Scrum Master vacatures

De functie van scrum master is de laatste tijd geëvolueerd, maar de basisprincipes blijven hetzelfde. Het gaat om het leiden, coachen en inspireren van een team om visies werkelijkheid te maken. Voor alle aspecten van het totale project kan de scrum master worden omschreven als het aanspreekpunt, degene die de vlotte overdracht van ideeën, concepten en, uiteindelijk, producten binnen de gestelde termijnen kan vergemakkelijken.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een scrum master?  

  Dit is een zeer verantwoordelijke functie, met een takenpakket dat bestaat uit:  

  • Het creëren van een werkomgeving die talent koestert, obstakels wegneemt en creativiteit inspireert;  
  • Het zorgen dat afleidingen en onderbrekingen tot een minimum beperkt blijven, zodat het team zo efficiënt mogelijk kan werken;  
  • Het bevorderen van de teamdynamiek om kansen optimaal te benutten;  
  • Het coachen van teamleden bij de invoering van Scrum-raamwerken en de manier waarop deze het team als geheel beïnvloeden;  
  • Het werken met termijnen en budgetten, en ervoor zorgen dat alle leden van Scrum op de hoogte zijn van dergelijke kwesties;  
  • Het samenbrengen van de vereiste onderdelen om het geheel te versterken, inclusief kennis, vaardigheden, ervaring en creativiteit.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle scrum master beschikken?  

Een Scrum-team bestaat uit een aantal zeer toegewijde en enthousiaste mensen, en de scrum master moet net zo toegewijd zijn. Het kan moeilijk zijn om een talentvolle groep die de wil heeft om te slagen te managen, dus de functie past bij een persoon die net zo goed kan luisteren als praten. Omgaan met stress als de druk hoog is, is ook een belangrijke factor bij deze functie.  

Hoewel de functie vooral geschikt is voor mensen die zichzelf beschouwen als geboren leiders, is het ook belangrijk om op te merken dat de scrum master soms degene is die wordt geleid, vooral wanneer de input van de Scrum het meest intens is. Het vermogen om mensen en situaties te lezen moet helemaal bovenaan de lijst van vereiste eigenschappen staan.  

Scrum masters fungeren vaak als een brug tussen Scrum-leden en de buitenwereld, dus er zal een behoefte zijn om zo nodig contact te onderhouden met opdrachtgevers, klanten, leveranciers en andere belanghebbenden. De functie vereist in het algemeen iemand die goed is in het oplossen van conflicten, persoonlijke ontwikkeling, zelfdiscipline en strategische planning.  

Opleiding en competenties - Hoe word je scrum master?  

Succesvolle scrum masters hebben een goed begrip van de Scrum-principes en hebben in het verleden de concepten van de Agile-methode bestudeerd. Er zijn verschillende applicaties die kunnen helpen bij deze functie, zoals Product Backlog, Sprint Backlog, Velocity Chart en Task Board. Agile-projectbeheertools zijn onder andere Jira, Clubhouse, Pivotal Tracker, Trello, ScrumDesk en VivifyScrum.  

De vereiste academische kwalificaties voor een dergelijke functie verschillen per werkgever, maar de meeste scrum masters hebben een bachelor in vakgebieden die vergelijkbaar zijn met informatica. Ervaring in ontwikkeling volgens de Agile- en Sprint-methode en certificeringen zoals CSM (Certified scrum master) worden beschouwd als een belangrijk pluspunt bij het solliciteren.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een scrum master?  

Effectieve scrum masters evolueren en ontwikkelen zich voortdurend en hebben vaak een carrièrepad dat dit weerspiegelt. Velen groeien verder naar mentorfuncties, waarbij ze toezicht houden op de carrières van andere Scrum masters, en sommige worden product owner, mede omdat ze graag deel uitmaken van een dynamisch team. Soms zijn er mogelijkheden om QA director en development manager te worden.  

Salaris - Hoeveel verdient een scrum master?  

Scrum masters verdienen zeer goed, vooral als ze ervaren zijn en aantoonbaar succesvol.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.