Devops job description

Het moderne bedrijfsleven is afhankelijk van effectief gebruik van computertechnologie om te kunnen functioneren, succesvol te zijn en te bloeien. DevOps Engineers spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van bedrijven in alle sectoren van de industrie, aangezien zij processen goedkeuren en systemen en methodes ontwerpen om het succes te bevorderen. In essentie bestaat de functie van DevOps Specialist uit het stroomlijnen van processen en workflows.  

 Verantwoordelijkheden - Wat doet een DevOps?  

  • Een werkende infrastructuur ontwikkelen in lijn met de behoeften van het bedrijf;
  • ondersteuning bieden aan eindgebruikers en hen helpen om het maximale uit de infrastructuur te halen;
  • ervoor zorgen dat applicaties en systemen veilig en beveiligd zijn en voldoende beschermd tegen de dreiging van cybercriminelen;
  • samenwerken met andere leden van het DevOps-team bij de ontwikkeling van effectieve en efficiënte applicaties;
  • verantwoordelijkheid nemen voor alle aspecten van DevOps, zoals gegevensbeheer, applicatieontwikkeling en service delivery;
  • rapporteren aan het hogere management en andere belanghebbenden over de voortgang van relevante ontwikkelingen.

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle DevOps beschikken?  

De beste DevOps-specialisten beschikken over een gevarieerd scala aan persoonlijke kwaliteiten, waarvan de belangrijkste het vermogen is om goed te communiceren en samen te werken met anderen, ook met mensen die niet zo bekend zijn met technische zaken. Zij hebben ook een uitgebreide kennis van de huidige toepassingen, en zijn op de hoogte van toekomstige technologieën.  

Deze mensen moeten over zelfmotivatie beschikken en perfect in staat zijn om binnen speciale teams te werken. Ze moeten ook voortdurend rekening houden met de eisen van de betrokken partijen en de specifieke commerciële behoeften van het bedrijf begrijpen. Diepgaande kennis van de cloud en de impact ervan op een commerciële organisatie is een must.  

Omdat deze functie terecht wordt beschouwd als zeer complex door andere medewerkers, zullen er momenten zijn waarop een DevOps-professional zijn eigen werk moet beoordelen, testen en controleren. In deze functie is het belangrijk om een proactieve aanpak te hebben en bereid te zijn om geduld te tonen bij het uitleggen van processen en systemen.   

Opleiding en competenties - Hoe word je DevOps?  

Voor zo’n technische functie hebben DevOps-specialisten een goede kennis nodig van zaken als integratietechnologie, netwerken, cloudintegratie en dergelijke. Ze hebben vaak een goede academische achtergrond, vaak met een bachelordiploma in aanverwante vakgebieden zoals informatica, wiskunde, informatietechnologie, datamining, business intelligence en systeemanalyse. Ervaring met het schrijven van scripts in programmeertalen zoals Golang, Java, JavaScript, Perl, Python, Ruby of Rust is ook een pre. Certificering van de grote cloudproviders, Amazon Web Services (AWS), Google Cloud (GCP) of Microsoft Azure is ook beschikbaar in DevOps.  

Naast kwalificaties weten succesvolle DevOps-professionals hoe ze dagelijks gebruik moeten maken van een breed scala aan tools en applicaties. Welke daarvan worden gebruikt, hangt af van de individuele rol en de gebruikte CI/CD-methode, maar Jenkins, Docker, Kubernetes, Nagios, Vagrant, Ansible, Puppet en Git voor broncontrole zullen vaak op het lijstje staan.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een DevOps?  

Wie DevOps Specialist wordt, komt vaak uit andere IT-gerelateerde disciplines, zoals webdesign, programmeren, coderen en databasebeheer. Wie slaagt als DevOps kan senior DevOps engineer, cloud manager of CIO worden. Dit is een functie die nog in ontwikkeling is, dus de doorgroeimogelijkheden kunnen en zullen vrijwel zeker veranderen.  

Salaris - Hoeveel verdient een DevOps?  

Getalenteerde DevOps-professionals zijn erg in trek en dit komt tot uiting in de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen