IT auditor

Tegenwoordig moet elk bedrijf zo efficiënt en effectief mogelijk werken om te slagen. Een ervaren IT auditor kan hierbij een belangrijke rol spelen. De input van de IT auditor kan van vitaal belang zijn om ervoor te zorgen dat het bedrijf het meeste uit zijn netwerken, systemen, processen en applicaties haalt en die infrastructuur gebruikt om zijn volledige potentieel te bereiken.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een IT auditor?  

Tot de verschillende verantwoordelijkheden van een IT auditor kunnen behoren:  

  • het ontwikkelen en evalueren van auditprocessen en het rapporteren over de resultaten daarvan;  
  • het toepassen van vastgestelde auditnormen in de gehele infrastructuur;  
  • het controleren en beoordelen van alle aspecten van de netwerktoepassingen van het bedrijf, waaronder software, programma’s, beveiliging en communicatie;  
  • het bewaken van de integriteit van alle processen en het formuleren van een coherente auditstrategie voor nu en in de toekomst;  
  • het opstellen van een risicoprofiel voor projecten en hoe deze van invloed kunnen zijn op het bedrijf;  
  • het toezicht houden op auditprocessen op verschillende gebruikersinterfaces en applicaties, waaronder klantgebaseerde applicaties, intranetten, extranetten en alle aangesloten servers en netwerken.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle IT auditor beschikken?  

Dit is een functie die alleen openstaat voor mensen met een uitstekende technische kennis die in staat zijn om de computerinfrastructuur van de organisatie te begrijpen. Succesvolle mensen in deze functie hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en affiniteit met de manier waarop netwerken en systemen functioneren binnen een commercieel bedrijf. Problemen oplossen is voor hen een tweede natuur.  

Soms moet de IT auditor zelfstandig beslissingen nemen en op andere momenten is overleg met collega’s nodig. Zowel in teamverband als alleen kunnen werken is een vereiste. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn een must, ook als het gaat om het kunnen uitleggen van zeer technische kwesties aan personen die niet technisch zijn aangelegd.  

Een bewezen staat van dienst op het gebied van beveiligingstests en risicobeoordeling helpt vaak bij een sollicitatie. Succesvolle kandidaten moeten ook laten zien dat ze veel weten van cybersecurity, onder andere van de manier waarop een bedreiging van de veiligheid van invloed kan zijn op de specifieke activiteiten van het desbetreffende bedrijf.  

Opleiding en competenties - Hoe word je IT auditor?  

De meeste vacatures voor IT auditors staan alleen open voor kandidaten die in het bezit zijn van een bachelordiploma in een vakgebied zoals computerinformatiesystemen, cybersecurity, informatica en informatietechnologie. Er zijn verschillende certificeringen die ook een pre zijn bij het solliciteren, zoals die van Certified Information Systems Auditor (CISA) en Certified Information Security Manager (CISM).  

Ervaring met verschillende IT-auditortools is ook een vereiste. SolarWinds, Intruder, N-able RMM, OpenVAS, Nessus en Spiceworks Inventory zijn slechts enkele voorbeelden waar een werkgever naar op zoek kan zijn. Het is ook goed om te weten dat succesvolle IT auditors precies weten welke nieuwe applicaties op het punt staan op de markt te komen en hoe deze werken.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een IT auditor?  

Er zijn tal van mogelijkheden voor IT auditors die hun carrière een boost willen geven. Er is voortdurend vraag naar gespecialiseerde auditors en naar Lead IT auditors, Risk Assessment Managers, Information Systems Auditors en Senior IT Managers. De vaardigheden die voor deze functie nodig zijn, kunnen ook gemakkelijk van de ene sector naar de andere worden overgebracht.  

Salaris - Hoeveel verdient een IT auditor?  

IT auditors, vooral degenen met ervaring, kunnen een relatief hoog salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden verwachten, zoals passend is voor mensen die zo’n belangrijke functie vervullen.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen