10 interview questions every candidate should be prepared for

Elke sollicitant kent het, net wanneer je denkt dat je de recruiter overtuigd hebt, krijg je een onconventionele vraag voor de kiezen. Hoewel je nooit kunt voorspellen wat je precies gevraagd zal worden tijdens een sollicitatiegesprek, kunnen de onderstaande antwoorden op onze tien meest uitdagendeinterview vragen je misschien een helpende hand bieden:

Waarom vertrek je bij je huidige werkgever?

Indien de reden voor je vertrek gelegen is in persoonlijke onenigheid met je voormalige manager en/of collega's is het beter om dit niet onder de aandacht te brengen. Een dergelijke situatie roept enkel meer vragen op en kan (onbewust) een onjuist beeld van je persoonlijkheid schetsen bij de interviewer. Leg in plaats daarvan uit dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, vertel hoe enthousiast je bent over de rol waarop je solliciteert en hoe zeer je jezelf herkent in het gezochte profiel.

Lees ook: 9 vragen voor je recruiter voorafgaand aan je sollicitatiegesprek

Lees ook: De beste aanpak van een tweede sollicitatiegesprek

Hoe reageer je op sturing van bovenaf?

Benadruk hier dat je goed – en graag! – samenwerkt met anderen, hetzij als individuele specialist, hetzij in teamverband. Laat blijken dat je snapt dat teams (doorgaans) aangestuurd moeten worden door een manager en geef een sprekend voorbeeld van hoe je in het verleden professioneel bent omgegaan met sturing van bovenaf.

Hoe goed kun je omgaan met kritiek?

Hier kun je jezelf van je meest menselijke kant laten zien door aan te geven dat iedereen fouten maakt en dat je constructieve feedback ziet als leermomenten die je verder brengen in je loopbaan en/of specialisatie. Wanneer de interviewers om een voorbeeld vragen, vertel dan over opbouwende kritiek die je eens hebt ontvangen – bij voorkeur betreft het kritiek die niet van toepassing is op de functie waarop je solliciteert – en wat je vervolgens gedaan hebt om die kritiek te overwinnen.

Wat motiveert jou?

Dit is niet het moment om te beginnen over geld of materiële zaken. Betere opties zijn: onderdeel zijn van een goed presterend team; bijdragen aan belangrijke en zinvolle projecten; of zien hoeveel impact je inspanningen hebben voor klanten en/of het bedrijf.

Hoe lang zou het duren voordat je het verschil maakt wanneer je vandaag zou beginnen?

Je kunt hierop altijd counteren dat je vanaf dag één hoopt bij te dragen, maar blijf ook realistisch en leg uit dat het waarschijnlijk een aantal maanden zal duren voordat je je de werking van het bedrijf voldoende eigen hebt gemaakt om een merkbare impact te (kunnen) hebben.

Heb je ook nog andere sollicitatiegesprekken gevoerd/gepland staan?

Dit is een uitstekende vraag waarmee je de situatie naar je hand kunt zetten. Immers, een populaire – of populair veronderstelde –  kandidaat komt bij iedere werkgever aantrekkelijk over. Geef dus aan dat je actief op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar wek niet de indruk dat je liever een andere baan zou krijgen dan die waarop je nu solliciteert.

Wat is je kennis van het bedrijf?

Hier loont je voorbereiding voor het sollicitatiegesprek. Zet kort uiteen wat je over het bedrijf te weten bent gekomen en laat zien dat je graag meer te weten zou willen komen.

Waarin onderscheidt je je van de andere kandidaten?

Het is misschien een beetje on-Hollands, maar wees hier niet te bescheiden. Deze vraag leent zich uitstekend om jouw capaciteiten tentoon te spreiden. Vertel over je prestaties tot nu toe en over de teams binnen het bedrijf waarmee je verwacht te kunnen samenwerken.

We achten je overgekwalificeerd voor deze rol. Hoe kijk je hier zelf tegenaan?

Leg uit dat je je graag voor de lange termijn aan een organisatie commiteert. Je kunt zeggen dat je gelooft dat je eerder toegelichte ervaring je in staat stelt om vanaf het eerste moment significante bijdragen aan de organisatie te leveren. Hier kun je aan toevoegen dat je van mening bent dat de functie je op het lijf is geschreven.

Is er een aspect dat je niet interessant vindt aan deze baan?

Bij deze vraag is het beter om zo min mogelijk te zeggen. Het kan geen kwaad om te zeggen dat je de functieomschrijving grondig hebt doorgelezen en dat je op dit moment enthousiast bent over alle aspecten van de functie en zin hebt om de nieuwe uitdaging aan te gaan. Je kunt ook uw volwassenheid tonen door toe te geven dat sommige zaken in de toekomst mogelijk minder interessant zouden kunnen uitpakken dan andere aspecten, maar dat dit bij elke baan het geval is.

Op zoek naar een nieuwe functie? Stuur hier je cv in.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen