Product owner job description

Een product owner is een veelzijdige persoon die een sterke inbreng heeft in alle aspecten van het realiseren van een productconcept. Of het nu gaat om goederen of diensten, de product owner moet contact onderhouden met verschillende betrokken partijen, waaronder designers, marketeers en afdelingsmanagers. 

Verantwoordelijkheden - Wat doet een product owner? 

Een product owner in de IT heeft verschillende belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • Het bepalen van het volgende nieuw te ontwikkelen product en het communiceren van visies naar het team;  
  • Het omgaan met mogelijke product backlogs om bestaande en toekomstige tijdlijnen te stroomlijnen;  
  • Het nauwkeurig en efficiënt beheren van de prioritering van verschillende projecten en het voortdurend bewaken van de daaropvolgende gebeurtenissen;  
  • Het communiceren van de productvisie naar anderen en toezicht houden op alle ontwikkelingsstadia;  
  • Het samenwerken met klanten om hun specifieke behoeften vast te stellen en verslag uitbrengen over hun wensen aan het team;  
  • Het nemen van verantwoordelijkheid voor alle stadia van het productontwikkelingsproces en monitoren van de reacties van de consument op nieuwe releases.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle product owner beschikken

Succesvolle product owners zijn zeer gemotiveerde mensen die een soort zesde zintuig hebben als het gaat om het begrijpen van de behoeften van de markt. Ze moeten zeer flexibel zijn in hun aanpak, in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen en hun visie kenbaar te maken aan anderen zoals eindgebruikers en hoger management.  

Vaak kunnen nieuwe producten die een vliegende start maken en uitzonderlijk populair blijken te zijn binnen een jaar of twee alweer verouderd zijn, dus denken product owners altijd na over wat daarna komt. Ze combineren de vaardigheden van traditionele Business Analysts en Project Managers en vormen deze tot een sterke kracht voor constante verandering.  

Het is belangrijk dat product owners een cruciale schakel vormen tussen alle fasen van de ontwikkeling van een product, dus ze moeten even goed kunnen luisteren als praten. De richting die een product inslaat en de groei die daaruit voortvloeit, zijn de sleutels tot het succes van de product owner.  

Opleiding en competenties - Hoe word je product owner?

Technische vaardigheden zijn voor een IT product owner iets minder van belang dan voor andere functies, maar enige kennis van relevante applicaties zal een kandidaat goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan scrum- en agile-projectmanagementapplicaties en -processen, maar ook aan UX/UI, programmeren, netwerken en cloud computing. Technisch onderbouwd in plaats van technisch deskundig is de beste beschrijving van de eisen die worden gesteld aan een product owner.  

Een goede academische achtergrond helpt bij sollicitaties, maar werkgevers zoeken vaker naar de juiste persoonlijkheid dan naar de juiste kwalificaties. Een universitair diploma in ongeacht welk vakgebied is soms een vereiste, maar dat is niet altijd het geval. Ervaring in soortgelijke functies wordt ook gezien als een groot voordeel voor de kandidaat.   

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een product owner?  

Het kan interessant zijn om een carrièrepad na een functie als product owner uit te stippelen. Er zijn verschillende mogelijke functies, waaronder die van senior product owner, scrum master, lead product manager, portfolio manager, product director en chief product officer.

Salaris - Hoeveel verdient een product owner

Er is momenteel veel vraag naar product owners en dat komt tot uiting in het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen