Information Security

Informatiebeveiliging is uitgegroeid tot een steeds belangrijker aspect van het complexe bedrijfsleven van vandaag. Er is begrijpelijkerwijs veel vraag naar mensen die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Dit is een functie die de afgelopen tijd meer onder de loep is komen te liggen door de toename van cybercriminele activiteiten en de daaruit voortvloeiende bedreiging die deze kunnen vormen voor commerciële organisaties wereldwijd.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een informatiebeveiligingsspecialist? 

Specialisten in informatiebeveiliging hebben een aantal belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • het toezien op een constante bewaking van de IT-systemen en -netwerken van het bedrijf met het oog op mogelijke externe bedreigingen;  
  • het opstellen van veiligheidsprotocollen voor de identificatie en neutralisatie van potentiële bedreigingen;  
  • het onderzoeken, aankopen en updaten van cybersecuritysoftware die een betere bescherming kan bieden;  
  • het onderhouden van contacten met het hogere management en melden van eventuele problemen die zich kunnen voordoen;  
  • het toezicht houden op het netwerkgebruik en zorgen voor volledige naleving van het beleid op dit gebied;  
  • het nauw samenwerken met IT-afdelingen en andere belanghebbenden, waaronder klanten, bestuurders en collega’s;  
  • het beoordelen van beveiligingsinbreuken en daarop reageren om de integriteit van de bestaande systemen en processen te beschermen.  

Over welke kwaliteiten moet een informatiebeveiligingsspecialist beschikken?  

Dit is een complexe en noodzakelijkerwijs coöperatieve functie, die daarom past bij personen met een technische en analytische achtergrond die ook beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Op sommige momenten moet er ingewikkelde informatie worden verstrekt aan collega’s die niet technisch zijn aangelegd, dus geduld en begrip zijn vaak een must.  

Zoals het past bij zo’n belangrijke en gevoelige functie moeten kandidaten over een mate van integriteit beschikken. Ze beheersen niet alleen de allernieuwste technologische ontwikkelingen, maar hebben ook een goede kennis van de toepassingen die momenteel op de markt komen en hoe die van invloed kunnen zijn op de toekomstige veiligheid van het bedrijf. Cybercriminelen een stap voor kunnen blijven is een groot voordeel.  

Succesvolle informatiebeveiligingsspecialisten zijn toegankelijk voor anderen en in staat zijn om proactief te reageren op feedback. Analytisch denkvermogen komt goed van pas, net als een voorliefde voor het oplossen van problemen. Hoe hoger de functie, hoe meer behoefte er zal zijn aan uitstekende kwaliteiten op het gebied van people management en teamleiderschap.  

Opleiding en competenties - Hoe word je informatiebeveiligingsspecialist?  

Realistische kandidaten voor deze functie hebben vaak een bachelordiploma in een vakgebied dat te maken heeft met informatica, cybersecurity of engineering. Voor een sollicitatie is vaak een relevante beveiligingscertificering vereist en er wordt van kandidaten verwacht dat ze een aantal aspecten met betrekking tot veiligheidsframeworks goed beheersen.  

Hoewel de exacte vereisten voor openstaande vacatures per organisatie verschillen, beschikken specialisten in informatiebeveiliging over het algemeen over een grondige kennis van onder andere firewalls, antivirussoftware, penetratietests en gegevensversleuteling. Ervaring met tools als Nmap, Kali Linux, Nessus en Whitehat hacking worden ook als een pre beschouwd.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een informatiebeveiligingsspecialist?  

Specialisten in informatiebeveiliging doen dat vaak vanuit een functie in webdesign, systeemanalyse en softwareontwikkeling. Naarmate de carrière vordert, zijn er mogelijkheden om aan de slag te gaan als informatiebeveiligingsmanager, cybersecurity analyst, security investigator, informatiebeveiligingsdirecteur, senior network administrator en CIO.  

Salaris - Hoeveel verdient een informatiebeveiligingsspecialist?  

Dit is een zeer belangrijke functie in alle soorten bedrijven, en het bijbehorende salaris en secundaire arbeidsvoorwaardenpakket zal dat waarschijnlijk weerspiegelen.   

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen