Een IT program manager speelt een cruciale rol in bedrijven wereldwijd en is verantwoordelijk voor de succesvolle implementatie en werking van alle IT-programma’s van het bedrijf. Een belangrijk onderdeel van deze taak is het coördineren van de algemene strategieën, vaak terwijl verschillende programma’s worden beheerd, die allemaal zijn ontworpen om de algemene exploitatie te verbeteren.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een IT program manager?  

De IT program manager heeft verschillende verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • het identificeren van potentiële risico’s en bedreigingen voor huidige en toekomstige programma’s, vaak in samenwerking met senior managers;  
  • het nemen van verantwoordelijkheid voor programma- en projectbegrotingen en beheren van de algemene uitvoering ervan;  
  • het opstellen van rapporten voor afdelingshoofden, directeuren, eindgebruikers en andere belanghebbenden
  • het plannen van toekomstige programma-activiteiten en overleggen met projectsponsoren, het analyseren van de vereisten en het opstellen van tijdschema’s;  
  • het managen van programma- en projectteams om ervoor te zorgen dat ze op tijd en binnen het budget klaar zijn;  
  • het coördineren van de bijdragen van derden gedurende de hele levenscyclus van het programma.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle IT program manager beschikken?  

Dit is een functie die past bij een zeer georganiseerd persoon, iemand die goed onder druk kan werken en zich goed kan focussen op het resultaat. Het is belangrijk op te merken dat de vereiste competenties en verantwoordelijkheden verschillen naargelang de fase van de uitvoering van een bepaald programma. Een goed begrip van planningstechnieken en hoe deze zich verhouden tot specifieke taken is groot pluspunt.  

De IT program manager moeten ook een uiterst effectieve people manager zijn. Deze functie vereist besluitvaardig leiderschap in combinatie met uitstekende interpersoonlijke vaardigheden. Er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop de druk wordt opgevoerd, dus het vermogen om gefocust te blijven terwijl anderen dat misschien niet zijn, is belangrijk. Ook het samenbrengen van de verschillende leden van het programmateam is van cruciaal belang.  

Daarnaast moet de IT program manager aantonen dat hij of zij begrip en een brede kennis heeft van de activiteiten van het bedrijf, uiteraard ook van de manier waarop programma’s de algehele bedrijfsresultaten kunnen beïnvloeden. Daarom wordt een commerciële mindset begrijpelijkerwijs als een voordeel gezien.  

Opleiding en competenties - Hoe word je IT program manager?  

Dit wordt terecht beschouwd als een belangrijke leidinggevende functie, dus succesvolle kandidaten moeten meestal een achtergrond hebben in een soortgelijke functie, bij voorkeur bij een gerenommeerd bedrijf. Enige ervaring met relatiebeheer is voor veel werkgevers vaak ook een vereiste.   

Een goede academische opleiding kan ook een voordeel zijn, bij voorkeur een bachelor- of masterdiploma in een IT-gerelateerd vakgebied. Voorbeelden van dergelijke vakgebieden zijn informatica, informatiesystemen, informatietechnologie, business management en systeemanalyse. Er wordt ook vaak gevraagd om ervaring met projectbeheersoftware en -processen.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een IT program manager?  

Eerdere functies van succesvolle IT program managers kunnen project manager, IT manager, systems analyst en DevOps specialist zijn. Verder op de carrièreladder kunnen zich mogelijkheden voordoen om te werken als senior program manager, portfolio manager, CIO, lead technical program manager of director of planning.  

Salaris - Hoeveel verdient een IT program manager?  

Dit is een belangrijke functie voor veel bedrijven en uit het salaris blijkt wel dat er een grote vraag is naar IT program managers.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen