Doelen, ambitie en weten wat u wilt is cruciaal voor een succesvolle loopbaan. Zonder een uitgestippeld carrièreplan kan het moeilijk zijn om te beslissen welke richting u uit wilt gaan en welke beslissingen u daarbij moet nemen. Een carrièreplan is een geweldige manier om uw doelen te bepalen en hoe u ze zult bereiken. Uiteraard is niets in steen gebeiteld, maar het is handig om op te schrijven waar u zich nu bevindt, waar u wilt zijn en hoe u er gaat komen. Dit zijn de belangrijkste stappen om u te helpen uw carrièreplan te maken.

Waar bent u nu?

Om te kunnen komen waar u wilt zijn, moet u weten waar u zich nu bevindt. Evalueer uw huidige werksituatie en denk na over uw persoonlijkheid, uw voorkeuren, uw vaardigheden en uw principes. Dat is een goed begin voor het opstellen van een carrièreplan. Hieronder een paar goede vragen om te beginnen:

  • Wat motiveert mij en wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen en prioriteiten op het gebied van levensstijl?
  • Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
  • Wat zoek ik in een baan?

Waar wilt u zijn?

Op basis van uw zelfevaluatie, uw belangrijkste interesses, eigenschappen, vaardigheden en ervaring, kunt u nu beginnen met het formuleren van ideeën over het soort functie/branche waarin u wilt werken. Begin met brainstormen over alle ideeën die in u opkomen. Uiteindelijk moet u deze terugbrengen tot een kort lijstje door bepaalde opties weg te strepen op basis van een realistische evaluatie van uw interesses, vaardigheden en ervaring. Denk nu na over uw vaardigheden, want dat is een belangrijke indicator om te beslissen welke richting u uit wilt gaan.

Lees ook: hoe vindt u een bedrijf dat bij u past

Lees ook: 10 TED-talks om op je loopbaan te reflecteren

Hoe komt u daar?

Nu u een idee heeft van waar u naartoe wilt, is het tijd om uit te zoeken hoe u daar kunt komen. Stel uzelf de volgende vragen om uw doelen op te splitsen in kleinere, beter handelbare mijlpalen voor uw carrièreplan:

  • Wat wil ik binnen de komende 6, 12, 18 maanden bereiken?
  • Hoe en wanneer bereik ik mijn trainings- en opleidingsdoelen?
  • Hoe en wanneer doe ik de extra vaardigheden en ervaring op die ik nodig heb?
  • Hoe kan ik mijn netwerk uitbreiden en wanneer?

Zodra u uw doelen heeft vastgesteld en hoe u deze wilt bereiken, heeft u een duidelijk traject voor u liggen. Hoewel het belangrijk is om de voortgang van uw carrièreplan te controleren en op koers te blijven met uw doelen, is het prima om van richting te veranderen als er zich kansen voordoen, waarbij u uw carrièreplan opnieuw evalueert op basis van veranderende economische en persoonlijke omstandigheden.

Voor meer advies over het managen van uw carrière en groei, bekijk onze adviessectie.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Is uw salaris marktconform?

Onze salarisvergelijker geeft u een uitgebreid overzicht van sectorspecifeike salarissen in Nederland

Bereken nu

Populaire artikelen