ux designer job description

We zijn allemaal wel eens afhankelijk van computer- of gsm-schermen, en zowel de manier waarop we ze gebruiken als het plezier dat we eraan beleven kan voor een groot deel afhangen van de vaardigheden van UX designers. Het creëren van de best mogelijke gebruikerservaring is een enorm belangrijke functie in de moderne wereld. Voor commerciële organisaties geldt: hoe beter die ervaring, hoe hoger de inkomsten.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een UX designer?

Ervaren UX designers moeten hun vaardigheden tonen in verschillende belangrijke taken, waaronder:  

  • Het communiceren met klanten om hun eisen te begrijpen;  
  • Het creëren van verschillende aspecten van de eindgebruikerservaring, waaronder storyboards, wireframes en screenflows;  
  • Het maken van werkende prototypes voor testdoeleinden;  
  • Het vragen en gebruiken van feedback van gebruikers en reageren op meningen;  
  • Het vaststellen van de kwaliteit van de gebruikerservaring en het zo goed mogelijk stroomlijnen ervan;  
  • Het onderhouden van contact met het hogere management, klanten, eindgebruikers en belanghebbenden, vaak via presentaties.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle UX designer beschikken?  

UX designers zijn van nature gepassioneerd voor hun functie, uitstekend in het oplossen van problemen en gericht op de kwaliteit van hun eindproduct. Ze zijn zeer georganiseerd, kunnen alleen en in teamverband werken en blinken uit in timemanagement. Goed kunnen omgaan met stress is een must in deze functie, want er zullen momenten zijn waarop de druk hoog is en de deadlines naderen.  

Een goede kennis van de commerciële implicaties van het werk dat ze leveren is een must, net als een goede kennis van algemene ontwerpprincipes en hoe die van invloed zijn op de gebruikerservaring. In sommige functies vallen de taken van een UX designer samen met die van een UI designer, dus kennis van de verantwoordelijkheden van beide functies kan een voordeel zijn.  

UX designers kunnen hun vaardigheden relatief gemakkelijk overdragen van de ene industriesector naar de andere. Mensen met een achtergrond in de retail, bijvoorbeeld, zijn realistische kandidaten voor soortgelijke functies in bijvoorbeeld de bouw, logistiek, governance en transport. Veel UX designers hebben eerder gewerkt als visual designer, frontend developer, content strategist en backend developer.  

Opleiding en competenties - Hoe word je UX designer?  

Hoewel sommige werkgevers zich meer richten op ervaring dan op academische kwalificaties, gaan anderen op zoek naar personen met een bachelordiploma in een van de relevante vakgebieden. Deze vakgebieden zijn onder andere informatica, visueel ontwerp, informatietechnologie en webdesign.

Ervaring met een van de verschillende UX-designtools is belangrijk. Populaire applicaties zijn Sketch, Axure, InVision Studio, Proto.io, Craft, Marvel, Figma, Framer en Adobe XD. Van succesvolle kandidaten wordt verwacht dat ze op zijn minst met enkele van deze tools kunnen werken.

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een UX designer?

Verschillende functies kunnen beschikbaar worden voor mensen met de relevante vaardigheden en ervaring, waaronder meerdere in het hogere management. Het gaat om functies als senior UX designer, lead UX designer, head of design, director of user experience en director of IT. Hoe hoger het niveau, hoe groter de kans dat je teams moet leiden.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen