in welke mate zullen ze ons werk beïnvloeden? We hebben gekeken naar de volgende trends: