Het klinkt waarschijnlijk bekend: tijdens de lunch met collega's zit iedereen naar het scherm van zijn telefoon te staren, in plaats van een boeiend gesprek te voeren. Men controleert voortdurend of er belangrijke berichten zijn van mensen die niet aan tafel zitten. Voel je je ooit hopeloos verloren wanneer de batterij van je telefoon leeg is? Is het uitschakelen van je iPad het laatste wat je ziet voordat je gaat slapen? Dan is het misschien tijd voor wat technologische relatietherapie. De wetenschap waarschuwt ons met enkele belangrijke punten:

  1. Voor het slapen lezen op een tablet is slecht voor je biologische klok

Heb je 's nachts moeite om in slaap te vallen? Lees in bed dan liever een echt boek dan je iPad. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het licht van het iPad-scherm de melatonine in je lichaam met 22 procent onderdrukt. Melatonine is het hormoon waardoor je slaperig wordt. Goed nieuws als je een nachtje door moet werken, maar voor een goede nachtrust kun je beter iets anders doen.

 

  1. Meer online mobiliteit betekent meer werk in jouw vrije tijd

Een recente studie gepubliceerd door elektronicawinkel Pixmania beweert dat werknemers in het VK per dag wel twee uur extra werken door hun smartphone. Het is een veel voorkomend probleem. Het is inmiddels heel normaal om na het werk e-mails te controleren en te beantwoorden. De Duitse vakbonden ijveren dan ook voor het recht van werknemers om hun smartphones uit te zetten zodra ze het kantoor verlaten. Volgens hun onderzoek werkt immers ruim 64 procent van de werknemers tijdens het weekend. 

  1. Wie altijd online is, is minder productief

Het voordeel van continu online zijn is dat je zou denken dat we productiever worden. Maar volgens professor Leslie Perlow van Harvard Business School is dit niet het geval. Ze ondervroeg ruim 16.000 managers en professionals over hun werkuren en hun smartphonegebruik. Wat bleek? Bijna allemaal werkten ze 50 uur of meer per week. De meesten controleerden hun telefoon of een ander apparaat om 's avonds nog e-mails te beantwoorden. De professor besloot om met een klein team bij The Boston Consulting Group een experiment uit te voeren. Ze vroeg elk van de teamleden om hun mobiele telefoon ten minste één nacht per week uit te zetten. Ze moedigde het team echter aan om tijdens de werkuren meer met elkaar te delen. Het resultaat? De kwaliteit en productiviteit van het team namen toe.

  1. Jou creativiteit lijdt onder het internet

Er is een reden waarom Archimedes zijn Eureka-moment in bad beleefde. Zelfs als het internet in 287 v.Chr. had bestaan, dan nog zou hij op een andere manier niet op deze oplossing zijn gekomen. Uit onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat het internet een uitstekend middel is om informatie te verzamelen en te delen, maar om een creatieve oplossing te bedenken is een verkwikkende douche of een wandeling een beter idee. Zo blijkt dat mensen zonder internetverbinding 17,5 procent beter scoren in het bedenken van unieke theorieën.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen