Op zoek naar kandidaten?
Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?
Pas op voor oplichting! Meer info.
Nederlanders hebben weer vertrouwen in hun carrière en de kansen op een nieuwe baan. Dat blijkt uit de Job Confidence Index 2017 van PageGroup. Na de Zweden en Duitsers is onze beroepsbevolking het meest positief over de toekomst van de arbeidsmarkt. Wat zijn belangrijkste trends voor sollicitanten dit jaar?
Na jaren van sombere berichten over de arbeidsmarkt, brak in 2016 eindelijk de zon door. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) noteerde de sterkste daling in werkloosheid in tien jaar. Het aantal werkenden groeide flink tot bijna 8,5 miljoen. Daarmee waren er eind 2016 zelfs meer werkenden dan bij het begin van de crisis.
Het groeiende zelfvertrouwen komt ook terug in de Job Confidence Index, waarmee PageGroup ieder kwartaal de stemming onder de beroepsbevolking meet. Het vertrouwen in de economie steeg het afgelopen jaar flink. Aan het begin van 2016 dacht 63 procent van de werkenden en werkzoekenden dat de economie zou aantrekken. In het laatste kwartaal was dat percentage gestegen tot bijna driekwart (73 procent) van de beroepsbevolking. Nederlanders zijn, na Zweden en Duitsers, ook het meest positief over de nabije toekomst van de arbeidsmarkt: 66 procent denkt dat die nog verder zal verbeteren dit jaar.
In de Job Confidence Index van 2016 tekenen zich een aantal trends af die zich waarschijnlijk doorzetten in het komende jaar. Dit zijn de 3 belangrijkste ontwikkelingen:
Het aantal 50-plussers dat positief is over de kansen op arbeidsmarkt groeide het afgelopen jaar gestaag. Aan het begin van 2016 dacht slechts 37 procent van de ondervraagden dat het mogelijk was om binnen drie maanden een baan te vinden. Aan het eind van het jaar was dat aantal gegroeid tot bijna de helft (47 procent) van de kandidaten.
Het groeiende optimisme is terecht. Het werkloosheidspercentage daalde in 2016 het sterkst onder oudere werknemers: van 6,4 naar 4,9 procent.
Joost Fortuin, Senior Managing Director van PageGroup, vindt het ook niet meer dan logisch dat bedrijven meer oudere werknemers aannemen. “Zij hebben de kennis en de ervaring die jongere generatie nog ontberen,” schrijft hij in zijn column in Marketing Tribune.
Lees ook: Zet 50-plussers niet weg als slachtoffers van de arbeidsmarkt
Tot voor kort waren het vooral bedrijven die eisen aan kandidaten konden stellen. Maar naarmate de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, draaien de rollen steeds vaker om. De vraag ‘waarom ben je voor ons de meest geschikte kandidaat?’ zal dit jaar steeds vaker beantwoord worden met: ‘waarom ben jij voor mij de meest geschikte werkgever?’
“De generatie die nu de arbeidsmarkt bestormt, wil weten wat het carrièrepad wordt bij een bedrijf, wat het salaris, of welke opleidingsmogelijkheden er zijn,” zegt Joost Fortuin. “Veel bedrijven zeggen nog altijd: kom eerst maar in dienst en dan zien we wel verder. Maar die tijd is voorbij. De kandidaat dicteert.”
Die schuivende machtsverhouding is ook terug te zien in de Job Confidence Index. Het is niet voor niets dat 77 procent van de kandidaten onder de 30 een zonnige toekomst voor zichzelf op de arbeidsmarkt voorziet.
Lees ook: 6 manieren waarop topwerkgevers hun werknemers waarderen
Nu kandidaten meer eisen kunnen stellen, komt een goede balans tussen werk en privé weer hoger op de agenda te staan. In 2016 was slechts 35 procent was van de ondervraagden tevreden over de werk-privé-balans. Daarmee staat Nederland in de Confidence Index bijna onderaan de ranglijst in Europa. Alleen de Polen scoorden nog lager, met 29 procent. Om de balans te verbeteren zoekt 90 procent van de Nederlanders het liefst een baan zo dicht mogelijk bij huis, zo blijkt uit eerder onderzoek van PageGroup.
Lees ook: Nederlanders niet bereid te verhuizen voor hun werk
Op zoek naar de baan die bij jou past? Bekijk hier onze laatste vacatures.