Full Stack Developer

Getalenteerde full stack developers zijn tegenwoordig zeer gewild omdat bedrijven wereldwijd steeds meer vertrouwen op hun computer- en netwerksystemen. Dit is een functie die de competenties en kennis van Front- en Backend Developers combineert met wat DevOps, dus het gaat om het werken met processen die de eindgebruiker ziet en met processen die op de achtergrond draaien om de website of app te leveren.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een full stack developer?  

De full stack developer heeft veel taken, waaronder:  

  • het plannen van grote projecten met input van en overleg met eindgebruikers, klanten en het hogere management;  
  • het ontwikkelen en onderhouden van servers en databases om de websitefunctionaliteit te maximaliseren;  
  • het opzetten van een frontend websitearchitectuur en ervoor zorgen dat relevante belanghebbenden deze kunnen gebruiken;  
  • het schrijven van code voor zowel front- als backend toepassingen die databases en netwerken met elkaar verbindt;  
  • het van de basis af bouwen van websites en apps voor klanten, relaties, collega’s en anderen;  
  • het rapporteren aan het hogere management en belanghebbende partijen over mogelijke problemen die van invloed kunnen zijn op het efficiënt runnen van het bedrijf.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle full stack developer beschikken?  

Dit is een functie die veel technische kennis vereist. Daarom zal hij of zij mensen aanspreken die niet alleen de nieuwste technologieën onder de knie hebben, maar zich ook verdiepen in de toekomst van applicaties, software, hardware en cloud computing. Analytisch denkvermogen is een must, en een leergierige, methodische benadering van de werkdag is een groot voordeel voor de sollicitant.  

Goede communicatieve vaardigheden zijn een vereiste voor veel werkgevers, vooral omdat full stack developers vaak klanten ontmoeten, contacten moeten onderhouden met collega’s en rapporteren aan het hogere management. De meest succesvolle mensen zijn doorgaans creatievelingen die alleen en in een groep kunnen werken en openstaan voor nieuwe trends in webdesign.  

Problemen oplossen is een belangrijk aspect van het dagelijkse werk, en er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop de spanning steeds hoger oploopt. Goed onder druk kunnen werken is daarom een pre. Succesvolle kandidaten hebben ook een goed inzicht in het bedrijfsprofiel van de werkgever en hebben altijd aandacht voor de specifieke commerciële vereisten van het bedrijf.  

Opleiding en competenties - Hoe word je full stack developer?  

Er zijn een aantal kernvaardigheden die elke full stack developer doorgaans moet bezitten. Dit zijn onder andere een grondige kennis van HTML, CSS, JavaScript en verwante frameworks zoals Angular, React en Vue, en Node.js voor JavaScript op de server of in de cloud. De meeste full-stackfuncties vereisen enige kennis van databases zoals MySQL, Postgres of Redis en bekendheid met DevOps-aspecten zoals hosting, routing, netwerken en vaak Cl/CD voor cloudimplementatie.   

In sommige gevallen hebben succesvolle kandidaten een bachelordiploma behaald in vakgebieden zoals webdesign, informatietechnologie, informatica of computerprogrammering. Soms leggen recruiters in hun vacature voor een full stack developer echter meer de nadruk op ervaring, persoonlijke kwaliteiten en leergierigheid dan op academische kwalificaties.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een full stack developer?

Full stack developers hebben soms al gewerkt als webdesigner, frontend developer, backend developer, DevOps specialist of cloud engineer. Naarmate ze hoger op de carrièreladder komen, kunnen ze doorgroeien tot full stack engineer, lead developer, IT manager, CIO en cybersecurity analyst.  

Salaris - Hoeveel verdient een full stack developer?

Zoals het past bij deze belangrijke en zeer technische functie kunnen full stack developers rekenen op een goed salaris en interessante secundaire arbeidsvoorwaarden.   

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen