IT assistent

Zoals de naam al aangeeft, helpt een IT-assistent anderen bij alle aspecten van het werk van de IT-afdeling. De assistent biedt onmisbare ondersteuning aan collega’s en onderhoudt vaak contacten met andere afdelingen om de netwerken en systemen van het bedrijf optimaal te laten functioneren. Dit is een veelzijdige functie die de mogelijkheid biedt om inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van IT en een uitstekende carrière op te bouwen.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een IT-assistent?  

Er zijn heel wat mogelijke taken voor een IT-assistent, waaronder:  

  • het helpen bij het installeren, configureren en onderhouden van het IT-framework van het bedrijf;  
  • het opzetten van hardware- en softwaretoepassingen als en waar dat nodig is;  
  • het bieden van algemene ondersteuning aan de IT-afdeling en aan de computergebruikers binnen het bedrijf;  
  • het installeren en onderhouden van diverse randapparatuur en het installeren van relevante updates en patches;  
  • het behandelen van vragen van klanten en collega’s over netwerken, systemen en applicaties, vaak via een helpdesk;  
  • diverse terugkerende taken zoals het controleren en corrigeren van content, data entry, databaseonderhoud en het gebruik van printers, kopieerapparaten en dergelijke.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle IT-assistent beschikken?  

Een van de belangrijkste aspecten van deze functie is het vermogen om te leren en vooruit te komen. IT-assistenten beginnen vaak aan een lonende en bevredigende carrière, en dit is meestal de eerste trede van hun gekozen carrièrepad. Daarom zal een geduldige en begripvolle persoon het meest geschikt zijn, vooral als hij of zij affiniteit heeft met technologie en hoe die kan helpen in ons dagelijks leven.  

Goed met anderen kunnen communiceren, van eindgebruikers tot het hogere management, is een groot voordeel, net als een analytisch denkvermogen en een sterke drang om te slagen. IT-assistenten moeten vaak samenwerken met andere afdelingen, en op sommige momenten zal de druk echt hoog zijn. Het vermogen om goed onder tijdsdruk te kunnen werken, komt dan ook goed van pas.  

Ten slotte heb je in deze functie te maken met de nieuwste technologieën en andere die in de toekomst nog komen. Leergierig zijn is een must, net als het vermogen om je aan te passen aan nieuwe innovaties als en wanneer die zich aandienen. Stilstaan in een functie als deze is echt geen optie.  

Opleiding en competenties - Hoe word je IT-assistent?  

Hoewel sommige IT-assistentfuncties van relatief laag niveau zijn, gaan werkgevers waarschijnlijk toch nog steeds op zoek naar kandidaten met een passende academische achtergrond. Dit kunnen geavanceerde kwalificaties zijn in vakgebieden als informatica, webdesign, basisprogrammering en front- en backend ontwikkeling. Afhankelijk van de specifieke vacature kan dit op hbo of academisch niveau zijn.  

Het is ook goed om te weten dat potentiële werkgevers en recruiters op zoek gaan naar kandidaten met een goede basiskennis van een aantal applicaties zoals bijvoorbeeld Microsoft Office, Google Workspace, Dropbox, Slack, Google Meet, Asana, Zendesk en Zoom.   

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een IT-assistent?  

Succesvolle IT-assistenten kunnen hun carrière voortzetten volgens een vastomlijnd plan. Mogelijke toekomstige functies zijn IT auditor, IT manager, service manager, DevOps specialist, support technician, engineer, cloud architect en IT program manager.   

Salaris - Hoeveel verdient een IT-assistent?  

Uit de salarissen op instapniveau voor IT-assistenten blijkt dat dit vaak banen zijn in het begin van een carrière.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen