Salarisonderhandeling is een vaardigheid die de werkgever vaak veel beter beheerst dan de sollicitant, dus het is belangrijk om al voor je sollicitatiegesprek precies te bedenken welke honorering je gepast vindt. Je recruitment consultant kan je bij deze delicate fase helpen. 

Gangbare aanpak 

De gangbare aanpak is om tijdens de gesprekken niet te vertellen hoeveel je wil verdienen. Zorg in plaats daarvan dat zij als eerste een bedrag noemen en kijk dan of het in lijn ligt met wat je wil verdienen. Als ze erop staan dat je een getal noemt, kun je de bal teruggooien door te zeggen “Ik sta open voor een competitief aanbod”. Idealiter doorloop je het gehele sollicitatieproces en heeft de werkgever al besloten dat hij je in dienst wil nemen voordat je stevig gaat onderhandelen. Als het aanbod te laag is kun je bijvoorbeeld gebruik maken van beschikbare salarisgegevens binnen je sector om het bod omhoog te krijgen. 

Lees ook: berekenen wat je waard bent 

Overleg met je recruitment consultant 

Tijdens dergelijke lastige onderhandelingen kan je recruitment consultant je vanuit zijn of haar kennis over de organisatie adviseren over de mogelijkheden. 

Pakket, niet alleen salaris 

Vaak concentreren mensen zich alleen op het salaris, terwijl het gehele pakket ook belangrijk is. Belangrijke extra's zijn dingen als: 

  • Pensioenrechten 
  • Zorgverzekering 
  • Flexibele werkregelingen 
  • Lease auto 
  • Bonussen 
  • Studiedagen 

Wil je weten wat je waard bent op de huidige markt? Bekijk ons salarisoverzicht 

Als je bijna een overeenkomst hebt bereikt, zorg dan dat je de volledige details van het gehele pakket op schrift krijgt voordat je teruggaat om de onderhandelingen af te ronden. Alles dat wordt aangeboden moet op schrift staan, zodat er later geen ruimte is voor interpretatie. Zeg echter alleen definitief 'nee' als je bereid bent om ergens anders te solliciteren. Laat anders altijd ruimte open voor verdere onderhandelingen. 

Download ons Salarisoverzicht hier. 

Een goede test 

De houding van je potentiële werkgever tijdens de onderhandelingen zegt veel over de organisatie en je toekomstige leidinggevende(n). Roepen ze gewoon een bedrag - met een houding van 'graag of niet' - zonder ruimte voor onderhandeling, of hebben ze een grote bandbreedte voor salarissen en proberen ze je te overtuigen om een laag bedrag te accepteren? Of misschien tonen ze wel integriteit in de omgang met zulke delicate zaken. 

Vergeet nooit dat de onderhandelingen zijn afgelopen als je eenmaal in dienst bent; dan is het tijd om te presteren. 

Zou je graag een van onze gespecialiseerde recruitment consultants willen spreken, neem dan contact met ons op.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen