Binnen elk bedrijf heeft de CIO of IT director een zeer belangrijke functie. Hij of zij heeft de algemene verantwoordelijkheid voor de netwerken, systemen, hardware, software en cloudcomputing-activiteiten van de organisatie. Dit is een interessante functie die past bij mensen met uitstekende people management skills, een georganiseerde mindset en een goed begrip van alles wat met technologie te maken heeft.  

 Verantwoordelijkheden - Wat doet een CIO?  

 Tot de vele taken van een IT directeur behoren onder andere:  

  •  het algemeen beheer van technische operaties, inclusief het aansturen van een divers team van bekwame IT-deskundigen;  
  • het streven naar het behalen van verschillende relevante bedrijfsdoelstellingen en het rapporteren over de voortgang aan andere directeuren;  
  • het beheren van effectieve beveiligingsmaatregelen om veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken;  
  • het verhogen van de tevredenheid van de eindgebruiker door relevante toepassingen voortdurend te verbeteren;  
  • het onderhouden van contacten met afdelingshoofden, systeemgebruikers en andere belanghebbenden om een maximale effectiviteit van de IT-operaties te waarborgen;  
  • het regelen van upgrades, migraties en vervangingen van hardware- en software;  
  • het zorgen voor een passend bedrijfsbeleid voor herstel na noodgevallen;  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle CIO beschikken?  

Voor zo’n topfunctie zijn meerdere kwaliteiten nodig om succesvol te worden. De belangrijkste daarvan is een goed begrip van de nieuwste en toekomstige technische applicaties. Een mentaliteit die analytisch en methodisch denken combineert is een pre, en het vermogen om te focussen op kleine dingen zonder het grote geheel uit het oog te verliezen is een must.  

Realistische kandidaten beschikken ook over zeer goede communicatieve vaardigheden, of het nu gaat om het luisteren naar problemen van teamleden of het delen van technische informatie met andere directeuren. Soms moeten er rapporten worden opgesteld, dus die vaardigheden moeten zowel mondeling als schriftelijk beheerst worden. CIO’s kunnen verwachten dat ze af en toe onder enorme druk moeten werken, dus kalm kunnen blijven is zeker een pré.  

Sterk ontwikkelde leiderschapskwaliteiten zijn onmisbaar, net als het vermogen om het beste in mensen naar boven te halen. CIO’s zijn uiteraard verantwoordelijk voor de algemene budgettering, dus er zal veel nadruk worden gelegd op financiële vaardigheden, inclusief het maken van prognoses.  

Opleiding en competenties - Hoe word je CIO?  

Meestal zoeken potentiële werkgevers kandidaten met een bachelor- of masterdiploma in de informatica, computerwetenschappen, computerengineering of business management. Ervaring met relevante computersystemen kan ook een must zijn, afhankelijk van de baan.  

Een CIO hoeft computertalen niet per se vloeiend te beheersen, maar een goed begrip van de sterke en de zwakke punten van elke taal is een pre. Wervingsteams kunnen ook op zoek zijn naar kandidaten die een kwalificatie of certificaat hebben behaald in een vorm van management binnen een bedrijfsomgeving.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een CIO?  

Er zijn verschillende functies die kunnen leiden tot de functie van CIO. Hiertoe behoren software engineer, software developer, IT manager, assistent CIO, cybersecurity engineer en web developer. Later in de carrière kunnen er mogelijkheden zijn om te werken als chief executive officer, director of operations of managing director.  

Salaris - Hoeveel verdient een CIO?  

Het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden voor CIO’s zijn vergelijkbaar met die van soortgelijke directeursposities in andere sectoren.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen