Front End Developer

Waar backend developers zich richten op het deel van een computeroperatie dat de gebruiker meestal niet ziet, werkt een frontend developer precies aan het tegenovergestelde. Wanneer je op je werk een scherm gebruikt voor verschillende functies, is de kans groot dat een frontend developer betrokken is geweest bij de creatie ervan. In veel gevallen zetten zij de visies van een websitebouwer om in realiteit.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een frontend developer ?  

De taken die onder de verantwoordelijkheid van een frontend developer vallen, zijn onder andere:  

  • het controleren van de structuur en vormgeving van webpagina’s en deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken;  
  • het ontwikkelen van gebruikersgerichte applicaties en bewaken van de effectiviteit ervan;  
  • het samenwerken met collega’s en andere belanghebbenden om de snelheid en stabiliteit van de gebruikerservaring te waarborgen;  
  • het inzicht krijgen in de behoeften van het bedrijf en samenwerken met het betrokken personeel om de webpagina’s zo doeltreffend mogelijk te maken;  
  • het samenwerken met Backend Developers om ervoor te zorgen dat alle pagina’s werken volgens de instructies;  
  • het veranderen van ontwerp en inhoud van bestaande pagina’s ten behoeve van gebruikers, klanten en collega’s.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle frontend developer beschikken?  

Om een succesvolle frontend developer te zijn, is een sterk oog voor detail en een enigszins belerend karakter een voordeel. Wie zeer georganiseerd en methodisch is, zal goed in staat zijn om te gaan met de druk die kan en zal toenemen in drukke tijden. Uitstekende vaardigheden op het gebied van timemanagement zijn belangrijk, net als het vermogen om problemen op te lossen die in de ogen van anderen te ingewikkeld zijn.  

Op de arbeidsmarkt hebben frontend developers doorgaans al werkervaring of een achtergrond in soortgelijke gebieden zoals webontwikkeling, cloud engineering en programmeren. In sommige organisaties wordt de functie van Frontend Developer gecombineerd met die van Backend Developer.  

In vele vacatures staat ook dat frontend developers een sterke kennis moeten hebben van verschillende aspecten van de functie, waaronder hostingomgevingen, system frameworks, databasebeheer en programmeertalen. Deze functie kan gemakkelijk van de ene sector naar de andere worden overgebracht, op voorwaarde dat de Developer de zakelijke behoeften van het bedrijf goed begrijpt.  

Opleiding en competenties - Hoe word je frontend developer ?  

Een frontend developer moet kennis hebben van een aantal technologische applicaties, waaronder HTML, CSS, databases en het werken met Apis. Ervaring met een of meer populaire JavaScript FE-frameworks zoals React, Vue of Svelte is ook een pre. Dit is van nature een zeer technische baan, dus wie slaagt zal ook in staat zijn om toekomstige ontwikkelingen op het gebied van software, gebruikersinterfaces, hardware en cloud computing nauwlettend in de gaten te houden.  

Sommige frontend developers hebben een universitair diploma behaald in een relevant vakgebied, vaak in de informatica, webontwikkeling, computerprogrammering, informatietechnologie of geavanceerde wiskunde. Bootcamps zijn ook een steeds populairdere manier om in frontend functies binnen te komen.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een frontend developer?  

Eerdere functies die kunnen leiden tot frontend ontwikkeling kunnen backend developer, cloud engineer en DevOps engineer zijn. Hoger op de ladder kunnen er mogelijkheden zijn om senior of full stack developer of CIO te worden. Hogere functies betekenen onvermijdelijk meer werken aan grotere projecten.  

Salaris - Hoeveel verdient een frontend developer?  

Salarissen op juniorniveau voor frontend developers zijn al vrij goed, maar ze worden uitzonderlijk hoog naarmate de carrière vordert.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen