De functie van Business Analyst

Een Business Analyst verzamelt en interpreteert gegevens uit verschillende bronnen en gebruikt die gegevens om de systemen en processen van het bedrijf te verbeteren. Dit kan variëren van het verfijnen van de huidige bedrijfspraktijken tot het volledig herzien van bestaande activiteiten. De aanbevelingen die aan het hogere management worden gedaan, kunnen een groot verschil maken voor het succes van het bedrijf. Daarom wordt een goede Business Analyst gezien als een belangrijke persoon binnen de organisatiestructuur.

Verantwoordelijkheden - Wat doet een Business Analyst?

Een willekeurige werkweek omvat verschillende taken, waaronder:

  • het identificeren van problemen en aanbevelen van passende maatregelen aan het hogere management en de betrokken afdelingshoofden;
  • het opstellen van rapporten over wat wel en niet efficiënt is en het communiceren van dergelijke informatie naar degenen die deze nodig hebben;
  • het ontwikkelen van uitvoerige end-to-end test cases om bedrijfssystemen te verbeteren;
  • het begeleiden, trainen en werven van teamleden voor zowel de korte- als langetermijnontwikkeling van de afdeling;
  • het toezicht houden op de kwaliteitscontrole van processen en het identificeren van mogelijkheden tot verbetering;
  • het onderzoek doen naar nieuwe technologische ontwikkelingen die de systemen van het bedrijf effectiever en efficiënter kunnen maken.

In sommige organisaties maakt de functie van Business Analyst deel uit van een zelfstandige afdeling die vaak samenwerkt met System Analysts; in veel andere organisaties maakt deze deel uit van de IT-afdeling.

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle Business Analyst beschikken?

Idealiter hebben kandidaten een bachelor- of mastergraad in een richting die verwant is aan business information, informatica, systeemontwikkeling of bedrijfsmanagement, maar het is vermeldenswaard dat sommige bedrijven bereid zijn om minder gekwalificeerde personen aan te nemen als ze in plaats daarvan over bepaalde persoonlijkheidskenmerken beschikken en ervaring hebben met analyse en analytics.

De eigenschappen die een succesvolle Business Analyst nodig heeft, zijn gericht op het vermogen om potentiële problemen te identificeren, erop te reageren en contact te onderhouden met anderen. Ideale kandidaten voor zo’n functie zijn altijd probleemoplossers, vastberaden mensen met een methodische aanpak en een sterke wens om het verschil te maken. Ze moeten ook goed kunnen communiceren, vooral bij het bespreken van kwesties met het hogere management.

Idealiter zijn de kandidaten ervaren onderzoekers en begrijpen zij het concept van gegevensmodellering, beschrijvende analyse en diagnostische, voorspellende en prescriptieve analytics volledig. Ze hebben ook een goede kennis van bedrijfsmanagement en inzicht in de nieuwste trends op het gebied van de werking van nationale en internationale handel. Relevante ervaring op dit gebied helpt bij het vinden van geschikte vacatures die interessante carrièremogelijkheden bieden. Soortgelijke functies die kunnen helpen om Business Analyst te worden zijn Enterprise Analyst, Business Architect, Functional Analyst en Business Systems Analyst.

Opleiding en competenties - Hoe wordt u Business Analyst?

Hoewel diepgaande technische kennis over het algemeen niet vereist is, is ervaring met tools voor gegevensvisualisatie zoals Tableau, Power BI en Google Data Studio een pre, vooral voor gegevensmodellering van grote gegevenssets. Machinelearning wordt ook steeds meer gebruikt voor prognose en data mining. Mensen met een meer praktijkgerichte aanpak maken vaak gebruik van programmering in Python en visualisatie met tools zoals Jupyter Notebooks. Sectorspecifieke kwalificaties kunnen een vereiste zijn en zijn te behalen bij verschillende erkende instanties:

  • BCS, het Chartered Institute of IT
  • IIBA, het International Institute of Business Analysis
  • PMI, Project Management Institute
  • APMG, met een gespecialiseerde certificering in Agile Business Management

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een Business Analyst?

Als carrièrestap kan de functie van Business Analyst bijzonder lonend zijn. Veel succesvolle mensen met deze functie zijn begonnen als Junior Business Analyst en werkten zich op tot Lead Business Analyst. In deze laatste functie zal bij de verantwoordelijkheden een grotere nadruk op de planning liggen, vaak met een ‘bigger picture’-benadering van de systemen en processen van de werkgever. Deze functie kan leiden tot een functie als Senior Project Manager of C-suitefuncties.

Salaris - Hoeveel verdient een Business Analyst?

Het salaris van Business Analysts is in overeenstemming met de waarde die zij toevoegen aan het bedrijf en is in het algemeen goed. Het volledige pakket zal afhangen van de ervaring van de persoon en de inhoud van de functie.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen