Bent u uit op een loonsverhoging, overweegt u een nieuwe stap in uw carrière of staat u op het punt om promotie te maken? Dan is belangrijk te weten wat u waard bent. De gesprekken die hieraan voorafgaan zijn vaak lastig. Slim onderhandelen en weten wat uw inspanningen op het werk waard zijn, is daarom een belangrijke verdienste. Hier vind je enkele tips om de eerste stappen te zetten.

Ken uw marktwaarde

Uw salaris is normaal gesproken gebaseerd op uw ervaring, kennis, vaardigheden en standplaats. U kunt het beste nagaan of u onderbetaald wordt door te kijken wat anderen in uw sector, op uw niveau en op uw standplaats verdienen.

Blader vervolgens door vacaturebanken die in uw sector veel worden gebruikt om een beeld te krijgen van wat kandidaten voor vergelijkbare functies wordt aangeboden. Kijk naar de verantwoordelijkheden van de functie en vergelijk die met uw huidige baan. Dit geeft u een indicatie van de gemiddelde boven- en ondergrens waartussen uw salaris zou moeten liggen.

Ten derde kunt u uw netwerk erop naslaan. Marketing, administratie, projectmanagement of financiële dienstverlening – in welke sector u ook werkzaam bent, u heeft waarschijnlijk een netwerk van mensen met vergelijkbare functies. Vindt u het vervelend uw contacten hiernaar te vragen? Dan kunt u een vertrouwelijk gesprek met een van onze recruitment consultants overwegen om uw werkgever beter te kunnen vergelijken met de concurrentie.

Wilt u weten wat u waard bent op de huidige markt? Bekijk onze salarisvergelijke

Ken uw cijfers

Vraagt u zich af hoeveel u waard bent voor jouw leidinggevende? Check de cijfers zodat u weet wat uw invloed is op de eindresultaten van het bedrijf. Als het tijd is voor een evaluatiegesprek, zorg dan dat u voorbereid bent en dat u uw argumenten voor een loonsverhoging klaar hebt.

Houd goed bij hoe uw inzet het bedrijf rechtstreeks heeft beïnvloed. Heeft u een efficiënt proces ingevoerd dat het bedrijf kosten bespaard heeft? Was u de drijvende kracht achter een nieuw project dat zeer succesvol is gebleken? Was u het brein achter een succesvolle campagne die eerdere campagnes overtroffen heeft? Breng dit bij uw leidinggevende onder de aandacht.

Lees ook: Zo onderhandelt u over uw salaris

Weet wat haalbaar is

Nadat u online informatie hebt verzameld en met uw contacten in dezelfde branche heeft gesproken, is het verstandig om inzicht te krijgen in wat voor u haalbaar is. In sommige sectoren gelden regelingen die heel weinig speling toelaten en waar u mogelijk niets aan kunt veranderen.

Werkt u bij een universiteit of overheidsinstantie? Dan is uw functie waarschijnlijk in een salarisschaal ingedeeld, die uit periodieken bestaat. Binnen die salarisschaal wordt uw salaris bepaald op basis van ervaring, taken, verantwoordelijkheden, kwalificaties en opleiding. Normaal gesproken krijgt u er elk jaar een periodiek bij. Soms worden functies geherwaardeerd, of u kunt in een hogere salarisschaal terechtkomen als u promotie krijgt.

Ook bedrijven hebben vaak een intern schalensysteem. Vraag uw leidinggevende dus gerust eens naar het beloningsbeleid binnen uw bedrijf. Sommige bedrijven stellen grenzen aan loonsverhogingen of hanteren schalen om ervoor te zorgen dat medewerkers eerlijk worden beloond.

Voordat u om promotie vraagt, moet u ook eerst uw arbeidsovereenkomst bestuderen en weten hoe het boekjaar van jouw bedrijf loopt. Als u minder dan een jaar bij een bedrijf in dienst bent, komt u mogelijk niet in aanmerking voor een hoger salaris. Sommige bedrijven voeren pas aan het eind van elk boekjaar eventuele loonsverhogingen door, dus zorg dat u over de juiste informatie beschikt voordat u om een loonsverhoging vraagt.

Zou u graag een van onze gespecialiseerde recruitment consultants willen spreken, neem dan contact op 

Candidate Relevancy gauge

Probeer onze nieuwe applicatie om de perfecte baan te vinden!

Populaire artikelen