U kent vast wel het gezegde: "Als je je werk graag doet, hoef je nooit nog te werken". Maar hoe gemakkelijk is dat? Wanneer u een baan zoekt, is het belangrijk dat u niet alleen de juiste functie vindt maar ook iets wat u echt graag doet. Hoe liever u uw functie doet, hoe waarschijnlijker het wordt dat u langdurig succes in uw carrière zal bereiken. Als u naar een baan zoekt, zorg er dan voor dat uw vaardigheden, persoonlijkheid en waarden overeenkomen met de selectiecriteria en de functiebeschrijving.

Hier zijn enkele indicaties dat u op weg bent naar een baan die bij u past:

Op het werk komen uw belangrijkste vaardigheden van pas

Begin bij het begin: kies welke baan u wilt. Het heeft geen zin om in een functie te werken waar uw vaardigheden niet van pas komen. Of het nu gaat om kwantitatieve analyse, talen, creatieve of communicatieve vaardigheden - zoek naar een baan op basis van uw vaardigheden en kennis. Na verloop van tijd verwerft u meerdere vaardigheden en wordt u een geschikte kandidaat voor verschillende soorten functies. Overweegt u een overstap naar een ander domein? Online-cursussen, gratis opleidingsvideo's, avondschool, zomercursussen of feedback van professionals en mentors kunnen u helpen om toegang te krijgen tot nieuwe vaardigheden of deze te verwerven.

U kan met elke uitdaging omgaan

 Hoe groter de uitdagingen die u aanpakt, hoe groter de kans dat u groeit. Een functie waarbij uw vaardigheden op de proef worden gesteld, is belangrijk om u te stimuleren en te motiveren. Als u elke morgen met tegenzin opstaat om te gaan werken, kan het zijn dat u niet op de juiste weg bent of dat u iets buiten uw comfortzone moet doen. U hoeft niet voor immense uitdagingen komen te staan, maar het is altijd goed om uw hersenen aan het werk te houden.

U weet wat u waard bent

Het is leuk om veel geld te verdienen, maar een salaris moet nu eenmaal een billijke vergoeding zijn voor de vaardigheden en ervaring die u biedt. Kijk hoe prestaties worden gemeten en hoe vaak ze worden geëvalueerd. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het bedrijfsbeleid overeenstemt met de voorwaarden die voor u belangrijk zijn, zoals de regeling voor vakantie en flexibele werkuren.

U heeft de bedrijfscultuur gevonden die bij u past

Ga voor uzelf even na welke bedrijfscultuur past bij uw persoonlijkheid en uw eerdere ervaring: zou u zich beter thuis voelen in een klein familiebedrijf of in een groot internationaal bedrijf? Een bedrijf moet bij u passen op dezelfde manier als een functie dat moet. Ook daar gaat het om voldoening, wat u zal helpen om langdurig succes in uw carrière te bereiken. Het is ook verstandig om de waarden van het bedrijf erop na te slaan om te zien of ze passen bij uw persoonlijke waarden. Zoek informatie op over het management en de financiële toestand van het bedrijf om een idee te krijgen over wat de toekomst zal brengen. Een beetje opzoekwerk kan heel nuttig zijn om een geschikte functie te vinden.

De baan biedt doorgroeimogelijkheden

Een belangrijke indicator voor voldoening op het werk is dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Kijk of er duidelijke doorgroeimogelijkheden aan de functie verbonden zijn. Dat kan bijvoorbeeld door te vragen of de werkgever een programma heeft voor beroepsopleiding en -ontwikkeling.

Als u meer advies wil om te weten of een job bij u past, praat dan met uw aanwervingsconsultant bij Michael Page. Zij kunnen u met hun gedetailleerde vakkennis helpen te bepalen of een functie/bedrijf bij u past en een positieve stap vooruit in uw loopbaan kan betekenen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Is uw salaris marktconform?

Onze salarisvergelijker geeft u een uitgebreid overzicht van sectorspecifeike salarissen in Nederland

Bereken nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen