We hebben het allemaal al moeten doen: CV's versturen naar talloze recruiters of personeelsmanagers en wachten op een antwoord. In de digitale wereld van vandaag worden personeelsmanagers voor elke nieuwe vacature overspoeld met CV’s. Je mag je gelukkig prijzen als je cv meer dan 30 seconden aandacht krijgt.

Om een aantrekkelijker CV en sollicitatiebrief te schrijven, moet je de aandacht van de lezer te pakken zien te krijgen en deze in een paar seconden heel wat waardevolle informatie zien mee te geven. Dat doe je zo:

1. Stem je cv af op de functie waarnaar je solliciteert

De standaard CV's of de modellen die je online vindt volstaan daarvoor niet. Voor elke functie worden andere vaardigheden gevraagd, of het nu gaat om interpersoonlijke, analytische, communicatieve of leiderschapsvaardigheden - je zal je cv moeten aanpassen naar de functie in kwestie.

2. Zet de belangrijkste informatie bovenaan

Of het nu een kort overzicht is van je ervaring of de kennis die voor een functie vereist is, zorg er steeds voor dat deze bovenaan staat. Dit zal de lezer helpen om de aandacht te richten op wat jou uniek maakt en waarom je een goede kandidaat bent.

Lees ook: 10 dingen om te controleren voor het verzenden van het CV

3. Meldt ook nog niet afgeronde opleidingen of cursussen

Indien voor een functie een bepaalde talenkennis of een diploma wordt gevraagd die je niet hebt, maar je volgt hiervoor wel lessen, wacht dan niet tot je bent afgestudeerd om dit belangrijke punt op je CV te vermelden. Maak duidelijk dat je bezig bent met leren.

4. Houd het kort

Een CV moet alleen relevante informatie vermelden en niet langer zijn dan twee pagina's.

Lees ook: Waarom motivatiebrieven belangrijk zijn

5. Lees de cv goed na op typefouten

Druk het cv af en plaats jezelf in de schoenen van degene die je CV gaat lezen en het interview zal afnemen. Je kunt ook iemand anders vragen om het hele document nog eens na te kijken voordat je het verstuurt.

6. Bekijk elk punt en ga na wat de bedoeling is van elke zin

Zorg ervoor dat hetgeen in je CV staat vandaag nog steeds van toepassing is en gooi eruit wat geen zin meer heeft. Ben je nog steeds een expert op het gebied van SAP? Spreek je nog steeds vloeiend Duits?

7. Schuw geen cijfers om bepaalde dingen te benadrukken

KPI's, omzet, het aantal mensen dat door jouw werk werd beïnvloed, hoeveel mensen je leiding hebt gegeven en het percentage waarmee je je doelstellingen heeft overtroffen.

8. Vermijd gaten in je carrière

Een heikel punt dat recruiters of personeelsmanagers altijd de wenkbrauwen doet fronsen zijn grote gaten in de tijdlijn van je werkervaring. Leg meteen zelf uit waarom je een bepaalde periode niet hebt gewerkt, in plaats van dit gewoon open te laten.

9. Begin met een goede titel

Een interessante titel boven je CV trekt de aandacht van de lezer.

10. Werk je CV regelmatig bij

Je CV af en toe eens onder handen nemen, is de beste manier om het juist en actueel te houden.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips om het beste uit je zoektocht naar een baan te halen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen