Door vragen te stellen, toon je belangstelling. Daarnaast is het ook nog eens zeer strategisch: als je laat zien dat weten wat de plannen van het bedrijf zijn zodat je kunt begrijpen hoe u daar in past. 

Dit zijn zeven vragen om je van andere kandidaten te onderscheiden.

1. Wat houdt 'succes' in deze functie in?

Als medewerker ben je een investering en wordt van je verwacht dat je in ruil voor je salaris waarde voor het bedrijf creëert.

Een manier om dit te doen is door middel van prestatie-indicatoren. Door te vragen naar deze indicatoren, laat je zien dat je goed wilt presteren in de functie.

2. Pas ik goed bij het bedrijf? 

Door naar een subjectieve mening te vragen, laat je zien dat je openstaat voor constructieve kritiek. De interviewer wordt namelijk doorgaans je directe meerdere als je de baan krijgt.

Voor het bouwen van die band is het handig om te weten wat deze persoon van jou vindt. Daarnaast laat je hem of haar met deze vraag ook weten dat je de baan serieus neemt.

3. Met welke uitdagingen had mijn voorganger te maken? 

Dit is een enge maar nuttige vraag: het antwoord is cruciaal. Een directe, eerlijke en positieve uitleg van de situatie is een goed teken, maar als de interviewer aarzelt moet je op je hoede zijn.

Deze vraag stelt je in staat om het bedrijf te beoordelen en geeft de interviewer de kans om je in te schatten. Slimme sollicitanten willen weten welke uitdagingen de functie met zich meebrengt.

4. Waar ontbrak het mijn voorganger in deze functie aan? 

Laat zien dat je problemen kunt aanpakken voordat zij ontstaan. Het antwoord kan je inzicht geven in de reden dat de functie vrij is en een weg banen voor een succesvolle sollicitatie.

Je verkoopt jezelf als mogelijke medewerker, dus laat zien dat je kunt samenwerken en dat je graag wilt dat uw collega's het net zo goed doen als jijzelf.

5. Heeft u twijfels over mijn profiel? 

Door de interviewer te vragen of er iets ontbreekt op je CV, creëer je de kans om twijfel weg te nemen. Daarnaast laat je zien dat je om kunt gaan met constructieve kritiek en dat je streeft naar verbetering. Dit zijn altijd waardevolle kwaliteiten in een werknemer!

6. Wat is de toekomst van deze functie?

Als je vraagt hoe de functie zich op de korte tot middellange termijn zal ontwikkelen, laat je zien dat je direct uw mouwen wilt opstropen. Daar zijn alle werkgevers naar op zoek.

Als het om een tijdelijke of interim positie gaat, vertel dan je visie voor de toekomst en geef aan dat je graag langer zou willen blijven. Deze vraag biedt je ook de kans om je voor te bereiden op volgende sollicitaties, intern of extern.

7. Hoe is de bedrijfscultuur?

Vraag naar de kledingvoorschriften, sociale evenementen, lunchtijden en zelfs of het bedrijf zich ziet als startup of als volwassen speler in de branche. Deze aspecten van het bedrijf zijn belangrijk voor het opbouwen van langetermijnrelaties. Als je hiernaar vraagt, laat je zien dat je jezelf probeert voor te stellen hoe het zou zijn om er te werken.

Bekijk onze adviesblog voor meer ideeën

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen