De onbreekbare blockchain

Blockchain wordt door velen beschouwd als de grootste doorbraak sinds de komst van het internet. Maar wat is het nu precies?

Het is best te omschrijven als een databestand dat niet meer op één centrale computer is opgeslagen, maar verspreid is over miljoenen computers. Daardoor is het bijna onmogelijk om het bestand te hacken, wat beveiliging onnodig maakt. Het gevolg is dat je, bijvoorbeeld, geen bank meer nodig hebt om de data over je financiële data te beveiligen, of geld van de ene rekening naar de andere over te maken. Blockchain belooft dit sneller, goedkoper en nauwkeuriger te doen dan ooit tevoren.

Iedereen die zich bezighoudt met technologische innovaties - of ze nu in de financiële sector werken of in de creatieve industrie - onderzoekt op dit moment wat er allemaal mogelijk is met blockchain. In wezen is blockchain heel eenvoudig: het is een nieuwe manier om informatie op te slaan en processen te authentificeren, en dit veiliger te doen dan ooit tevoren.


 

De opkomst van de freelance-economie

De verwachting is dat blockchain de relatie tussen bedrijven en werknemers zal veranderen. Zo zal de technologie de opkomst van zogenaamde ´smart contracts´ mogelijk maken, wat freelancers een hoop tijd bespaart om hun geld bij opdrachtgevers te innen. In het contract, dat digitaal via blockchain is versleuteld, liggen precies alle voorwaarden en het uurtarief vastgelegd. Iedere dag of week vult de freelancer het aantal gewerkte uren in, waarna er automatisch geld naar zijn of haar rekening wordt overgemaakt.

Hoogt waarschijnlijk zal hierdoor het aantal freelancers alleen nog maar verder toenemen. Het aantal tijdelijke contracten en freelancers steeg de afgelopen 10 jaar overal. De meest aangehaalde redenen die freelancers geven zijn de flexibiliteit en de betere werk-privébalans.

Het einde van de tussenpersoon

Het zou zomaar kunnen dat over enkele jaren de introductie van de blockchain-technologie wordt gezien als het begin van een datarevolutie. De gevolgen voor de arbeidsmarkt zullen enorm zijn.

Doordat informatie op een veilige en transparante manier kan worden opgeslagen en uitgewisseld, zijn intermediairs steeds minder nodig. Juristen zullen bijvoorbeeld steeds vaker gebruik maken van de eerdergenoemde ´smart contracts´. Er hoeft niet meer gecontroleerd te worden of de contracten tussen bedrijven, of tussen werkgevers en werknemers worden nageleefd, want dat doen de contracten zelf. Er is geen tussenpersoon meer nodig om het proces te bewaken, waardoor bedrijven en particulieren direct met elkaar kunnen handelen.

Een voorbeeld van hoe dat in de praktijk werkt is het sociale netwerk Steemit. Geregistreerde gebruikers kunnen content op het netwerk posten, en krijgen vervolgens betaald afhankelijk van aantal keren dat de content wordt gedeeld door andere gebruikers. Het netwerk maakt gebruik van blockchaintechnologie, dat er voor zorgt dat er onmiddellijk geld wordt bijgeschreven op de rekening van de gebruiker, zodra de content wordt gedeeld. Het bedrag wordt uitgekeerd in cryptomunten, de op blockchain gebaseerde valuta waarvan Bitcoin de bekendste is.

Er zullen nieuwe bedrijfsstructuren ontstaan: door gebruik te maken van structuren die bedrijven als Steemit opzetten, zal het makkelijker worden om je eigen baas te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Uber, maar dan gerund door de chauffeurs zelf.

Meer transparantie

Naarmate het aantal op Blockchain gebaseerde diensten toeneemt, zal de vraag naar programmeurs toenemen. Strategische beslissingen zullen steeds vaker worden genomen op basis van harde data.

Blockchain wordt nu al in tal van sectoren gebruikt. Project Provenance Ltd gebruikt blockchaintechnologie om de herkomst van bepaalde producten te kunnen herleiden: bijvoorbeeld van koffiebonen of cacao. Doordat afnemers van de producten precies kunnen zien waar een product vandaan komt, zal de druk op de leveranciers toenemen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelingen.

Een ander voorbeeld is Everledger, een fraudedetectiesysteem voor de diamantindustrie. Met behulp van smart contracts wordt de herkomst van de producten gewaarborgd, om zoillegaal handel te voorkomen. Als bedrijven de fout in gaan, zullen ze verantwoording moeten afleggen. Daarom zal de reputatie van de werkgever in de toekomst steeds belangrijker worden om talent aan te kunnen trekken.

 

Wat zijn de belangrijkste trends en in welke mate zullen ze ons werk beïnvloeden? We hebben gekeken naar de volgende trends: