Werken op afstand betekent geen lagere productiviteit of motivatie. Uit recent onderzoek van Michael Page bleek juist het tegenovergestelde effect: veel medewerkers die van huis uit werken melden dat zij gemotiveerder, productiever en tevredener zijn geworden.

Ongeveer 50% van de medewerkers in Nederland zegt dat zij net zo productief waren toen zij thuis werkten, terwijl ruim 44% zelfs denkt dat hun productiviteit is gestegen. 

Werken op afstand veroorzaakte ook niet minder motivatie. In tegendeel, meer dan 21% van de medewerkers voelde zich zelfs sterker gemotiveerd. Bijna 60% van de medewerkers was net zo gemotiveerd als wanneer ze op kantoor werkten.

Ook over hun job satisfaction zijn medewerkers positief: meer dan 56% van alle medewerkers was net zo tevreden met hun werk als voor de lockdown en 25% meldde zelfs meer tevredenheid. 

Medewerkers willen de optie hebben om thuis te werken

Als het aan medewerkers en sollicitanten ligt wordt werken op afstand het nieuwe normaal. Meer dan 60% van de mensen wil graag de mogelijkheid hebben om fulltime op afstand te werken. 

Niettemin, zelfs als zij de keus zouden hebben, zouden veel medewerkers nog het grootste deel van de week naar kantoor komen. Slechts 5% zou ervoor kiezen om 4 dagen of meer thuis te werken.  Als zij de keus krijgen, kiest de meerderheid (73%) ervoor om 1 of 2 dagen vanuit huis te werken.

Bijna 69% van alle medewerkers en werkzoekenden verwacht dat bedrijven sterker open staan voor thuiswerkbeleid dan zij voor de coronacrisis deden.  

Werken op afstand enorm toegenomen 

De vraag is of bedrijven naar hun medewerkers zullen luisteren en tegemoetkomen aan hun wens om vaker thuis te werken.  Hoewel bij veel bedrijven ook voor de coronacrisis beleid voor flexibel werken gold, was de algemene regel om op kantoor te werken. 

Voor de crisis kon 57% van alle medewerkers uitsluitend af en toe of nooit thuiswerken.  Een minderheid (43%) had de vrijheid om voor thuiswerken te kiezen.
Vanwege de lockdown steeg het aantal mensen dat thuiswerkte dramatisch. 55% van alle mensen die de enquête invulden werkten op afstand. De enige mensen die niet vanuit huis werkten waren diegenen zonder baan of mensen met het soort werk dat niet van thuis uit kan worden gedaan, bijvoorbeeld in een magazijn of een winkel.

Over de enquête

PageGroup voerde via zijn website gedurende een maand een enquête uit onder alle sollicitanten om zo inzicht te krijgen in de gevolgen van de recente crisis op hun persoonlijke en werksituatie, de ondersteuning die zij van hun bedrijf kregen en wat zij deden om er het beste van te maken. Ruim 350 werkzoekenden in Nederland namen deel aan de enquête.

Op zoek naar goede kandidaten of specifieke wensen? Neem vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde recruitment consultants. 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen