Amsterdam, 16 mei - Met 45% is leeftijdsdiscriminatie in Nederland de meest voorkomende vorm van discriminatie op de werkvloer. Dat is een van de meest opvallende bevindingen uit het jaarlijkse Talent Trends-onderzoek van wervings- en selectiebureau PageGroup, dat onder 49,407 respondenten wereldwijd en onder 1,041 respondenten in Nederland werd uitgevoerd. 


Leeftijdsdiscriminatie wordt gevolgd door racisme met 39%. Het totaal aantal respondenten dat discriminatie of marginalisatie heeft ervaren op de werkvloer is in Nederland lager dan in Europa, 6% tegen 9%, maar het deel waarin het gaat om leeftijdsdiscriminatie ligt in Nederland wel hoger met 45% tegenover 40% in Europa. Ook opmerkelijk is dat slechts 29% van de mensen die discriminatie of marginalisatie op de werkvloer ervaart, hiervan melding maakt.


Joost Fortuin, Managing Director bij PageGroup Nederland: “Dat leeftijdsdiscriminatie in Nederland nog steeds in grote mate voorkomt is teleurstellend. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het doodzonde dat een potentieel van zo’n 260.000 goed gemotiveerde arbeidskrachten onvoldoende wordt aangesproken. Het is aan alle betrokkenen om hier een einde aan te maken. De regelgeving is duidelijk, nu is het tijd dat we ons er allemaal naar gaan gedragen.


Binnen PageGroup is het voorkomen van leeftijdsdiscriminatie een onderdeel van de verplichte opleiding van alle consultants. In onze systemen worden werkzoekende niet gecodeerd op geslacht of leeftijd en worden onze kandidaten ook niet met vermelding van geslacht of leeftijd bij opdrachtgevers aangeboden. Maar een verplichte training en regelgeving is niet genoeg. Het gaat niet alleen om de onderliggende infrastructuur maar vooral om de cultuur binnen de organisatie en de houding van werkgevers. We moeten ons intrinsiek bewust worden dat diversiteit niet alleen noodzakelijk is, diversiteit heeft toegevoegde waarde. Dat is een proces dat tijd kost. Wij zijn bij uitstek in de positie om meer inzicht te krijgen in een onderbelicht onderwerp als leeftijdsdiscriminatie en dit aan de kaak te stellen. Dat doen we onder andere met een onderzoek als Talent Trends.” 


Talent Trends
Het is het tweede jaar dat PageGroup dit onderzoek uitvoert. De bevindingen uit het rapport zijn gebaseerd op een enquête onder 49,407 deelnemers, met inzichten uit 37 landen. De titel van het onderzoek is dit jaar: ‘de verwachtingskloof’, omdat veel van de resultaten blijkgeven aan een kloof tussen de verwachting van medewerkers en de realiteit van werkgevers.


Andere opvallende resultaten uit het onderzoek zijn dat 26% van de respondenten hun werkplek ervaart als inclusief en maar 19% vindt dat hun leiderschapsteam divers is. Daarnaast blijven zowel salaris als welzijn belangrijk voor werknemers. Voor 45% van de Nederlanders is salaris een prioriteit bij het aannemen van een nieuwe functie en maar liefst 71% van de Nederlandse respondenten vindt hun welzijn belangrijker dan het krijgen van een promotie. Voor de rest van Europa is dit percentage lager, namelijk 57%. 


Met Talent Trends biedt PageGroup niet alleen inzichten in de trends op de arbeidsmarkt. Door het rapport en de onderliggende data interactief beschikbaar te stellen, hoopt PageGroup dat haar klanten en mensen die op zoek zijn naar werk, zich beter kunnen voorbereiden op hun activiteiten op de arbeidsmarkt.


Nicholas Kirk, CEO bij PageGroup: "Ons rapport benadrukt de dringende noodzaak om de kloof tussen de verwachtingen van werknemers en de realiteit van werkgevers te overbruggen, vooral op het gebied van diversiteit en inclusie. Werkplekken gedijen wanneer zowel de ervaring van doorgewinterde professionals als de frisse perspectieven van jong talent gewaardeerd worden. In plaats van leeftijd als een beperking te zien, zou het erkend moeten worden als een bron van onschatbare kennis en inzichten.
Het is essentieel om open dialoog en samenwerkingsgericht probleem oplossen te prioriteren. Door een cultuur van wederzijds begrip en aanpassingsvermogen te bevorderen, kunnen zowel bedrijven als hun werknemers floreren in dit snel veranderende landschap."


////////


Over PageGroup
PageGroup is een wereldwijd wervings- en selectiebureau dat gespecialiseerd is in het verbinden van werkzoekenden met werkgevers in verschillende sectoren en vakgebieden. Met een uitgebreid netwerk van kantoren over de hele wereld biedt PageGroup hoogwaardige recruitmentdiensten in verschillende sectoren, waaronder financiën, technologie en gezondheidszorg.


Kijk voor meer informatie op www.michaelpage.nl of volg ons op LinkedIn.


Informatie over talent trends:
https://www.michaelpage.nl/talent-trends
https://www.michaelpage.nl/talenttrends/overview?language=nl

Pers contact 
Eva Holtkamp
[email protected]
+31 (0)6 11368648