De IT manager draagt binnen alle soorten bedrijven een grote verantwoordelijkheid die vooral gericht is op het organiseren, implementeren en onderhouden van de computersystemen, netwerken en applicaties die helpen bij het runnen van de bedrijfsactiviteiten. De focus zal per bedrijf enigszins verschillen, maar in de meeste gevallen gaat het ook om het aansturen van een team van IT’ers.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een IT manager?  

De IT manager heeft vele taken, waaronder:  

  • het zorgen voor de nauwkeurigheid en integriteit van relevante hardware- en softwaretoepassingen;  
  • het regelmatig controleren van de veiligheid van het systeem;  
  • het implementeren van trainingsschema’s voor alle teamleden en soms voor andere medewerkers;  
  • het organiseren van regelmatige audits van het systeem, vaak in samenwerking met een IT Auditor;  
  • het beheren van de jaarlijkse budgetten voor de afdeling en het rapporteren van deze informatie aan het hogere management;  
  • het initiëren en beheren van grote IT-projecten in overeenstemming met de bedrijfsbehoeften en budgetbeperkingen, met inbegrip van systeemupdates en -migraties;  
  • het beoordelen van de mogelijkheden tot verbetering door middel van inspirerend leiderschap en innovaties in IT-producten en -processen.

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle IT manager beschikken?  

De meest succesvolle IT managers beschikken over een gevarieerd scala aan persoonlijke kwaliteiten, waaronder het vermogen om mensen op een positieve en lonende manier te managen en te motiveren. IT-afdelingen worden vaak gekenmerkt door een uiteenlopende groep van getalenteerde individuen, en het is belangrijk dat de Manager hier een samenhangend geheel van maakt zodat het team de gewenste doelen kan bereiken.  

Ervaring met timemanagement is ook een vereiste, vooral bij het installeren van nieuwe systemen en het bekend laten worden van eindgebruikers met deze systemen. Soms moeten IT managers nieuwe technologieën uitleggen aan anderen, waaronder het hogere management. Daarom zijn goede communicatieve vaardigheden extra belangrijk.  

Dit is ook een functie waarin een goed inzicht in IT-infrastructuren en de invloed ervan op het bedrijf een vereiste is. Een grondige kennis van bestaande toepassingen is uiteraard een vereiste, maar ook nieuwe innovaties op het gebied van informatietechnologie moeten op de voet worden gevolgd. Dit is een uitdagende functie waarvoor iemand met veel talenten nodig is.  

Opleiding en competenties - Hoe word je IT manager?  

Hoewel de functie van IT manager grotendeels gericht is op het managen van teamleden en bedrijfsprocessen, moet een kandidaat ook beschikken over verschillende technische vaardigheden. Kennis van programmeertalen, besturingssystemen, wet- en regelgeving, cybersecurity, gegevensanalyse en projectbeheer zijn zaken waar potentiële werkgevers naar op zoek kunnen zijn.  

De vereiste kwalificaties in een vacature voor IT manager kunnen per functie verschillen, maar over het algemeen moet een realistische kandidaat ervaring hebben in de IT en een universitair diploma bezitten. Dit moet in een relevant vakgebied zijn, zoals informatica, informatietechnologie, informatiesystemen, business management of digitale media. Ervaring met het leiden van projectteams in een vergelijkbare discipline kan ook een pre zijn.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een IT manager?  

Wie doorgroeit tot IT manager doet dat vaak vanuit een functie als software engineer, program manager, full stack developer of project manager. Verder op het carrièrepad komen dan mogelijkheden om te werken in functies als senior IT manager, CIO, director of IT services en chief information officer.  

Salaris - Hoeveel verdient een IT manager?  

IT managers spelen een zeer belangrijke rol in het moderne bedrijfsleven en hun salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden weerspiegelen dat.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen