Doelen, ambitie en weten wat je wilt is cruciaal voor een succesvolle loopbaan. Zonder een uitgestippeld carrièreplan kan het moeilijk zijn om te beslissen welke richting je uit wilt gaan en welke beslissingen je daarbij moet nemen. Een carrièreplan is een geweldige manier om je doelen te bepalen en hoe je ze zult bereiken. Uiteraard is niets in steen gebeiteld, maar het is handig om op te schrijven waar je je nu bevindt, waar je wilt zijn en hoe je daar gaat komen. Dit zijn de belangrijkste stappen om je te helpen jouw carrièreplan te maken.

Waar ben je nu?

Om te kunnen komen waar je wilt zijn, moet je weten waar je je nu bevindt. Evalueer je huidige werksituatie en denk na over je persoonlijkheid, je voorkeuren, je vaardigheden en je principes. Dat is een goed begin voor het opstellen van een carrièreplan. Hieronder een paar goede vragen om te beginnen:

  • Wat motiveert mij en wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen en prioriteiten op het gebied van levensstijl?
  • Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
  • Wat zoek ik in een baan?

Waar wil je naartoe?

Op basis van je zelfevaluatie, je belangrijkste interesses, eigenschappen, vaardigheden en ervaring, kun je nu beginnen met het formuleren van ideeën over het soort functie/branche waarin je wilt werken. Begin met brainstormen over alle ideeën die in je opkomen. Uiteindelijk moet je deze terugbrengen tot een kort lijstje door bepaalde opties weg te strepen op basis van een realistische evaluatie van je interesses, vaardigheden en ervaring. Denk nu na over je vaardigheden, want dat is een belangrijke indicator om te beslissen welke richting je uit wilt gaan.

Lees ook: hoe vind je een bedrijf dat bij je past

Lees ook: 10 TED-talks om op je loopbaan te reflecteren

Hoe kom je daar?

Nu je een idee hebt van waar je naartoe wilt, is het tijd om uit te zoeken hoe je daar kunt komen. Stel jezelf de volgende vragen om je doelen op te splitsen in kleinere, beter handelbare mijlpalen voor je carrièreplan:

  • Wat wil ik binnen de komende 6, 12, 18 maanden bereiken?
  • Hoe en wanneer bereik ik mijn trainings- en opleidingsdoelen?
  • Hoe en wanneer doe ik de extra vaardigheden en ervaring op die ik nodig heb?
  • Hoe kan ik mijn netwerk uitbreiden en wanneer?

Zodra je je doelen hebt vastgesteld en hoe je deze wilt bereiken, heb je een duidelijk traject voor je liggen. Hoewel het belangrijk is om de voortgang van je carrièreplan te controleren en op koers te blijven met je doelen, is het prima om van richting te veranderen als er zich kansen voordoen, waarbij je je carrièreplan opnieuw evalueert op basis van veranderende economische en persoonlijke omstandigheden.

Voor meer advies over het managen van je carrière en groei, bekijk onze adviessectie.

 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen