Successfully preparing for an interview

Het belangrijkste ingrediënt voor een succesvol sollicitatiegesprek is de voorbereiding. De organisatie bestuderen, het functieprofiel doorgronden en het geven van goed doordachte antwoorden; het duidt allemaal op enthousiasme voor baan waarop je solliciteert. Gebruik de voorbereidingstips in dit artikel om indruk te maken op je potentiële werkgever tijdens die cruciale eerste ontmoeting.

Bestudeer je potentiële werkgever

Door de organisatie te onderzoeken ben je beter in staat de functie waarop je solliciteert te plaatsen binnen het geheel van bedrijfsactiviteiten. Tevens draagt je kennis van de organisatie bij aan je geloofwaardigheid als sollicitant; het toont dat je écht graag bij de club wilt horen. De bedrijfswebsite, het jaarverslag en persberichten bieden waardevolle informatie over de belangrijkste activiteiten en stakeholders van het bedrijf. Tijdens je voorbereiding doe je er tevens goed aan om vakliteratuur en (kranten)artikelen te lezen. Deze geven je inzicht in de reputatie van het bedrijf, de grootste concurrenten en de uitdagingen binnen de sector/bedrijfstak.

Lees ook: 9 vragen voor je recruiter voorafgaand aan je sollicitatiegesprek

Lees ook: De beste aanpak van een tweede sollicitatiegesprek

Verdiep je in de functie

Een grondige bestudering van het functieprofiel helpt je te voorspellen welke vragen er waarschijnlijk gesteld zullen worden tijdens het sollicitatiegesprek. Je kunt deze informatie vervolgens weer gebruiken om alvast relevante antwoorden voorbereiden. Om je te onderscheiden van andere kandidaten kun je deze informatie ook gebruiken om zelf intelligente vragen te stellen aan het eind van het gesprek.

Oefen je antwoorden

Het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op je sollicitatiegesprek is het oefenen van je antwoorden op de vragen die je verwacht.  Bedenk voor elke potentiële vraag praktische voorbeelden die demonstreren hoe je omging met een taak/situatie en belicht de positieve uitkomst. Simuleer het sollicitatiegesprek met een vriend(in) om na te gaan of je je vaardigheden, ervaring en persoonlijke kenmerken op een coherente en duidelijke manier aan de functie-eisen koppelt.

Ken je sterke kanten

Om een goede indruk te maken is het belangrijk dat je je sterke kanten kent en deze zelfverzekerd en overtuigend kan communiceren. Het sollicitatiegesprek is dé kans om jezelf te 'verkopen', dus zorg dat je je door middel van voorbeelden kunt onderscheiden van de rest.  

Vind je het moeilijk om een goed beeld van jezelf te schetsen? Wellicht dat dit document je enkele handvatten biedt bij het opstellen van je professionele profiel/personal brand. Het document dwingt je over je sterke kanten na te denken en helpt je je positie te bepalen in de arbeidsmarkt.

Op zoek naar een nieuwe functie? Stuur hier je cv in.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen