De taak van een web developer is om websites te ontwerpen, creëren en onderhouden en zo te zorgen voor een samenhangend en gebruiksvriendelijk online portaal voor gebruik door relaties, klanten, collega’s en andere geïnteresseerden. Ze integreren inhoud, (grafische) afbeeldingen, video’s en andere hulpmiddelen om opvallende sites te maken waar gebruikers mee willen communiceren.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een web developer?  

  • Codering creëren die een website tot leven brengt en helpen om deze te laten werken zoals de host dat vereist.  
  • Niet alleen de manier ontwerpen waarop een website eruitziet, maar ook hoe deze werkt voor de eindgebruiker.  
  • Verantwoordelijkheid nemen voor de functies die kunnen worden uitgevoerd wanneer een gebruiker op de webpagina terechtkomt.  
  • De nieuwste mechanismen en toepassingen gebruiken om de site zo vlot en efficiënt mogelijk te laten draaien.  
  • Zowel nieuwe als bestaande sites testen en eventuele fouten die kunnen optreden corrigeren.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle web developer beschikken?  

Een succesvolle Web Designer heeft bovenal een scherp oog voor design en weet wat eindgebruikers willen zien en ervaren. Het is ook belangrijk dat de ontwerper goed weet welke tools momenteel beschikbaar zijn op de markt en welke nog gaan verschijnen. Softwareontwikkelingen kunnen een grote invloed hebben op alle soorten websites.  

Het is van groot belang dat de Web Designer begrijpt wat de visie van de klant is voor een bepaalde site en hoe die visie het best kan worden gecommuniceerd naar andere leden van het team. Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel kunnen luisteren als praten, zijn daarom een must. De creatie van een nieuwe website is vaak het resultaat van veel overleg.  

In web developer-vacatures staat ook vaak dat kandidaten goed moeten zijn in timemanagement, vooral als deadlines krap zijn. Bewezen probleemoplossers met een methodische aanpak en analytisch denkvermogen zijn bijzonder geschikt voor een dergelijke functie. Geduld is ook noodzakelijk bij het testen van sites en het oplossen van eventuele problemen.  

Opleiding en competenties - Hoe word je web developer?  

Een goede allround kennis van technische applicaties die relevant zijn voor webdesign is een must, inclusief kerncompetenties in HTML, CSS, JavaScript, Chrome DevTools, npm en bouwprocessen met behulp van Git en cloudimplementaties. Inzicht in de principes van Search Engine Optimisation is ook een pre, vooral bij het solliciteren naar een functie van web developer binnen een commerciële organisatie.  

In sommige maar niet alle gevallen willen werkgevers die op zoek zijn naar web developers kandidaten met een universitaire graad in vakgebieden zoals informatica, programmering en informatietechnologie. Mensen zonder universitaire opleiding kunnen vaak ook uitstekende functies vinden als ze ervaring hebben met het werken met computerbesturingssystemen en aanleg hebben voor UX/UI en codering.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een web developer?  

Web developers kunnen een uitstekende carrière opbouwen naarmate ze meer ervaring en vaardigheden opdoen. Ze kunnen ideale kandidaten worden voor verschillende aantrekkelijke functies, waaronder senior web developer, lead DevOps specialist, head of UX design, head of UI design, technical director, director of IT of head of development.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen