De eerste 90 dagen in een nieuwe baan zijn cruciaal. Dan leer je immers jouw nieuwe bedrijf, taken en collega's kennen, en zij leren jou kennen.

Een eerste indruk wordt gevormd op basis op vrij beperkte gegevens, en dat in beide richtingen. Als nieuwkomer is het belangrijk dat je gebruik maakt van die eerste 90 dagen. Beginnen met een nieuwe baan lijkt heel erg op het bezoeken van een nieuw land.

Je bent degene die opvalt, dus zal alles wat je doet opgemerkt worden. Daarom is het belangrijk om een positieve houding aan te nemen, en niet meteen op alles commentaar te geven. Dat is een fout die vooral jonge werknemers nogal eens durven te maken.”

Dit zijn onze vijf belangrijkste tips om tijdens die eerste 90 dagen in een nieuwe baan uit te blinken:

  1. Wees voorbereid – De eerste dag in je nieuwe baan hoeft niet per se de eerste keer te zijn dat je in contact komt met je nieuwe team. In de weken voor je begint, kun je het initiatief nemen om contact op te nemen met je nieuwe werkgever, en informatie te vragen over je nieuwe rol, en hoe dit past bij het bestaande team en de zakelijke doelstellingen. Wanneer je de eerste dag opdaagt en al hebt aangetoond dat je betrokken bent, zal je zeker indruk maken. Belangrijker is nog dat je op die manier meteen kunt presteren.
  2. Luister en leer - Slurp zoveel mogelijk kennis op over je collega's, hun taken en functies, en de manier waarop het bedrijf werkt. Je vermogen om deze informatie te onthouden kan een belangrijke factor zijn om aan je nieuwe werkgever te tonen dat je betrokken bent in je nieuwe functie en echt interesse toont. Hierdoor zal je ook betekenisvolle persoonlijke en professionele banden kunnen smeden met je nieuwe collega's. Dat is een belangrijke stap om je nieuwe functie gewend te raken.
  3. Wees proactief – De eerste 90 dagen zal er waarschijnlijk heel wat op je afkomen. Je zal heel wat moeten leren en talrijke uitdagingen aangaan. Toch is het belangrijk dat je je nieuwe taken niet op een passieve manier aanpakt; wacht niet tot je de zaken op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Neem het initiatief en vraag om werk. Er is altijd de neiging om nieuwe werknemers te weinig te laten presteren, zodat ze zich kunnen inwerken. Het risico bestaat echter dat je zo niet kunt laten zien wat je kunt, en door passief te zijn is het moeilijker om je stempel te drukken.
  4. Wees betrokken – Aantonen dat je bereid bent om meer werk aan te nemen en een teamspeler bent is belangrijk, maar betrokken geraken bij activiteiten buiten je dagelijks werk is dat ook. Heel wat bedrijven hebben immers een formeel of informeel lunchmoment en afterworkactiviteiten. Dat is een waardevolle manier om je nieuwe collega's te leren kennen. Ook zij kunnen jou zo leren kennen en je kunt plezier beleven aan je werk. Tevreden zijn met het werk en goed presteren draait niet alleen om het afronden van taken, maar ook om samenwerking en werkrelaties. Wanneer je mensen leert kennen buiten je werkomgeving, kan dat echt nuttig zijn.
  5. Zorg voor een ‘early win’ – Al gauw tonen wat je kan, is een fantastische manier om je reputatie bij je werkgever en collega's te versterken. Wanneer je zorgt voor een 'early win' kun je mensen tonen dat je een positieve wind laat waaien in je nieuwe functie. Die early win hoeft niet enorm te zijn, het kan ook een klein gebaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opleveren van een taak voor de deadline, samenwerken rond een bepaalde taak of een positief resultaat bereiken.

Lees ook: 5 tekenen dat je een baan heeft gevonden die bij jou past

Lees ook: De eerste dag in een nieuwe baan: een gids voor ervaren professionals

De eerste 90 dagen zullen waarschijnlijk voorbij zijn voordat je het weet, en je zal al gauw stevig ingewerkt zijn in je nieuwe functie. Houd daarom deze tips in het achterhoofd, en wees vanaf dag één een uitblinker. Door je goed voor te bereiden, kun je aantonen dat je betrokken bent. Door zoveel mogelijk informatie op te slurpen over je functie en collega's, kun je succes boeken. Wanneer je proactief en betrokken bent, toon je aan je collega's en werkgever dat je je nieuwe baan ernstig neemt. En ten slotte is een early win een van de beste manieren om echt je stempel te drukken.

Bekijk hier onze laatste vacatures

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen