Aan de slag gaan in een nieuwe baan is erg spannend. Te midden van de opwinding van je eerste dag wil je er zeker van zijn dat je als ervaren kracht een goede eerste indruk achterlaat. Hiervoor moet je goed georganiseerd zijn en de juiste vragen weten te stellen. 

Je goed voorbereiden op de eerste werkdag is belangrijk. Doe wat onderzoek naar het bedrijf en begint jouw nieuwe functie met een grove schets van hoe je aan de slag wil gaan om uit te blinken. Als ervaren professional wordt van jou verwacht dat je nieuwe ideeën en een nieuw perspectief brengt. Om ervoor te zorgen dat je een goede indruk maakt, hebben wij deze 5 tips voor je eerste werkdag. 

Tip 1: bereid een goede persoonlijke presentatie voor 

Op jouw eerste dag zul je hoogstwaarschijnlijk veel verschillende mensen ontmoeten en vast de meeste namen vergeten. Afgezien van jouw manager weet de rest van het team waarschijnlijk nog niet veel over jou. Bereid daarom een kort overzicht van jouw achtergrond en vaardigheden voor en, in het geval ze het nog niet weten, over de functie waarvoor je bent aangenomen. Als ervaren medewerker wordt van jou verwacht dat je de belangrijkste verantwoordelijkheden van jouw vorige functie uitlegt als je met het senior management spreekt. Maak een lijstje met jouw prestaties, de projecten waaraan je hebt bijgedragen en de besparingen/winst die je daarbij hebt gemaakt. Wees zelfverzekerd bij het uitleggen van jouw functie en de ervaring die je meebrengt. 

Lees ook: Overdraagbare vaardigheden ontwikkelen 

Lees ook: Hoe maak je de eerste 90 dagen een geweldige indruk? Vijf tips 

Tip 2: bekijk nog eens wat het bedrijf doet en de markt waarin het opereert 

Bezoek de website van het bedrijf en verzamel zo veel mogelijk informatie over de bedrijfsactiviteiten en de markt waarin het actief is. Probeer toekomstige kansen of mogelijke probleemgebieden te identificeren. Wie zijn de concurrenten en doen ze iets op een andere manier? 

Tip 3: bereid je voor op het eerste gesprek met je manager 

Schrijf alvast wat vragen op. Je weet wat er van je verwacht wordt, maar dit is een goed moment om je te verdiepen in de details van taken of verantwoordelijkheden die je niet volledig begrijpt. Ontdek wat de verwachtingen van jouw manager zijn op korte en lange termijn en welke ondersteuning je nodig hebt om hieraan te voldoen. Zorg dat je zoveel mogelijk inzicht krijgt in de werkdynamiek van het team, zodat je weet wanneer je met wie contact moet opnemen en hoe je werkrelaties kunt opbouwen met de belangrijkste contactpersonen in het bedrijf. 

Tip 4: bedenk vragen om aan je collega's te stellen 

Je hebt vast veel vragen op je eerste werkdag, dus wees proactief en georganiseerd bij het verkrijgen van de antwoorden. Wat zijn jouw verantwoordelijkheden, wat werkt goed, welke uitdagingen liggen er en wat zijn de belangrijkste projecten op dit moment? Verdeel ze in categorieën en zorg ervoor dat je met de juiste mensen spreekt om de antwoorden te krijgen die je nodig hebt. 

Tip 5: zorg voor een goede afstemming en bevestig belangrijke aspecten aan je werkgever 

Zorg ervoor dat je alles hebt om een goede start te maken. Bevestig de belangrijkste details zoals waar en bij wie je de eerste dag moet melden. Zorg ervoor dat je alle vereiste papieren hebt ingevuld en dat je de nodige documentatie bij je hebt. 

Lees hier meer loopbaantips 

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen