UI job description

Nu steeds meer mensen wereldwijd via computerschermen werken, is de functie van een UI designer steeds invloedrijker en merkbaar belangrijker geworden. Een UI designer werkt aan gebruikersinterfaces en creëert omgevingen op het scherm die gebruiksvriendelijk, aantrekkelijk en gemakkelijk te bedienen zijn. Hierdoor kunnen deze interfaces helpen om een positiever beeld van merken, producten en diensten te bevorderen.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een UI designer? 

Een ervaren UI designer heeft verschillende cruciale verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • het optimaliseren van de visuele styling van websites, apps en digitale producten, waarbij de focus ligt op de noodzaak om consumenten te betrekken en hun ervaring te verbeteren;  
  • het integreren van ontwerpelementen zoals lettertypes, kleuren, grafische elementen, menu’s, CTA buttons en afbeeldingen;  
  • het inzetten van vaardigheden en ervaring om het gebruikersproces te verbeteren en calls to action te gebruiken;  
  • het ontwerpen en implementeren van systemen om leveranciers en consumenten met elkaar in contact te brengen, zoals het voltooien van alle stappen van een online aankoop of contact opnemen met verkopers;  
  • het creëren van optimale klantbetrokkenheid van browsen tot kopen en ervoor zorgen dat de ervaring plezierig en herhaalbaar is;  
  • het overbrengen van de kracht van merken en producten aan de consument.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle UI designer beschikken?  

Succesvolle UI designers zijn doorzetters met oog voor detail en een sterke hang naar consistentie. Ze begrijpen wat er nodig is voor een aangename klantervaring die de klant keer op keer terugbrengt. Ze weten welke combinaties van kleuren, tekst en grafische elementen esthetisch verantwoord zijn en hechten veel waarde aan de manier waarop een online pagina er uiteindelijk uitziet.  

Naast deze kwaliteiten moet een UI designer ook inzicht tonen in algemene ontwerpprincipes en consumer branding. UI designers werken vaak nauw samen met UX designers en in sommige gevallen worden beide functies tot één functie gecombineerd. Wie in deze functie slaagt, weet ook hoe belangrijk teamwork, communicatie en onderzoek zijn.  

Het is ook goed om te weten dat UI designers in verschillende sectoren kunnen werken, waaronder retail, governance, financiën, transport en logistiek. Er is een verscheidenheid aan functies die een persoon kunnen helpen om UI designer te worden, waaronder die van Visual designer, content strategist, website designer, frontend developer, UI researcher en IX designer.  

Opleiding en competenties - Hoe word je UI designer?  

Academische kwalificaties helpen altijd bij sollicitaties, maar veel werkgevers hechten meer waarde aan de kwaliteit van iemands werkportfolio. Als de kandidaat kan laten zien bekend te zijn met factoren als branding, kleurentheorie, prototyping, ontwerpprincipes en wireframing, dan maakt hij/zij al snel indruk.  

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor UI designers waarvan sommige, of alle, van cruciaal belang kunnen zijn bij het zoeken naar een geschikte vacature. Dit zijn onder andere Sketch, InVision Studio, Figma, Adobe XD, Balsamiq en Axure. Hoe hoger de functie, hoe groter de kans dat een goede kennis van sommige van deze applicaties en workflowtools zoals Zeplin of Avocode nodig is.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een UI designer?  

Succesvolle UI design-carrières leiden vaak tot meer leidinggevende functies en het leiden van personen en teams bij complexere ontwerpprojecten. Leidinggevende functies vereisen ook meer een totaalvisie waarbij rekening moet worden gehouden met factoren zoals budgetten en deadlines. Dit kan leiden tot functies in het hogere management, zoals user experience director of chief design officer.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen